10-METARSKO ČUDOVIŠTE: Otkriven najveći morski krokodil ikada!

U pustinji u Tunisu znanstvenici su nedavno pronašli fosil dosad najvećeg morskog krokodila koji je živio na Zemlji – mogao je dosegnuti dužinu od oko 10 metara i težinu od oko tri tone

U svojem radu, predstavljenom u časopisu Cretaceous Research, paleontolozi su golemoj životinji nadjenuli ime Machimosaurus rex.

Stručnjaci smatraju da je živio prije 120 milijuna godina u geološkom razdoblju krede.

Pronađeni fosil nije potpun pa je teško precizno utvrditi njegove dimenzije. No dobre aproksimacije mogu se dobiti na temelju usporedbe s bliskim rođacima.

Machimosaurus rex nije bio najveći krokodil svih vremena. Njegov dalji slatkovodni srodnik Sarcosuchus imperator, koji je živio prije 110 milijuna godina bio je veći – mogao je narasti do dužine od 12 metara i težine od oko osam tona. Međutim Machimosaurus rex za sada drži rekord među morskim krokodilima.

Znanstvenici su na temelju zubala pokušali rekonstruirati od čega se sastojao meni pronađenog fosila.

‘Machimosaurus rex je imao debele, relativno kratke, oble zube’, rekao je voditelj istraživanja Federico Fanti sa Sveučilišta u Bologni za National Geographic istaknuvši da oblik lubanje upućuje na zaključak da je imao vrlo snažan ugriz.

Na temelju takvih obilježja može se zaključiti da je vjerojatno bio lovac iz zasjede koji je u plitkim vodama lovio kornjače, ribe i kopnene životinje koje bi se previše približile obalama.

Starost zanimljivija od veličine!

Znanstvenici ističu da je za njih u ovoj priči zapravo zanimljivije razdoblje u kojem je živio Machimosaurus rex nego njegova rekordna veličina. Naime, poznato je da je na kraju jure, prije nekih 145 milijuna godina, došlo do velikog izumiranja. Paleontolozi su uglavnom vjerovali da su tada izumrli i veliki krokodili. No otkriće Machimosaurusa rexa u kasnijim slojevima krede pokazuje da masovno izumiranje možda i nije bilo toliko sveobuhvatno koliko se ranije mislilo. Nova bi otkrića također mogla značiti da jursko izumiranje nije bilo toliko naglo koliko se ranije činilo već prije postupan proces smjene.

‘Prema našoj interpretaciji’, kaže Fanti, ‘događaj s kraja Jure bio je globalan, ali se najvjerojatnije odvijao kao složeni slijed lokalnih bioloških kriza koje su još uvijek slabo dokumentirane’.

Kreda je bila posljednje i najduže razdoblje ere mezozoika, a uslijedila je nakon trijasa i jure. Trajala je oko 79 milijuna godina. Obilježena je dvama izumiranjima – prvim prije 145,5 milijuna godina na kraju jure i drugim prije 65,5 milijuna godina na prijelazu u paleogen koji je bio kraj vladavine dinosaura i početak prevlasti sisavaca.

Izvor: tportal.hr

Odgovori

Skip to content