CRNA GORA SE TRESE: Četnički i proruski prosvjedi

Večeras se u Crnoj Gori organizira na ovim prostorima već toliko puta viđeno ‘događanje naroda’. Budući da nam je iz bliske prošlosti poznato što nakon njega može uslijediti, a kako se događa u našoj neposrednoj blizini, s portala  Crnogorskapitanja.wordpress.com, u originalnom obliku prenosimo članak koji o tome govori.

Protesti anticrnogorski, proruski i četnički

Crnogorski pokret, kao nestranačka organizacija koja ne preferira nijednu političku partiju, već, kako kažu, sudi po djelima, pozdravlja odluku URA-e da ne učestvuje na večerašnjem protestu DF-a, a raduje ih da su Demos i Demokratska Crna Gora „otkazale učešće u anticrnogorskim i proruskim i prosrpskim protestima“.

Crnogorski pokret pozdravlja odluku URA-e da ne učestvuje na večerašnjem protestu jer su, kako kažu iz CP, tim činom pokazali da prepoznaju destruktivne namjere organizatora protesta i da im je stalo do očuvanja suvereniteta Crne Gore od srpsko-ruskih nasrtaja i nasrtaja Srpske pravoslavne crkve.

„Pozivamo vas, kao i sve crnogorske patriotske organizacije, da se zajedno izborimo za izglasavanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti kao ključnog zakona koji obezbjeđuje Crnoj Gori sekularnost i mogućnost da se, bez zloupotrebe religije, izgrađuje identitet crnogorske države i društva, kao i ulazak Crne Gore u društvo civilizovanih naroda članstvom u NATO, a nadamo se, uskoro i EU. To mora biti prioritet svih kojima je Crna Gora važnija od partikularnih interesa i koji nijesu oruđe u rukama onih koji ugrožavaju suverenitet Crne Gore radeći za tuđe interese“, navode iz Crnogorskog pokreta.

Podśećajući da je CP demokratska organizacija, konstatuju da su slobodni izbori conditio sine qua non svakog demokratskog društva.

„Apelujemo na sve organizacije koje doživljavaju Crnu Goru kao sopstveno ishodište, da se zajedničkim snagama izborimo za izglasavanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti i time skratimo krila opskurantnom trovanju Crne Gore od retrogradnih institucija, kao i da smjestimo jednom za sva vremena Crnu Goru tamo đe pripada. A to je njeno evropsko-mediteransko mjesto“, konstatuju iz CP.

Onda, kako kažu, možemo svi zajedno da, uz pomoć evropskih institucija i sa njihovom kontrolom izbornog procesa, organizujemo izbore koji moraju biti porihvatljivi za sve dobronamjerne učesnike. „Uz uslov da svi prihvatimo rezultate takvih izbora i ne pravimo već uobičajeni cirkus post festum“, saopštavaju iz pokreta.

Činjenica da je CP osnovan na onim idejama koje su autentično crnogorske i koje su manjinski pokrenute početkom devedesetih godina prošlog stoljeća bez namjere da učestvuju u političkoj utakmici, omogućila im je, kako kažu, da na taj način budu oslobođeni obaveza prema bilo kome i usredsrijeđeni na dobrobit Crne Gore.

„Samo ostrašćena pamet može posmatrati Crnogorski pokret kroz prizmu bilo koje političke opcije ili partije. Nama je jedini nalogodavac Crna Gora, mi jasno vidimo ko radi, a ko ne, u interesu Crne Gore. I to je jedini naš kriterijum u radu. Kad god nekoga napadamo, taj treba da razmisli o svojim postupcima umjesto što će da nas posmatra kao nečije partijske botove“, konstatuju iz CP.

Želja tog pokreta je, kako navode, i da Demos i Demokratska Crna Gora „pokažu da ne pripadaju anticrnogorskim opcijama kojima pripadaju članice DF-a, da pokažu da im je stalo da obezbjede suživot Crnogoraca i Srba kao bogatstvo Crne Gore, a ne kao borbu za potiranje identiteta jedni drugih. Da svojim neučešćem u destruktivnim protestima to i dokažu“.

CP raduje da su te dvije partije otkazale učešće „u anticrnogorskim i proruskim i prosrpskim protestima, ali je licemjerno da Demos poziva svoje članove na njihovo učešće u protestu“. I to, kako kažu u CP, sad kad se pokazuje da su organizatori protesta isključivo predstavnici srpskog biračkog tijela, što ne može biti dobra poruka građanima Crne Gore crnogorske nacionalnosti.

„To te proteste čini četničkim, ma koliko nekima ta riječ izgleda izlizano, jer anticrnogorska ideologija četništva najbolje korespodnira sa onim što predstavljaju konstituenti DF-a. Za nas je DF anticrnogorska organizacija i svi oni koji zajedno sa njima učestvuju protiv budućnosti Crne Gore u evroatlanskim organizacijama, protiv sekularizacije zemlje i onemogućavanju Amfilohija Radovića da se ponaša iznad zakona i širi vjersku, nacionalnu i svaku drugu mržnju po Crnoj Gori, njihovi su saučesnici. Ako ništa sudiće im istorija kao onima koji su njen najnečasniji dio“, zaključuje se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

Podśetimo, potpredśednica Ujedinjene reformske akcije Božena Jelušić kazala je da da večerašnji protesti nijesu rješenje jer da u njima ima elemenata lažnog predstavljanja i moguće zloupotrebe narodnog nezadovoljstva..

„U ovom trenutku puca čir, ali je problem što pucanje tog čira može da zagadi zdravo tkivo jedne još uvijek jako krhke buduće građanske Crne Gore. I upravo zbog takozvanog evoluiranja protesta tokom ovih dana, ja imam prilično veliku sumnju u te proteste jer su, ipak, oni pokrenuti sa jedne ideološki retrogradne i opasne osnove, o čemu svjedoče podrške koje su stizale tim protestima, osobito u početku“, kazala je Jelušić za radio Antena M.

„Zbog toga je, po mom mišljenju, u ovom protestu mnogo toga opasnog i mnogo toga što može da naškodi crnogorskom građanskom biću“, istakla je Jelušić.

Izvor: crnogorskapitanja.wordpress.com

Odgovori

Skip to content