PRIČA O HRVATSKOM IZUMU KOJI OSVAJA SVIJET: Poslovni anđeo mladog Solinjanina bila je njegova baka

Samo je baka prepoznala potencijal pametne klupe koja upravo osvaja svijet

Mrvoš je opsjedao solinskoga gradonačelnika Blaženka Bobana svojim nacrtima, dolazio je do njegova ureda, zvao ga na telefon, ali prvi čovjek grada nije mogao dati javni novac studentu koji ima samo veliku želju i nekoliko skica. Pa mu je rekao: napravi je sam i ako bude radila, dat ćemo ti poticaj

Kada se za proizvod 20-godišnjaka počnu zanimati sa svih krajeva svijeta, a on dobije godišnju nagradu koja se dodjeljuje najboljim mladim poduzetnicima zbog razvijanja biznisa ili najkreativnije ideje, onda ta priča miriše na jednu od onih koje trpamo u ladicu s naljepnicom “američki san”. No, ta još mala tvrtka s pet zaposlenih nije osnovana u SAD-u, niti u nekoj od razvijenih zapadnih zemalja, nego u Hrvatskoj, točnije u Dalmaciji iz koje se pozitivne gospodarske vijesti svode na obaranje broja dolazaka i noćenja turista. Još je zanimljivije što adresa na koju stižu upiti nije u Splitu, Zadru ili Šibeniku, nego u malom Solinu, a ako bi se jednog dana i snimao film o toj tvrtki, ne bi trebalo romantizirati njezine začetke jer ovdje zaista postoji garaža iz koje je sve krenulo, postoji jedna baka koja je darovala novac i jedan gradonačelnik kojemu je uporni student “kampirao” ispred ureda.

Na mladima je svijet
Riječ je o Ivanu Mrvošu, mladiću koji je s idejom “pametna stolica” pobijedio na Poduzetničkom kampu 2014., manifestaciji Poduzetničkog centra Solin na čijem je čelu Ivana Ninčević, također jedna od onih zbog kojih ne bismo trebali strepjeti kada čujemo da na mladima ostaje svijet. “Pametna stolica”, odnosno LED chair, mijenja boju prema glazbi koja se pušta u kafiću ili klubu, a njome se upravlja uz pomoć smartphonea. Ideja je bila razviti i kauče, ali na kraju je pobjednička ideja rezultirala jednim drugim, sličnim proizvodom – “pametnom klupom” predviđenom za postavljanje na javne površine. No, krenimo redom…

Leci po kafićima
– Nakon pobjede na Poduzetničkom kampu otišao sam u ZIP Saše Cvetojevića, ali sam odustao nakon što sam shvatio da ću u Zagrebu trebati boraviti tri do četiri dana na tjedan. Odlučio sam se za drugu taktiku: izradio sam 100 letaka i s njima krenuo u kafiće prodavati stolice – kaže nam Ivan Mrvoš.

Ta ideja, međutim, kratkoročno se nije pokazala dobrom, a dugoročno – odličnom. Naime, rezultat prodaje je bio katastrofalan. Mrvoš nije uspio uvjeriti nijednog vlasnika kafića da kupi njegovu stolicu. Svi bi se, kaže, oduševili proizvodom, ali nitko nije bio spreman izdvojiti oko 1200 kuna za njegovu LED stolicu.

– Tada sam stao, rekao sam sebi da nešto radim krivo. Zapitao sam se ključno pitanje: koji problem rješava moj proizvod? Odgovor je bio – nijedan! Ideju sam potom modificirao, umjesto stolica za kafiće napravili smo klupe za eksterijere, dodali mogućnost punjenja mobitela i još neke zanimljive stvari.

Baka bez dionica
Zanimljivo je spomenuti da mu je za prvu LED stolicu, onu koju nije uspio prodati nijednom kafiću uz Jadro, novac dala baka Neda Mrvoš, “poslovni anđeo” koji nije tražio udjel u njegovoj tvrtki Include.

mrvos-460_967551S0

– To je bila naša mala tajna, samo smo on i ja znali za to, ali su poslije i ostali članovi obitelji saznali. Nisam očekivala da će išta s njima napraviti, ali sam mu dala sa srcem i dušom, nisam ni razmišljala o tome hoće li uspjeti u svom poduzetničkom pothvatu.

Pitali smo je misli li da bi joj unuk uspio i bez njene donacije.

– A kako bi uspio? Tko bi mu dao taj novac? Ne može bez bake ništa, ha, ha…

Tvrtku Include osnovao još prije održavanja Poduzetničkog kampa jer je namjeravao u novom centru Mall of Split zakupiti prostor i baviti se servisom računala. Na kraju se centar još nije otvorio, a Mrvoš je u sasvim drugoj poduzetničkoj priči. Nakon što je potrošio tih 1500 kuna na prototip stolice za koju je zaključio da nije proizvod za tržište, trebalo mu je novih nekoliko tisuća kuna za novu ideju – pametnu klupu.

