TJEDAN SJEĆANJA: Predstavljene dvije knjige i prikazana projekcija filma

U punoj dvorani Dominikanskog samostana u Splitu, Hrvatska udruga Benedikt organizirala je predstavljanje knjiga ”Krhotine djetinjstva” i ”Svjedočanstva žena otoka i priobalja iz Domovinskog rata”, nakon čega je prikazan dokumentani film scenaristice Nade Prkačin „Dnevnik jednog rata – Vinkovci“

Knjigu su predstavljale članice udruge Žene u domovinskom ratu Zadar, koje su ispričale svoje potresne priče. Na kraju svojega izlaganja upozorile su na sve veću netrpeljivost prema braniteljima te sve veći postotak smrtnosti i samoubojstava kod braniteljske populacije. Vrijeme je da se konačno svi zajedno dignemo i stanemo na kraj napadima na ljude koji su temelj Republike Hrvatske kazala je predsjednica uduge gđa. Ivana Haberle.

Uz predsjednicu udruge gđu Ivanu Haberle, svoje priče ispričale su i gđa. Vesna Matešić, Anka Birkić, Nada Morović, Branimira Jurić, Gordana Uskok, Jadranka Dević, Marija Jaklin, Tonka Marinović, Marija Strgačić, Emila Kaštela, Marija Kojič, Suzana Turijak, Đurđa Mihaljković, Mladenka Franković te gđe. iz uduge Žena u Domovinskom ratu Split gđa. Mara Vuković, Božena Škomrlj, Jagoda Bungur.

U nastavku večeri Tjedna sjećanja u 20 sati na istom mjestu prikazan je dokumentarni film „Dnevnik jednog rata – Vinkovci“ scenaristice Nade Prkačin i producentice Ksenije Abramović (producentska kuća Laudato), koja je nazočila projekciji, te se nadahnutim govorom obratila publici.

Film prati ratne događaje u Vinkovcima od prvog granatiranja grada, 19. srpnja 1991., ali i događaje u okolici, posebice u Nuštru koji je bio prva linija obrane prema Vukovaru. U filmu govore hrvatski branitelji – dotadašnji radnici, seljaci, profesori, liječnici, učenici, glazbenici… Ukratko, ljudi koje je rat učinio svjedocima velikosrpske agresije i neprikosnovenim zaštitnicima doma, obitelji i vjere.

Ljubo Rubić/HUB

Odgovori

Skip to content