„Vukovar ’91“ predmet terminološke krivotvorine hrvatskih institucija

Sinoć je u okviru „Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju“ Hrvatska udruga Benedikt organizirala predavanje pod nazivom “Vukovar ’91: hrvatski nacionalni kriterij“ na kojem je gostovao povjesničar prof. dr.sc. Josip Jurčević.

Sjeverni toranj sveučilišne knjižnice u Splitu, pokazao se kao idealno mjesto za organiziranje ovakvih tribina a u prilog tome svjedočio je velik interes sugrađana, a posebno mladih.

Prof. Jurčević, kao nesalomljivi borac za pravdu i jedan od najkompetentnijih istraživača hrvatske povijesti, malo koga ostavlja ravnodušnim. Nevjerojatan je broj podataka s kojima profesor raspolaže i jedan je od rijetkih hrvatskih intelektualaca koji svojim životom i radom može biti savršen primjer mladima.

Profesor Jurčević istinski je domoljub, koji je u svakom trenutku spreman govoriti bez „dlake na jeziku“, ujedno raskrinkavajući lažne moraliste i ispravljajući iskrivljenu povijest. Upravo ta osobina, posebno je došla do izražaja na samom kraju tribine, kad su uslijedila pitanja iz publike. Prof. Jurčević je bez susprezanja govorio o tokovima novca, prozivajući imenom i prezimenom ljude koji su novac emigracije, poslan za kupovinu oružja i obranu RH, koristili za vlastito bogaćenje.

Malo tko je sinoć dvoranu napustio bez promišljanja o rečenom na tribini. Od niza apsurda vezanih za odnos hrvatskih institucija prema dragovoljcima vukovarske herojske obrane, neminovno je spomenuti i podatak profesora Jurčevića: „Prva institucijska reakcija na bitku u Vukovaru i strahote koje su je pratile, a koja je bila prepoznata u hrvatskom društvu i svijetu, nije došla iz Hrvatske već iz Francuske, tj. prvi naziv Vukovarske ulice nastao je u prosincu 1991 g. u Lyon-u“.

jur 1 2

Potom je prof. Jurčević nastavio: “ Sve što se događa s percepcijom Vukovara od znanstvene, političke, medijske do pravosudne razine, od Domovinskog rata pa sve do danas, jest golema terminološka i vrijednosna krivotvorina“.

„1991 godine prvi zapovjednik vukovarske obrane bio je Tomislav Merčep do dolaska Dedakovića i Borkovića. Tada je bio heroj Vukovara, nakon toga je bio heroj na pakračkom i lipičkom bojištu. Iste godine bilo je dosta domaćih izdajica a među njima se isticao Vojislav Stanimirović koji je bio dio zločinačke okupacijske vlasti u Vukovaru. Postoje živi svjedoci koji mogu svjedočiti o njegovim izravnim ratnim zločinima od natjerivanja civila u minska polja, odvođenja civila od kuće na strijeljanje, itd… 20 godina poslije, protiv heroja Vukovara Tomislava Merčepa pokreće se sudski proces, koji traje do danas i njemu se sudi zbog ratnih zločina, a Vojislav Stanimirović postaje saborski zastupnik i ugledni građanin Republike Hrvatske“.

Progovorio je profesor Jurčević i o suđenju šestorici Hrvata iz BiH na Haškom sudu:„Teza o udruženom zločinačkom pothvatu, koja je najviše došla do izražaja na haškom sudu, „skrojena“ je unutar hrvatskih državnih institucija. Ja sam kao vještak u haškom sudu protiv šestorice Hrvata iz BiH to elaborirao i dokazao. O tome sam napisao knjigu i svjedočio u Hagu tjedan dana, niti jedna vijest u hrvatskim medijima o tome se nije prikazala, jer se strukturi vlasti nije sviđalo ono što je objektivna istina. To su slike iz današnje Hrvatske, stvorene u državnim institucijama“ završio je prof. dr. sc. Josip Jurčević svoje izlaganje. 

Miljenko Marinić

Odgovori

Skip to content