SMART TEHNOLOGIJA: Predstavljamo top 10 tehno noviteta s ovogodišnjeg CES-a

Ako nas je ovogodišnji, friško završeni najveći sajam potrošačke elektronike u svijetu išta naučio, to je da nas tehnologija sve snažnije uzima pod svoje.

“Smart” nas doslovce guta budući da se infiltrirao u svaku poru svakodnevnog života. Nije više pitanje koliko su napredovali mobiteli, kakvi sve novi tableti izlaze, niti čiji su satovi ili narukvice pametniji.

CES nam je predstavio viziju života u potpunoj sinergiji s tehnologijom. Od trenutka kada se ujutro probudite (aromatične smart budilice), preko ugođaja koji vas dočeka u sobi (računala integrirana u kućne termostate koji komuniciraju s vašim mobilnim uređajima), preko obuće (tenisice), hrane (skeneri, hladnjaci, razni gadgeti za njeno spremanje, organiziranje, pa čak i uzgajanje), osobne higijene (tuširanje, pranje, pa čak i odlazak na WC)…

Tu je i odlazak na posao, a na izboru vam je sve veća flota prometala, počevši od onih na dva kotača, tradicionalni bicikli koji su postali ne samo elektrificirani, već i “pametni”, preko romobila, rola, pa čak i pretenciozno nazvane “lebdeće daske” koja na dva kola testira naše motoričke i ravnotežne vještine više nego Segway (koji je, s obzirom na dob, poput dinosaura).

Da, CES ima sve. Supervelika izložba gadgeta koji, kako slijede, tako i nameću nove trendove u tehnološkom svijetu. Las Vegas, grad gdje se početkom svake godine održava sajam potrošačke elektronike, stoga je “place to be”.

I ne čudi zato brojka od preko tri i pol tisuće tvrtki koje su ove godine sretnicima u gradu grijeha uživo, ali i svijetu preko medija predstavile svoje proizvode. Gledajući nacije, 153 države su se predstavile na CES-u.

Koliko je točno proizvoda bilo, još se zbraja, a mi vam zato donosimo deset najzanimljivijih gadgeta, dronova, automobila koje je svijet imao prilike vidjeti ove godine u Las Vegasu. Izbor je bitno sužen, vodili smo se po popularnoj stranici Mashable, no koliko se toga našlo na CES-u, vrlo je vjerojatno da smo nešto mnogo zanimljivije možda ispustili. Izgledno je da će se dogodine naći kakav gadget da riješi i taj problem…

1. Skener hrane

DietSensor3

Blagdani su za nama, a ispred nas je vrijeme odricanja od hrane koje smo se nedavno nauživali. SciO skener hrane bi nam trebao pomoći u vraćanju linije izgubljene u prosincu. Što radi? Kao što ime kaže, skenira hranu i govori vam koliko je ugljikohidrata i kalorija na vašem tanjuru. Radi se o nevelikom gadgetu francuskog startupa DietSensora koji koristi infracrvenu spektroskopiju kako bi što detaljnije analizirao hranu (analiza interakcije molekula sa svjetlošću). Tako precizno možemo znati koliko se masti, proteina i ugljikohidrata nalazi u našim obrocima. Na tržištu bi se trebao naći u drugoj polovici 2016. godine.

2. Pametni hladnjak

2016-01-07T210753Z_348883013_GF20000087111_RTRMADP_3_TECH-CES

“Smart”, ili pametna tehnologija, sve više nam ulazi u pore života, zašto se onda ne bi uvukla i u naš hladnjak? Samsung je tako proizveo seriju pametnih hladnjaka koje nose Family Hub. Svi oni na sebi imaju “nervni centar”, golemi 21 inčni pametni ekran osjetljiv na dodir. U uređaju je integrirana i Amazonova Alexa (aplikacija iz oblaka koja vam pomaže oko svih informacijama u životu – nešto slično Appleovoj Siri). Od hardvera tu su i dvije kamere u unutrašnjosti hladnjaka preko kojih korisnik vidi koliko je opremljen namirnicama, a slika kojih se projicira na spomenutom zaslonu koji je izrađen od Gorilla stakla.

3. Pametni tuš

IMG_9263

Zašto pametna tehnologija ne bi stigla i pod tuš? Točnije, u sami tuš? Zašto ne! Zar prekomjerna potrošnja vode nije dovoljan razlog? Priznajmo, svi je rasipamo, a pametni tuš Hydrao nudi jednostavno i zanimljivo rješenje s kojim bismo mogli postati još više ekološki osviješteni. Glava tuša spaja se niskoenergetskim Bluetoothom s iPhoneom ili iPadom na kojima se podešava ciljana količina potrošene vode. Tako se može odabrati, primjerice, potrošnja od dvadeset litara. I, kako se ciljane litre troše, tako LED svjetla u glavi tuša mijenjaju boju do crvene, koja označava da je dvadeset litara skoro presušilo. Cijeli sistem pogoni sama voda preko sitne turbine u glavi tuša.

4. Tenisice sa senzorima

under-armour-speedform-gemini

Fitness industrija je dolaskom pametne tehnologije doslovno eksplodirala u zadnjih nekoliko godina. Dosad smo imali smart trake, smart satove, pa i pametni nakit za praćenje tjelesne aktivnosti. Sada je došao red i na tenisice. Geminijeve 180 dolara vrijedne “patike” ispunjene su senzorima koje kvantificiraju svaku našu aktivnost (dok ih nosimo), i to bez povezivanja na pametni telefon. Sve je, naravno, u potplatu iz kojeg nam dolaze podaci o prijeđenoj udaljenosti, potrošenim kalorijama, brzini, nadmorskoj visini. Istina, trebat će vam računalo, pametni telefon ili tablet da ih kasnije pročitate.

