(VIDEO) JERIHON I JERIHONSKO BDIJENJE

Danas, na sv. Nikolu, u srednjovjekovnoj crkvici Sv. Trojice u Splitu, započinje danonoćno sedmodnevno klanjanje Presvetome, tzv. Jerihonsko bdijenje, sv. misom u 18:00 sati i traje do 13. prosinca – ovaj put pod nazivom Sedmodevne jerihonske trublje – Zahvala za Domovinu.

Što je Jerihon?

Jerihon je ime drevnog, prema legendi najstarijeg grada na svijetu, o kojem čitamo u Knjizi o Jošui. Jošua je vodio izabrani narod u Obećanu zemlju i naišao je na veliki otpor utvrđenog grada Jerihona (Jš 6,1-20). Jošua je slika Isusa koji vodi Crkvu kao novi Izrael u Kraljevstvo nebesko. Izvorno Jerihon znači „grad mjesec“ a mjesec je simbol tame, grijeha i poganstva.

Jerihonske zidine su morale pasti da bi područje u kojem je vladalo poganstvo i idolopoklonstvo pripalo Gospodinu.

Izrael je bio poslušan Gospodinovoj riječi, obilazio je sedam dana grad, trubio trubljom i nosio Kovčeg saveza tako da se grad na kraju srušio a narod predao (Jš 6,1-20).

Jerihonsko bdijenje

Jerihonsko bdijenje je skraćeni naziv za bdijenje: molitvu i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, uz molitvu krunice i čitanje Svetog pisma koje traje sedam dana i sedam noći. To je ratovanje na koljenima pred Gospodinom i sa Gospodinom, koji ruši zidine naših grijeha i utvrde naših slabosti i rana, i naših nesloga i podjela. Ova je pobožnost izraz naše zadovoljštine za grijehe: psovke imena Božjega, abortuse, praznovjerja i obeščašćenja Presvetog Sakramenta. U Jerihonskom bdijenju nalazi se izraz naše pokore i žrtve bez kojih nema prave svetosti. U njemu je i svjedočenje naše vjere i ljubavi prema Isusu u Euharistiji.

Prvi koji je započeo Jerihonsko bdijenje bio je „apostol svete krunice“ Anatol Kaszczuk (Kaščuk), Poljak, koji je živio od 1912. do 2005. Organizirao je prvo Jerihonsko bdijenje u marijanskom svetištu Jasna Gora 1979. Mnoštvo sabrano u molitvi izvojevalo je prvu pobjedu a to je pohod pape Ivana Pavla II svojoj domovini koje je bilo ozbiljno dovedeno u pitanje.

Tijek Jerihonskog bdijenja

U sedam dana i noći bdije se: moli i klanja, adorira, pred Gospodinom. U molitvi se izmjenjuje molitva krunice, čitanje Svetog pisma, tišina, pjesme, litanije, časoslov, spontane molitve, slavljenja i slično.

image description

HUB

Odgovori

Skip to content