KAKO SE SLAVILO U HRVATSKOJ: Pogledajte veličanstveni vatromet u Splitu (VIDEO)

Bilo je vatrometa, glazbe, šampanjca i puno ljubavi… – Veselo i uz vatromet mnogobrojni Zagrepčani i njihovi gosti dočekali su Novu godinu na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje je sa sugrađanima posljednje sekunde 2015. odbrojavao i gradonačelnik Milan Bandić.

Dobrom raspoloženju na središnjem zagrebačkom trgu, na kojem su se okupile tisuće slavljenika, pogodovala je i povoljna temperatura zraka, koja se kretala oko nula stupnjeva Celzijusa, a dodatno je atmosferu zagrijao 5-minutni vatromet koji je započeo točno u ponoć. Gradonačelnik Bandić je pozdravio sudionike, čestitao im Novu godinu, i kazao: “Hvala vam što ste došli. Uživajte, živjeli!”.

Na organiziranom dočeku na glavnome zagrebačkom trgu građane je zabavljala poznata pjevačica Nina Badrić, grupa Vatra i Teška industrija.

Nova godina dočekana je na još nekoliko mjesta u prekrasno okićenom Zagrebu, uz raznovrstan program i u blagdanskom ozračju najbolje europske adventske i božićne destinacije, po portalu “European Best Destination”.

Osim na Trgu bana Jelačića, doček 2016. godine bio je organiziran i u Ledenom parku na Trgu kralja Tomislava, na Zrinjevcu te na Europskom trgu. U gradskom se središtu našlo za svakog ponešto, od onih najmlađih do najstarijih.

Zagrebački gradonačelnik tradicionalno je prije dolaska na glavni zagrebački trg već obišao dežurne gradske službe i prenoćište za beskućnike u Kosnici.

Na Staru godinu navečer, u društvu suradnika i novinara najprije je otišao na novogodišnju proslavu Društva “Goranin”, u prostorije Stranke umirovljenika u Jurišićevoj ulici, a zatim se uputio sugrađanima u potrebi koji su smješteni u prenoćištu Crvenog križa u Kosnici. Nakon toga, posjetio je liječnike i medicinsko osoblje u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu grada Zagreba u Heinzelovoj ulici te vatrogasce Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba u Savskoj cesti i policajce u Ulici Matice hrvatske.

Nakon što je u društvu sugrađana veselo ušao u Novu godinu, gradonačelnik Bandić je poslije ponoći sa suradnicima i novinarima posjetio rodilište u KBC-u Sveti Duh i prvo dijete rođeno u 2016. godini.

Nekoliko tisuća Splićana i njihovih gostiju okupilo se večeras na Rivi kako bi ispratili Staru i dočekali Novu 2016. godinu, a za njihovo dobro raspoloženje pobrinuli su se grupa Vertigo, TBF, Psihomodo pop i Pero Fullhouse.

Dogradonačelnica Aida Batarelo svojim je sugrađanima i njihovim gostima zaželjela sve najbolje u novoj 2016. “Drage Splićanke i Splićani, dragi gosti, u ime gradonačelnika grada Splita, gospodina Ive Baldasara i u ime cijele gradske uprave, a i u svoje osobno ime, želim vam sretnu i uspješnu novu godinu”, poručila je Batarelo.

Građani su uživali u spektakularnom vatrometu, prije kojeg ih je zabavljala grupa Vertigo iz Požege, a nakon toga jedan od najboljih hrvatskih bendova – splitski TBF-a, koji je zagrijao atmosferu.

U prvim minutama 2016. godine zagrebački rokeri – grupa Psihomodo pop nastavila je s dobrom svirkom, a na kraju će na Rivi nastupiti Pero Fullhouse.

A već tradicionalni, u prvim minutama Nove godine dogodio se i prvi kulturni događaj u Hrvatskoj – otvorenje izložbe Ante Verzittija “Moj put u Emaus” u Fotoklubu Split. Izloženo je 16 fotografija s biblijskim motivima koje je autor pronašao u suvremenom okruženju Splita. Izložba će biti otvorena do 18. siječnja.