5. Sat Fitbit Blaze

2016-01-07T000828Z_816564527_GF20000086104_RTRMADP_3_TECH-CES

Fitbit je odlučio još jednom pokušati na tržištu pametnih satova. Prva verzija se slobodno može nazvati “beta verzijom”, no novi model čija se cijena kreće oko 200 dolara obećava. Prvotno, mnogo je pametniji od prethodnika, zatim, izgleda kao nešto što bismo možda čak i željeli imati na ruci. Živopisan ekran osjetljiv na dodir, šarolik izbor kako kožnih, tako i čeličnih traka, dolaze kao naručeni uz veliki izbor dodatne personalizacije samog uređaja. Naravno, sva sila fitness senzora dolazi upakirana u uređaj, ali zaboravite na osvježavanje Facebook statusa najnovijim pretrčanim kilometrima ili odrađenim treningom. Korisnik će moći odgovarati na telefonske pozive i pisati SMS poruke.

6. Igračka za programiranje

Think___Learn_Code-A-Pillar_DKT39.0.0

Sjećate li se oduševljenja koje je Furby izazvao diljem svijeta. Interakcija s igračkom tada je bila podignuta na višu razinu. No, došlo je vrijeme da djeca, i to ona mlađa, nešto i nauče dok se igraju, a čemu ćeš ih bolje učiti u toj dobi od četiri do šest godina nego – programiranju. Da, Fisher-Price je odlučio predškolce učiti osnovama kodiranja. Sama igračaka Code-A-Pillar sastoji se od osam segmenata koji znače pojedinu kretnju. Kada ih se poreda odgovarajućim redoslijedom i spoji, tada elektronička gusjenica izvršava naredbe koje su joj tako uprogramirane. Naravno, nema govora o nekakvom pisanju programa, ali proizvođač tvrdi da će djeca ovako lakše shvatiti osnove programiranja.

7. Toplomjer Withings Thermo

2016-01-05T070757Z_1234962044_GF10000282885_RTRMADP_3_TECH-CES

Ako još i dalje sumanuto tresete rukom stari živin termometar kod svake prehlade, onda je mjerenje temperature u uhu za vas budućnost. No, tehnologija je otišla i korak dalje. Thermo mu je ime, košta stotinu dolara, i očitava Celzijeve stupnjeve vašeg tijela samim time što ga prislonite na čelo. Dijete ne treba buditi, a i odraslima je olakšano mjerenje. Osim što je manje invazivan, ujedno je i više higijenski od tradicionalnih živih toplomjera koji idu ispod pazuha, ili onih koji idu u uho. Važno je senzor uređaja postaviti malo iznad čeone arterije, na mjesto iznad sljepoočnica prema središtu čela. Stručnjaci kažu da je to jedno od točnijih mjesta za očitavanje tjelesne temperature.

8. Automobil Faraday Future

2016-01-05T070307Z_2074641699_GF10000282881_RTRMADP_3_TECH-CES-FARADAY

Predstavljen prvog dana CES-a, ovaj automobil odmah je podigao silnu prašinu. Sjedala izrađena u suradnji s NASA-om, inovativna aerodinamička rješenja, pametan sustav autonomnog upravljanja povezan s mobilnim telefonom, radikalan dizajn kojeg bi se i Batmobile posramio, do stotke ubrzava za manje od tri sekunde, može potegnuti i preko 330 kilometara na sat. Silna prašina… A, Faraday Future, s novcem nepoznatog kineskog investitora ovu je električnu mrcinu s motorom od preko tisuću konjskih snaga uspio iz skice pretvoriti u stvarnost za samo 18 mjeseci. I pri tome su se obilato koristili virtualnom stvarnošću (što se i vidi).

9. Putnički dron EHang

EHang_184

Ako FFZERO1 izgleda kao da je došao s drugog planeta, onda EHang na prvu odaje dojam da je definitivno riječ o “proizvodu sa Zemlje”. No, o proizvodu koji kao da je došao iz novog nastavka Jamesa Bonda. Radi se o, uvjetno rečeno, automobilu, no najbolje ga je opisati dronom koji može prevoziti putnike. Kako tvrde iz tvrtke po kojoj dron i nosi ime, letjelica je sposobna prevesti jednu odraslu osobu na udaljenost od otprilike 40 kilometara. Ima goriva za 23 minute leta, i to pri najvećoj brzini od oko stotinu kilometara na sat. Kinezi su je čak napunili raznim sigurnosnim spravama i sustavima u slučaju otkaza jedne ili svih (četiri) rotora. U Americi je debelo ilegalna, i možda je to jedan od razloga zbog kojeg nije snimljena u brišućem letu iznad Las Vegasa.

10. LG-jev supersavitljivi TV

flexible-rollable-oled_02

Koliko je najnovije čudo iz LG-jeve radionice zapravo savitljivo? Pa, dovoljno da ga smotate i od njega napravite tuljac, improviziranu vuvuzelu ili nešto treće. Radi se o prototipu OLED ekrana koji je debeo samo jedan milimetar. Želite nešto pogledati? Nema problema, samo izvučete televizor i odmotate ga. Trenutačno LG ne može proizvesti ništa slično s dijagonalom većom od 18 inča, no predviđaju da bismo već dogodine mogli svjedočiti mnogo većim zaslonima. Kako se tehnologija brzo kreće, vjerujemo da je samo pitanje mjeseca. Problem je jedino sama OLED tehnologija koja je iznimno skupa za proizvodnju budući da ne baš svaki model koji siđe s proizvodne trake ima zeleno svjetlo da bude u upotrebi.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content