Papa upozorio svećenike na opasnost dvostrukoga života

Svećenička se i redovnička vjernost očituje u traženju oprosta za počinjene grijehe, a to znači u neskrivanju vlastitih grijeha i u neporočnom životu – istaknuo je sveti Otac u spontanom govoru svećenicima i redovnicima, s kojima se jučer poslije podne susreo u katedrali Svete Marije u Kampali.

Papa je ugandskim svećenicima, redovnicima, redovnicama i sjemeništarcima povjerio trostruko poslanje: čuvanje sjećanja te svjedočenje po vjernosti i molitvu. Lokalna se Crkva ne treba zadovoljiti uspomenom na baštinu onih koji su dali život iz ljubavi prema Isusu – rekao je Sveti Otac, a to je naglasio i u uručenom govoru. Ako želi ostati vjerna sjećanju, onda Crkva u Ugandi treba svjedočiti i ne živjeti od rente.

Papa je nazočnima rekao da ih Crkva zadužuje da budu svjedoci po vjernosti sjećanju, vlastitom pozivu, apostolskoj revnosti, hodeći putom svetosti, a to znači da trebaju biti misionari tamo gdje je potrebno. Vjernost je spremnost otići u biskupije kojima su potrebni misionari – kazao je Sveti Otac.

Nazivajući Ugandu „biserom Afrike“, Papa je rekao da je natopljena mučeničkom, svjedočkom krvlju. Treba ju i nadalje natapati, inače ćete izgubiti veliko bogatstvo, a „biser će Afrike“ završiti na čuvanju u nekom muzeju. Đavao napada malo po malo – kazao je papa Franjo.

Na uočnicu došašća i Jubileja a u tijeku Godine posvećena života, Papa je slušatelje potaknuo na trajnu molitvu, jer – kako je rekao – ako neki redovnik, redovnica ili svećenik prestane moliti ili moli malo, pravdajući se da ima previše posla, onda je počeo gubiti memoriju i vjernost. Molitva je i redovito ispovijedanje. Ne mogu redovnici, redovnice i svećenici živjeti dvostrukim životom. Treba ispovjediti i tražiti oproštenje za vlastite grijeha. Bog ne želi da se skrivaju grijesi, ne treba skrivati pomanjkanje vjernosti – zaključio je Sveti Otac.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content