Iako je temperatura u Splitu niska i puše bura, to nije spriječilo uglavnom mlade da Silvestrovo provedu uz more i na otvorenome. Organizator splitskog dočeka na najvećoj gradskoj šetnici je gradska agencija za turizam Spalatum DMC, a za organizaciju i ostale popratne sadržaje izdvojeno je oko 450 tisuća kuna.

Osim na Rivi doček nove 2016. godine bio je organiziran i na susjednim Prokurativama na kojima je večer bila u znaku Studia 54, a nešto kasnije su na scenu su stupili DJ-evi.

Nova se najviše čekala u privatnom aranžmanu po kućama i stanovima , no slavilo se i po lokalnim klubovima, hotelima, kafićima, te pjacama.

Unatoč hladnom vremenu Osječani su Novu Godinu tradicionalno dočekali na središnjem gradskom Trgu Ante Starčevića, u organizaciji grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Uz kuhano vino i čaj te nastup tamburaškog sastava Ravnica i sarajevske glazbene skupine Crvena Jabuka, točno u ponoć, uz zvuke valcera i vatromet, građanima su najbolje želje u 2016. godini uputili osječki gradonačelnik Ivan Vrkić i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić sa suradnicima.

Nakon ponoći gradonačelnik Vrkić čestitao je građanima Novu Godinu te kazao kako je u 2015. godini Gradska uprava, u teškim uvjetima, učinila koliko je to bilo moguće, ali da to nikad nije dovoljno, pogotovo onima koji su u potrebi i na koje se ne smije zaboraviti ni u trenucima slavlja.

Župan Šišljagić zaželio je sugrađanima sreću i zdravlje te da se u 2016. godini počnu otvarati radna mjesta, kako bi mladi ostali na ovome području i ovdje osigurali egzistenciju.

Doček Nove Godine organiziran je i u sklopu adventskog sela na Trgu Sv. Trojstva, u povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi, gdje su građane zabavljali zagrebački sastav Pavel i osječki rock band Red Roosters.

U suradnji s udrugama Umirovljenici zajedno, Aktivni umirovljenici i Maticom umirovljenika osječka Gradska uprava organizirala je i poseban doček Nove Godine za umirovljenike s mirovinama do 1.700 kuna u sindikalnom domu osječke Tvornice šećera, kojima će, nakon čestitke na središnjem Trgu, Novu Godinu čestitati gradonačelnik Vrkić.

U najluđu noć u godini Dubrovčane su na Stradunu u četvrtak uveli Severina, Silente i DJ Kameni, a na prepunoj, najpoznatijoj dubrovačkoj ulici okupili su se brojni Dubrovčani i njihovi gosti.

Prigodnim riječima u ponoć im se obratio i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

”U svoje osobno ime i ime Grada Dubrovnika, želim vam zahvaliti na uspješnoj 2015. godini u kojoj smo zajedno pobijedili mnoge stvari, u kojoj smo pobijedili zimu, a zahvaljujući vama, Grad živi i Stradun živi. U 2016. očekuju nas brojni izazovi, a naš Dubrovnik je slobodan, snažan i svoj”, rekao je Vlahušić te poželio svim sretnu i uspješnu novu 2016. godinu.

Inače, program dočeka nastavlja se i petak novogodišnjim koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra u 12 sati, u 14 sati je novogodišnja utrka DuRun10K, a u 20 sati koncert klapa Šufit i Contra na Stradunu.

Više tisuća Riječana već tradicionalno je novu 2016. dočekalo na Korzu, ovoga puta uz glazbu riječke grupe Moskva i Nenu Belana & Fiumense, čestitke i najbolje želje svima je u ponoć s pozornice uputio gradonačelnik Vojko Obersnel, a zabava do jutarnjih sati nastavit će se uz hitove Hladnog piva.

Obersnel je svima poželio sretnu novu godinu, puno zdravlja, uspjeha, sreće i sreće u ljubavi. “Neka Rijeka i dalje ostane grad mudrih ljudi”, rekao je riječki gradonačelnik.

Program proslave počeo je oko 22 sata, a nova godina dočekana je uz šampanjac i vatromet iznad središta grada.

Slavi se u većini ugostiteljskih objekata na Korzu, jer su za novogodišnju noć zatražili produljenje radnog vremena, pa je dosta Riječana odlučilo proveseliti se u kafićima, klubovima i restoranima.

