TJEDAN SJEĆANJA: prikazan film „Dnevnik jednog rata – Vinkovci“ u produkciji Laudato televizije

U okviru Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju, u petak, 13.studenog 2015., u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, u dvorani Dominikanskog samostana u Splitu prikazan je dokumentarni film „Dnevnik jednog rata – Vinkovci“ scenaristice Nade Prkačin.

Prije početka filma koji se prvi puta prikazao u Splitu a treći put u Hrvatskoj, gledateljima se obratio predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, dr.Vide Popović te producentica filma nastalog u produkciji Laudato televizije Ksenija Abramović, koja je najavila početak emitiranja obiteljske televizije s kršćanskim vrednotama ovoga Božića.

Najnoviji dokumentarni film podsjetnik je na Domovinski rat i događaje na istočno-slavonskoj bojišnici, zahvaljujući priči ljudi koji su ih iznijeli. Prati ratne događaje u Vinkovcima od prvog granatiranja 19. srpnja 1991. ali i događaje u okolici, posebice u Nuštru, koji je bio prva linija obrane Vukovara. O tome u filmu svjedoče četrdeset i dva sugovornika – dotadašnji radnici, seljaci, profesori, liječnici, učenici, glazbenici, a čije su se životne priče nakon napada pretvorile u jednu stvarnost „počeo je rat i branit ćemo svoje“. Od neprocjenjive vrijednosti u filmu su arhivski snimci koje su zabilježili snimatelji amateri i vinkovački ratni fotoreporteri koji su zorno oživjeli sjećanje na rat.

Gledatelji su se upoznali sa stvarnim herojima iz tih dana, a veoma zanimljive i potresne ispovijesti su one liječnika i liječnica koji su tada bili dio hitne pomoći te kirurške obrade koja je bila samo 300-tinjak metara udaljena od crte bojišnice. Posebno je dojmljiv bio jedan od branitelja koji je rekao: „Zajedništvo koje smo stekli bilo je neprocjenjivo, nepoznato, to nikada nećemo zaboraviti!“.

Najljepši trenutak filma je bio kada su branitelji govorili koliko su snage pronašli u Bogu.

Zahvaljujući ovakvim filmovima Laudato televizije i angažmanu Hrvatske udruge Benedikt, budući naraštaji mogu i trebaju graditi kulturu sjećanja, poštovanja i zahvale. Odgovorni smo i dužni širiti istinu te podsjećati na snagu, otpor i hrabrost Vinkovčana i javno promicati sadržaje poput ovog filma.

Mirela Majstrović / HUB

Odgovori

Skip to content