Značajno otkriće hrvatskoga znanstvenika

Hrvatski znanstvenik prof. Marin Soljačić i njegov tim s Massachusetts Institute of Technology (MIT) bili su glavna vijest na naslovnici MIT-a u Bostonu što je objavio i prestižni časopis Nature Photonics.

Naime, Soljačićeva grupa iznijela je prijedlog za novi izvor rengenskog ili X zračenja. Iako je zasad riječ samo o teorijskom modelu, rad je pobudio veliku pozornost među znanstvenicima.

Ako nam eksperiment uspije, to bi bilo jako uzbudljivo jer bi se mogao dobiti izvor rengenskih zraka koji bi imao svojstva slična laseru. Za eksperiment će nam trebati vremena, ali momentalno ne vidim nepremostive izazove – rekao je Marin Soljačić, redoviti profesor na MIT-u, sveučilištu koje je dalo čak 84 nobelovca.

– Trenutno gotovo svi rengeni koje koristimo u praksi, kao kada slomimo ruku, imaju isti izvor svjetlosti kao prije 100 godina kada su izmišljeni. Novi izvor bi imao veću preciznost, a okolno tkivo bi mnogo manje zračio – dodao je prof. Soljačić, prenosi jutarnji.hr.

Prijedlog novog izvora rengenskih zraka zasniva se na novoj teoriji koja je potpomognuta egzaktnim stimulacijama u grafenu, materijalu za čije je otkriće 2010. godine dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku.

glasbrotnja.net

Odgovori

Skip to content