AMERIKANCI RAZVIJAJU KIBERNETIČKU TELEPATIJU: Uz pomoć elektroda u mozgu ‘pričaju’ računalima, uskoro će računala ‘pričati’ i njima

WASHINGTON – Agencija američke vojske za razvoj napredne tehnologije DARPA najavila je planove za razvoj sustava koji bi povezivao ljudski mozak i računalo, i omogućio im razmjenu informacija.

Iako se radi o ambicioznoj najavi tehnologije koja naizgled graniči sa znanstvenom fantastikom, DARPA je do sad već imala određene uspjehe s nekoliko vrsta implanata ugrađenih u mozak pacijenata, koji su im omogućavali upravljanje prostetskim udovima.

Novi program zove se ‘Dizajn sustava za neuralni inžinjering’ (NESD) i cilj mu je postizanje precizne i obostrane komunikacije između računala i ljudskog mozga.

Mozak funkcionira na principu elektrokemijskih reakcija – kemijski neurotransmiteri aktiviraju neurone koji prosljeđuju informacije električnim signalima.

Svi dosadašnji pokušaji razvoja neuralnih sučelja temeljili su se na interpretaciji električnih signala mozga, no glavni je problem što su računala binarna – poznaju samo dva moguća logička stanja, nulu i jedan – dok neurotransmiteri u mozgu omogućavaju mnogo kompleksnih stanja u složenim međudjelovanjima koja još uvijek nisu u potpunosti razjašnjena.

Iako je čitanjem električnih signala moguće upravljati jednostavnom prostetikom, signali koje prima računalo puni su smetnji i nedovoljno precizni za složeniju komunikaciju. Dosadašnji implanti sastojali bi se od 100 elektroda u mozgu, koje bi očitavale električni naboj desetak tisuća neurona.

Cilj novog projekta je očitavati informacije s više od milijun neurona istovremeno, te razviti sustav povratnih informacija, u kojem bi se u mozgu stimuliralo barem 100.000 neurona – onih povezanih s osjetilima vida, sluha, dodira, pritiska i pokreta.

Iako ostaje otvoreno pitanje pronalaska dobrovoljaca koji bi pristali na ugradnju elektroda u mozak, DARPA se nada kako će uspjeti razviti radni prototip ove tehnologije unutar sljedeće četiri godine.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content