NEOČEKIVAN PRONALAZAK NA DNU SJEVERNOG MORA ‘U izvrsnom je stanju, iako je više od sto godina ležala na morskom dnu’

Olupina stare njemačke podmornice, famoznog U-boota (skraćeno od Unterseeboot), nađena je u blizini obale Norfolka, istočne engleske pokrajine. Podmornicu su otkrile tvrtke koje se bave razvojem elektrana na vjetar, piše BBC.

Riječ je o modelu U-31 koji je u siječnju 1915. godine naletio na minu u Sjevernom moru te potonuo sa svih 35 članova posade te je njegova lokacija ostala nepoznata do danas. Nema planova da se podmornica izvuče na površinu, već će kao “službeni morski grob” mornara ostati na svojem mjestu, na dubini od 98 metara.

_87827669_87827668

Ova je podmornica bila jedna od prvih 11 iz serije U-31, koje je Njemačka carska mornarica naručila između 1912. i 1915. godine. Označene su brojevima od 31 do 41, a sve je snašla neslavna sudbina – osam je potonulo, a tri su se predale.

Povjesničari su ovo otkriće već nazvali značajnim, a treba napomenuti kako su tvrtke koje se bave projektiranjem vjetroparkova naletjele na više od 60 različitih olupina u protekle dvije godine. Većina je bila poznata od prije, ali je pronalazak U-boota potpuno neočekivan.

Podmornica_1003101S0
– Čini se da je podmornica u izvrsnom stanju, iako je više od sto godina ležala na dnu mora – rekao je za BBC morski arheolog Mark Dunkley.

Njemačka je tijekom Prvog svjetskog rata imala 375 podmornica, a pokrivale su dobar dio Atlantika i drugih mora. Mornari su na patroli mogli provesti do pet dana, makar je zraka bilo samo za tri (isplovili bi na površinu kada su god mogli). Tijekom rata potopljene su 202 podmornice, a od 17 000 mornara koji su nja njima služili, poginulo je 5100.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content