MAĐARSKA U PONOĆ ZATVARA GRANICU S HRVATSKOM!

Orban donio konačnu odluku, čeka se odgovor Milanovića – Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tvrdi da hrvatska vlada ima plan

Mađarska će u ponoć zatvoriti granicu s Hrvatskom – najavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon sastanka Vijeća za nacionalnu za sigurnost.

Mađarska će striktno provoditi schengenski sporazum te će prolaz izbjeglica biti znatno otežan, objavio je na konferenciji za medije Szijjarto, navodi mađarski portal index.hu. Szijjarto je rekao kako Mađarska mora osigurati vanjsku granicu Schengena jer čelnici EU nisu usjeli postići dogovor o zaštiti grčke granice.

Na granici će napraviti dvije tranzitne zone na kojima će se imigranti moći prijaviti za azil, a o tome je obaviještena Hrvatska, Poljska, Češka, Slovačka, Slovenija i Njemačka. Granica će se zatvoriti onako kako je to bilo učinjeno sa Srbijom u rujnu, zbog čega se migrantski val preusmjerio na Hrvatsku.

O mogućnosti zatvaranja mađarsko-hrvatske granice već se danima spekulira, a ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić tvrdi da ako dođe do takve situacije postoji plan.

– Ako Njemačka prestane primati izbjeglice i Mađarska zatvori vrata, Hrvatska će zatvoriti prihvat, rekao je odgovarajući na pitanje što će biti ako Njemačka prestane primati izbjeglice. U tom slučaju Hrvatska može nastaviti tranzitiranje, to jest dogovoriti se sa Slovenijom koji granični prijelaz će biti spreman za prihvat, ali vidjet ćemo šta će biti dalje, rekao je nedavno Ostojić i ponovio kako Hrvatska neće biti ‘hot spot’.

I premijer Zoran Milanović kazao je jučer nakon prvog dana summita u Bruxellesu da plan postoji.

– Hrvatska ima rješenje, Mađarska tu nije bitna, Mađarska može raditi što hoće. Mi imamo plan da Hrvatska bude sigurna, da građani nemaju nikakvih problema i to jedino što je u ovom trenutku bitno – kazao je Milanović koji je nakon summita EU-a u Bruxellesu razgovorao s Orbanom.

Tijekom jučerašnjeg dana u Hrvatsku je ušlo 5138 migranata, a od ponoći do 9 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je 2457 migranata.

Trenutno se u privremenom prihvatnom centru u Opatovcu nalazi 1600 osoba, a i dalje se očekuje priljev migranata s područja Srbije.

Od početka migracijske krize na područje Hrvatske ušlo je 183 564 migranata.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content