– Nisam imao izbora, odlučio sam prodati svoju električnu gitaru i pojačalo. To mi je bio najgori dan u životu. Nadam se da ću jednog dana otkupiti svoju gitaru, ha, ha – govori Solinjanin. U međuvremenu je opsjedao solinskoga gradonačelnika Blaženka Bobana sa svojim nacrtima, dolazio je do njegova ureda, zvao ga, ali prvi čovjek Solina jednostavno nije mogao dati gradski novac studentu koji ima samo veliku želju i nekoliko skica.

Pao je dogovor: ako Mrvoš napravi pametnu klupu i bude li proizvod funkcionirao, dobit će poticaj. Nakon mjesec dana, prva pametna klupa instalirana je ispred gradske uprave! Boban je potom ispunio obećanje, plaćen mu je iznos potrošen za materijal, a tada se zakotrljala medijska priča. Svi su željeli objaviti vijest o studentu inovatoru i njegovim energetski neovisnim klupama koje pružaju razne informacije, mogu puniti mobitele i tablete, imaju ugrađen hotspot, a noću služe i kao gradska rasvjeta.

Nakon Solina, klupe su instalirane u Sarajevu, Splitu, Poreču, Crikvenici, Samoboru, Dugom Ratu, Koprivnici i Buzetu, a upiti su počeli stizati iz raznih krajeva svijeta.

– Nekoliko mailova smo dobili iz Australije, tvrtka koju vodi Hrvat u SAD-u nastoji realizirati instaliranje klupa na sveučilišta u Floridi, a najzanimljiviji upit stigao mi je nedavno iz Kine. Kontaktirali su me iz tvrtke Shun Lee Trading. Čovjek koji vodi tvrtku naišao je internetu na članak o mojim pametnim klupama. Sad smo počeli s izradom prvih studija i ponuda za klupe.

Probni primjerak
Dogovorili smo da će kupiti jedan probni primjerak pametne klupe koji će se postaviti na sveučilištu u Hong Kongu. Sada zapravo dolazi ono najvažnije, a to je da njihova tvrtka uplati sredstva s kojima ćemo mi izraditi pametnu klupu i platiti isporuku za Kinu. Čim klupa bude u Hong Kongu, na tjedan dana otići ćemo tamo, obavit ćemo instalaciju i onda vidjeti kakvi su daljnji koraci. Kinesko tržište je veliko.

Taj 20-godišnjak, možemo slobodno reći, fasciniran je inovatorima, svoje klupe naziva po njima, a od ranog djetinjstva i on sam nešto “kemija”. Tako je, primjerice, još u osnovnoj školi prepolovio bicikl i od njega napravio tricikl na elektromotorni pogon. Ivan je završio Tehničku školu za strojarstvo i mehatroniku u Splitu, a u ovoj priči moramo spomenuti i njegov maturalni rad. Izradio je robot za razminiranje težak 15-ak kilograma, dug 45 i širok 20 centimetara. Imao je ručicu koja bi se ispružila pola metra ispred kućišta i senzorima tražila mine. Zašto je robot važan? Pa zato što ga je Ivan bez milosti rastavio da bi iz njega izvukao materijale koje je koristio za prototip pametne klupe…

Klupa za Vukovar
Ivan Mrvoš želi donirati svoju pametnu klupu Vukovaru. Tvrtke koje ga opskrbljuju materijalom potrebnim za gradnju klupe pozitivno su reagirale, a vjeruje da će gradska uprava naći prikladno mjesto. Sve je još na razini ideje, nije još ni kontaktirao s Vukovarcima.

Zvijezda koja nema za kavu
Često se sjeti rečenica Ivane Ninčević, organizatorice Poduzetničkog kampa na kojem je pobijedio 2014. godine.

– Ona mi je rekla da će me biti puni mediji, a da u džepu neću imati za kavu. Doslovno je tako bilo prve godine, a tijekom snimanja HRT-ova showa “Snaga volje” ne bih imao za hranu da nije bilo dnevnica. Sada su počele stizati uplate, došlo je sve u normalu.

Tajna sarajevskih klupa
– U Sarajevu je postavljeno naših šest klupa, a sada ću prvi put otkriti da se unutar svake od njih kriju inicijali izumitelja. Ni naručitelji iz Bosne ne znaju da sam s unutrašnje strane kućišta vodootpornim flomasterom napisao početna slova ovih velikana: Nikole Tesle, Thomasa Edisona, Jamesa Watta, Fausta Vrančića, Alexandera Grahama Bella i braće Wright.

S faksa na posao, ali bez diplome
Mrvoš trenutačno ponavlja prvu godinu splitskog FESB-a, a vrlo je izvjesno da neće uspjeti završiti taj zahtjevni fakultet. Jednostavno nema vremena za ispunjavanje fakultetskih obveza i vođenje biznisa. Razgovarao je i s prošlim dekanom Srđanom Podrugom. On mu je poručio da se osam sati na dan treba posvetiti fakultetu, a Ivan trenutačno nema ni minute. Zato mu na drugoj strani ide dobro, prije nekoliko dana dobio je nagradu Plava vjeverica koja se dodjeljuje najboljim malim poduzetnicima.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content