Riječki gradonačelnik će nakon dočeka na Korzu gostovati u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke, potom će posjetiti riječko rodilište i prvo dijete rođeno u njemu u 2016. godini, a nakon toga obići će riječku dežurnu vatrogasnu službu.

Prema podacima iz gradske uprave, koja je organizirala doček na Korzu, svi troškovi organizacije i pripreme dočeka te honorara izvođača bit će ukupno oko 220.000 kuna.

Doček nove godine na riječkom Korzu već tradicionalno je najposjećeniji, ali ne i jedini doček nove godine na otvorenom na Kvarneru.

Doček na otvorenom organizira se i u drugim općinama i gradovima, a sve češće su nove i originalne proslave, među kojima je ispraćaj Stare godine u podne, na kojem je u Fužinama sudjelovalo nekoliko tisuća posjetitelja. U Kastvu je, pak, treći puta održan humanitarni glazbeni program nazvan „Zadnje polne va Kastve na 365 metara.“

Gregor Laszlo iz mađarskog Benedek Tima pobjednik je 38. Novogodišnje utrke, prve ovogodišnje sportske manifestacije u Hrvatskoj, koja se točno u ponoć trčala ulicama Varaždina.

Laszlo je stazu u duljini 6,4 kilometara istrčao za 20 minuta i 21 sekundu. Drugi je, sa tri sekunde zaostatka, bio Tamasz Nagy, također iz Benedek Tima, dok je treće mjesto zauzeo njihov klupski kolega Adam Halasz, koji je tu dionicu istrčao za 20 minuta i 31 sekundu.

Od domaćih trkača najbolji je bio Tomislav Kukec iz AK Dinamo-Zrinjevac na četvrtom mjestu.

U ženskoj konkurenciji prvo je mjesto osvojila Zita Kacser također iz Benedek Tima. Stazu dugu 6,4 kilometara istrčala je za 22 minute i 43 sekunde. Druga je bila Tunde Szabo iz Pecsa, s 12 sekundi zaostataka, a treća Varaždinka Valentina Belović iz AK Sloboda. Ona je utrku završila u vremenu 23 minuta i 28 sekundi.

Na 38. Novogodišnjoj utrci sudjelovalo je ukupno 212 trkača i trkačica. U juniorskoj konkurenciji pobijedili su Marko Gregurec iz AK Koprivnica i Paula Šimunčić iz AK Sloboda.

Inače, Novogodišnja utrka trči se na dionici od 6,4 kilometara ili dva kruga za seniore i seniorke te veterane i veteranke odnosno 3 kilometra ili jedan krug gradskim ulicama za juniore i juniorke. Organizator utrke je varaždinski Atletski klub Sloboda.

Pogledajte i na priloženim fotografijama kakav je bio doček. 

Dubrovnik, 31.12.2015 - Docek Nove godine u Dubrovniku Pula, 31.12.2015 - Puljani su Novu 2016 godinu docekali na otvorenom uz Massima Pula, 31.12.2015 - Puljani su Novu 2016 godinu docekali na otvorenom uz Massima Makarska, 31.12.2015 - Grupa Magazin zabavljalal je gradjane i njihove goste na doceku Nove 2016.godine Makarska, 31.12.2015 - Docek Nove 2016 godine u Makarskoj organiziran na Kacicevom trgu uz koncert grupe Magazin. Rijeka, 01.01.2016 - Rijecani su docekali Novu 2016. godinu uz nastup Hladnog piva i Nene Belana Sibenik,01.01.2016 - Sibencani su docekali Novu 2016. godinu uz koncert grupe Prljavo Kazaliste Zagreb, 31.12.2015 - Na glavnom zagrebackom trgu za gradjane je organiziran docek Nove 2016. godine Zagreb, 31.12.2015 - Na glavnom zagrebackom trgu za gradjane je organiziran docek Nove 2016. godine Split, 01.01.2016 - Docek Nove godine u Splitu Zagreb, 01.01.2016 - Gradjani docekali Novu Godinu na Trgu bana Jelacica Osijek, 01.01.2016. - Docek Nove 2016. godine u Osijeku uz Crvenu jabuku Osijek, 01.01.2016. - Docek Nove 2016. godine u Osijeku uz Crvenu jabuku

Izvor: Hina/jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content