Mons. Miroslav Vidović ‘upalio’ prvu svijeću na adventskom vijencu na splitskoj Rivi

U Splitu je u subotu navečer upaljena prva svijeća na adventskom vijencu postavljenom oko fontane na zapadnom dijelu Rive, što je prvi put da se u Splitu taj tradicionalni crkveni obred organizira i na otvorenom.

Prvu adventsku svijeću na Rivi zajednički su upalili splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, direktorica Turističke zajednice Splita Alijana Vukšić i generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Advent je vrijeme radosnog čekanja, rekao je nakon paljenja svijeće don Vidović. “Palimo svijeću i time dajemo znak građanima Splita i cijelom svijetu da je rođenje Isusa Krista blizu”, kazao je mons. Vidović.

Podsjetio je kako je paljenje adventske svijeće tradicija koja živi u Crkvi već stoljećima ali sada se s time izašlo i na ulice grada. “Drago mi je zbog ovog paljenja adventske svijeće na otvorenom jer zadnjih godina Božić je izgubio humanu dimenziju i pretvorio se u utrku za potrošnjom i trgovinom. A sada smo, evo, iz Crkve iznijeli jedan simbol koji je znak nade i htjeli bismo ono što se događa na ulicama oplemeniti nečim duhovnim”, kazao je.

To je “svjedočanstvo onoga što jesmo” i nije usmjereno ni protiv koga, rekao je odgovarajući na novinarska pitanja. “Kršćanski simboli koje mi postavljamo na ulice gradova, u javne prostore, ne idu ni protiv koga, oni su jedno svjedočanstvo, što je obogaćenje za čitavo društvo, jer kršćanstvo je religija koja je otvorena za sve ljude i koje propovijeda mir i ljubav”, rekao je mons. Vidović.

Paljenje svijeće oko advenstkog vijenca na Rivi zajednički su organizirali Gradska uprava Splita i Turistička zajednica Splita u suradnji sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom i uz pomoć gradske tvrtke “Parkovi i nasade”.

MISIJA / HINA

Odgovori

Skip to content