OTVOREN NOVI PROZOR U SVEMIR: Jesu li znanstvenici došli do revolucionarnog otkrića?

MOŽDA JE, A MOŽDA I NIJE: Znanstvenici možda došli do revolucionarnog otkrića

Ne po prvi put, svijet fizike prepun je uzbuđenih glasina kako su znanstvenici u SAD-u otkrili gravitacijske valove. Lawrence Krauss, kozmolog sa Državnog sveučilišta u Arizoni, tweetao je da je primio nezavisnu potvrdu glasine koja kruži već nekoliko mjeseci, dodajući “gravitacijski valovi su možda otkriveni!!”

Uzbuđenje se odnosi na dugotrajni eksperiment Advanced Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), koji koristi detektore u Hanfordu, Washington i Livingstoneu, Louisiana u potrazi za mreškanjem u tkanju prostora-vremena.
Ako je vjerovati glasinama, znanstvenici iz tima koji djeluje u LIGO-u trenutačno pišu znanstveni rad koji opisuje signal gravitacijskog vala. Ako taj signal bude verificiran, potvrditi će jedno od najdramatičnijih predviđanja einsteinove teorije opće relativnosti.

Krauss kaže kako je 60% siguran da je glasina istinita, ali je dodao kako bi morao vidjeti podatke prije nego što dođe do bilo kojih zaključaka o tome da li je signal pravi ili ne.
Znanstvenici će prvo interno provjeriti rad, a zatim ga poslati na objavljivanje i sazvati konferenciju za tisak.

“Biti će izuzetno oprezni. Nema razloga da tvrde nešto ako nisu sigurni”, rekao je o Krauss o LIGO timu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ako bi gravitacijski valovi bili stvarno otkriven, astronomi bi ih mogli koristiti za promatranje svemira na način koji je do danas bio nemoguć.

“Dobili bi novi prozor u svemir, rekao je Krauss. Gravitacijski valovi nastaju u najegzotičnijim, najčudnijim lokacijama u prirodi, kao što su rubovi crnih rupa na početku vremena. Dosta smo sigurni da postoje, ali ih do sada nismo mogli koristiti kako bi promatrali svemir”.

Einstein je bio u pravu

Einstein je predvidio kako bi ti valovi nastajali tijekom izrazito nasilnih događaja, poput sudara dvije crne rupe, kako se gravitacijski valovi šire, oni šire i stišću prostor-vrijeme. Takvo bi mreškanje teoretski mogao uhvatiti laserske zrake koje mjere najsitnije promjenene uzduž dvije 4 kilometara duge cijevi u LIGO postrojenjima.

Gravitacijski valovi pričaju priču o masi svemira. Svaki objekt, od crne rupe do supernove, ima svoj gravitacijski potpis. a od mreškanja gravitacijskih valova znanstvenici bi mogli naučiti o prostor-vremenu, gravitaciji, kao i o samim objektima koji se nalaze u svemiru. I nitko ne zna što bi točno naučili.

“Direktno proučavanje gravitacijskih valova otvoriti će nove načine i smjerove istraživanja svemira, te će samim time gotovo sigurno biti revolucionarno”, kaže Chiara Mingarelli, teoretska fizičarka s Kalifornijskog tehnološkog instituta u Pasadeni, koja proučava gravitacijske valove ali nije dio LIGO-a.

Zbog toga i ne iznenađuje najava kako su ovi valovi možda napokon otkriveni, te oduševljenje koje se proširilo znanstvenom zajednicom. Ipak za sada se ipak radi o glasinama, a prava istina znati će se tek za mjesec ili dva.

Inžinjeri povremeno dodaju umjetni signal među LIGO podatke kako bi testirali opremu. Iako su oni dizajnirani kako bi emitirali signale gravitacijskih valova, Krauss tvrdi kako je on eksplicitno čuo kako signal nije umjetno dodan.

“Ne znam da li je signal solidan. Ako ne čijem ništa u dva mjeseca, pretportaviti ću da se radili o prijevari.”

“LIGO instrumenti još i danas sakupljaju podatke, i treba nam vremena da dobivene rezultate analiziramo, interpretiramo i zatim provjerimo, tako da još nemamo ništa za podijeliti”, izjavila je glasnogovornica Gabriela Gonzalez, profesorica fizike i astronomije na Državnom sveučilištu u Louisiani.

thinkstockphotos-480267254

Razlozi za oprez su opravdani, jer i uprava ponekad namjerno ubacuje lažne podatke, samo kako bi provjerila mogu li ih znanstvenici prepoznati. Zadnja takva provjera dogodila se je 2010. godine.

Nakon više mjeseci detaljnih analiza, svi sudionici bili su uvjereni kako su vidjeli signal dvije mrtve zvijezde koje su se sudarile i stvorile crnu rupu. Napisali su tri znanstvena rada kojima su najavili otkriće kao i detaljno opisali procedure koje su izvršili kako bi uvjerili sami sebe da se radi o pravoj stvari.

Zatim se 300 znanstvenika koji su sudjelovali u ‘otkriću’ okupilo u Kaliforniji u ožujku 2011., s još 100 koji su se spojili preko video konferencije, kako bi zajedno odlučili gdje da objave rad i kako da naprave javnu objavu.

A tada im je uprava javila da se radilo o prijevari, točnije provjeri čiji je cilj bio testiranje sposobnosti tima da prepozna i reagira na pravo otkriće.
Tako da čak i ako su glasine istinite i znanstvenici su stvarno vidjeli nešto u svojim podacima, to i dalje ne mora biti stvarno.

wavy

Ipak, ako se radi o pravome otkriću, to će stvarno predstavljati pravu pravcatu revoluciju u astronomiji. Raditi će se o jedinstvenom načinu proučavanja nebeskih tijela. Astronomi neće više biti vezani tradicionalnim metodama prikupljanja svjetlosti i sličnih emisija, poput radio valova ili infracrvenog zračenja. Ako se glasine pokažu istinitima, kaže Krauss “astronomija gravitazijskih valova biti će astronomija 21. stoljeća”.

The Guardian/Danas.hr
Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content