U Vukovaru predstavljeni zbornik pjesama posvećenih Vukovaru i Škabrnju i zbirka pjesama ‘Vukovar istini pripada’

U okviru posjeta Vukovaru Hrvatska udruga Benedikt je u subotu 14. studenog 2015. u dvorani Pastoralnog centra Sv. Bono održala predstavljanje zbornika pjesama posvećenih Vukovaru i Škabrnji koji je nastao u prigodi ovogodišnjeg Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju te zbirke pjesama „Vukovar istini pripada“ autorice Branke Mlinar.

Na početku predstavljanja prigodnim riječima obratio se Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt, koji se posebno zahvalio vukovarskim braniteljima i samostanu svetog Filipa i Jakova na domaćinstvu te je prisutne upoznao s manifestacijom Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju u Splitu.

vuk0

O zborniku i zbirci pjesama govorili su umirovljeni pukovnik HV-a Mate Buljubašić, glavni urednik zbornika i autorica zbirke pjesama pjesnikinja Branka Mlinar. Branka je izrecitirala nekoliko pjesama iz svoje zbirke među kojima i onu po kojoj zbirka nosi naziv te pjesmu „Ime francusko, srce Hrvatsko“ posvećenu Jean Michel Nicolieru.

S tom pjesmom je pobijedila prošle godine na natječaju za najbolju pjesmu domoljubne poezije koji je organizirala Udruga braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije. Buljubašić je istaknuo kako je svoje pjesme za zbornik domoljubnih pjesama posvećenih Vukovaru, Škabrnji i Domovinskom ratu poslalo 20-ak pjesnika. Izrecitirao je nekoliko pjesama različitih autora iz zbornika među kojima i svoju poznatu pjesmu o Vukovaru „Ubijali su grad“.

vuk2

Ovom događaju nazočili su i Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, fra Ivica Jagodić, gvardijan samostana svetog Filipa i Jakova, predstavnice Udruge braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije te predstavnici braniteljskih i kulturnih udruga grada Vukovara.

Na kraju predstavljanja sve prisutne je pozdravio gvardijan fra Ivica Jagodić. Posebno je za istaknuti kako je na Brankin poziv ovom događaju nazočio i brat Jean Michel Nicoliera Paul Nicolier te njegov sin.

HUB

Odgovori

Skip to content