Sjećanje na generala HV-a Blagu Zadru: Priča o ljubavi

Pod zapovjedništvom Blage Zadre i njegova sina Roberta protuoklopna skupina “Žuti mravi” i vod “Turbo”, naoružani s tri “ose”, desetak “zolja” i jednim ručnim bacačem, dočekat će sredinom rujna 1991. godine 200 neprijateljskih tenkova i oklopnih transportera, a Trpinjska cesta bit će prozvana “grobljem tenkova”.


Blago Zadro i njegov nerazdvojni prijatelj Zvonko Mlinarić poginuli su 16. listopada 1991., pokošeni rafalom iz puškomitraljeza, pretrčavajući raskrižje Vinogradske i Kupske ulice, pred očima Blagina sina Roberta, koji će poslije u ratnom vihoru nestati u Kupresu.

Od trojice sinova dvojica najstarijih također su se uključili u obranu, najstariji Robert (1969.) kasnije je poginuo u borbama kod Kupresa, upavši sa suborcima u tenkovsku zamku. Kasnije je kod Kupresa podignut spomenik “petorici Vukovaraca”.

Blago Zadro pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. nakon što su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani u ljeto ’98. zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju. Njegov sin Robert godinu dana poslije, identificiran je iz zajedničke grobnice u Zagrebu nakon što je godinama njegova sudbina bila nepoznata. Otac i sin Zadro počivaju na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

Ime Blage Zadre nosi Zapovjedno stožerna škola ‘Blago Zadro’ te Osnovna škola ‘Blago Zadro’ u Borovom naselju.

Zbog svoje uloge u Domovinskom ratu, junačke pogibije i velike karizme koju je stekao još za vrijeme bitke za Vukovar, po završetku Domovinskog rata postao je jedna od najvećih i najpoštovanijih ikona hrvatskog rata za nezavisnost.

Po njemu je imenovana i jedna ulica u Grudama.

Po njemu je imenovana i jedna ulica u Zagrebu.

Po njemu je imenovana jedna ulica u Vukovaru.

Ulicu BLAGE ZADRE 11 Listopad 2010 svečano su otvoriti članovi obitelji pokojnog general-bojnika BLAGE ZADRE, supruga Kata, brat Stanko i sestre Kata i Danica zajedno sa gradonačelnikom Vukovara Željkom Sabom. Uz građane svečanosti su nazočili i članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara, načelnik Tuzle Jasmin Imamović i zamjenik šibenskog gradonačelnika Franko Vidović, a u programu sudjelovali članovi pjevačkog zbora OŠ Blage Zadre, Mažoretkinje grada Vukovara, članice HKGD Dunav Vukovar i sudionici smotre konjogojskih zaprega i jahača u organizaciji konjogojske udruge „Srijem“ Bogdanovci


u spomen na istinskog heroja domovinskog rata prenosimo tekst Siniše Glavaševića

Priča o ljubavi

Vrijeme u kojem živimo toliko je nezahvalno da čovjek poželi da se nije ni rodio, ili bolje da se rodi u neko drugo vrijeme i drugi put, i to samo zato što u ovom vremenu nema dovoljno ljubavi za sve.

Uzalud velike kuće, skupi automobili, zimovanje na visokim Tatrama, Garmisch-Partenkirchenima, uzalud skupi parfemi, brifinzi, sve je to izmaglica pravog života. Čovjek se opušta u narkotičnim prijevarama, vješto izmišljenim tajnim životnim putovima i, kada jednom bude kasno, kada zatvorenih očiju pred vlastitim promašajima dočeka zrelu životnu dob, odjednom shvati da je prekasno za novi početak.

Kraj je tu, možda već proviruje iza prvog ugla. Nema načina da ukradete godine, ukradete sreću – ako ljubavi nema.

Može vam se pričiniti sunce radost, možete pomisliti da je vaš uspjeh potpun u ordenju, u sjenama velikih, ali gledao sam mnoge koji i praznih džepova uspravno hodaju ovim gradom.

Njihova radost u neimanju mnogo je veća.

Jer oni imaju grad. Imaju prijatelje. Imaju dušu.

Nisu imali novac za Zagreb, Beč, Prag.

Njihov je novac ostao u čašama, ispijenim s prijateljima, s kojima su poslije čekali svanuća na hrvatskim barikadama. Nekima je to čekanje bilo predugo, pa smo ostali bez njih. Ali mi svi dobro znamo gdje su.

Ako nam život omogući da naša ljubav ovlada nama, kao što je njihova ljubav nosila njih, jednom, na kraju puta, možda možemo očekivati da mi umremo sretni.

Siniša Glavašević

Pozdrav ti šaljemo generale, čuvaj nam Domovinu.

Odgovori

Skip to content