Predstavljen roman ‘LOVAC NA GENERALA’ Miroslava Međimorca

Jučer, 10.11.2015., s početkom u 18,00 sati u Galeriji Dominikanskog samostana Vinko Draganja u Splitu u sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju predstavljen je roman „Lovac na generala“ autora dr. sc. Miroslava Međimorca.

O knjizi su govorili Renata Dobrić, ravnateljica Gradske knjižnice Kaštela, dr. sc. Vlatko Perković, teatrolog i književnik, i mr. sc. fra Nikola Mate Roščić.

Miroslav Međimorec kazališni je redatelj, književnik, teatrolog, branitelj i diplomat, autor romana (Piše Sunja Vukovaru, Frank­furtska veza, Presvijetli i rabin i Lovac na generala), drama (Zastave, barjaci, stjegovi i Hrvatska Antigona) i niza drugih tekstova.

Na predstavljanju romana ”Lovac na generala” kojeg je objavila splitska Naklada Bošković 2013. godine, pisac je naglasio da postoji mogućnost da se prema književnom predlošku uskoro napravi film.

Radnja romana temelji se na istinitim događajima iz Medačkog džepa.

Glavni lik je branitelj Mihovil Špoljarić koji se kroz istraživanje ratnih zločina i lov na generala Gotovinu najviše bavi pitanjem savjesti. Dolaskom trećesiječanjske vlasti počinje progon hrvatskih generala. Mihovil, kroz kojeg progovara sam autor, odbija sudjelovati u lovu na generala u sigurnosnoj službi i zbog toga trpi posljedice. Prolazi duboku osobnu krizu, propituje je li vrijedilo slijediti svoju savjest i postupati časno makar pri tome doveo u pitanje obitelj, ljubav, povjerenje, egzistenciju.

Vjera u Boga i obitelj mu pomažu prebroditi krizu. Vlatko Perković je na predstavljanju naglasio da ovaj roman predstavlja autobiografiju Domovinskog rata i da bi se trebao naći u školskoj lektiri. Svi predstavljači su se složili da je knjiga iznimno kvalitetna ne samo u književnom nego i povijesnom smislu. Vrlo zanimljiv program predstavljanja vodio je Davor Andrijašević, a izabrane tekstove iz knjige čitala je Vedrana Međimorec, piščeva supruga.

Silvana Dragun/croative.net | HUB

Odgovori

Skip to content