BUDUĆNOST JE VEĆ POČELA: Prva električna bespilotna letjelica! (VIDEO)

Na Consumer Electronic Showu predstavljena je bespilotna letjelica koja će prevoziti ljude na udaljenosti do 100 kilometara.

Nema čovjeka koji nije mislio da će kad-tad automobili moći letjeti. Ovaj dron nije klasičan automobil, ali ispunjava svrhu o kojoj smo svi maštali.

Zašto bi upravljali dronom samo preko daljinskog upravljača kada možete sjesti u njega i prevesti se gdje želite.

Na Consumer Electronic Showu (CES) predstavljena prva letjelica-dron kojem je namjena prijevoz ljudi! “Igračka” imenom EHang 184 je prva autonomna električna bespilotna letjelica koja omogućuje letenje na kraćim udaljenostima i na niskoj nadmorskoj visini.

Kao i popularni manji dronovi i EHang 184 ima osam propelera, slijeće i uzlijeće vertikalno, kao helikopter, a iz kompanije EHang tvrde kako je njihova bespilotna letjelica u stanju sletjeti čak i u slučajevima kada je samo jedan propeler funkcionalan. Što se tiče tehničkihmogućnosti, EHang 184 je visok otprilike metar i pol, težak je 200 kilograma, može letjeti brzinom od 100 kilometara na sat u maksimalnom trajanju od 23 minute… Nosivost je 90 kilograma, što bi valjda trebalo značiti da je EHang namijenjen isključivo onima koji nemaju problema s viškom kilograma. Što se tiče punjenja baterija, potrebno je četiri sata, odnosno dva sata za brzo punjenje.

Svakako je zanimljivo da dron EHang 184 nema apsolutno nikakvih fizičkih kontrola u kokpitu, sve operacije se kontroliraju i reguliraju integriranim tabletom. Tvorci ove sasvim neobične bespilotne letjelice tvrde kako je odrađeno 100-tinjak sati probnih letova koji su odrađeni bez većih problema, iako je letjelica još uvijek u fazi prototipa. Dodatna prednost je, napominju iz tvrtke EHang, što se propeleri mogu “preklopiti” stoga ovaj dron, objašnjavaju, “zauzima prostor jednak otprilike parkirnom mjestu za automobil”.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content