ČUDO U KRAKOWU! Hrvatska u polufinalu!

Samo oni najveći optimisti razmišljali su i kalkulirali kako bi Hrvatska mogla do polufinala. Trebalo je 11 razlike protiv domaćina i poraz Francuske od Norveške, svi uvjeti su ispunjeni i Hrvatska je polufinalu Europskog prvenstva!!!

POLJSKA – HRVATSKA 23:37 (10:15)

Poljska: Slawomir Szmal (5 obrana), Piotr Wyszomirski (1 obrana), Krzystof Lijewski, Przemyslaw Krajewski 4, Karol Bielecki 4, Adam Wisniewski 3, Michal Jurecki 1, Bartosz Konitz 1, Piotr Grabarczyk, Rafal Glinski 2, Kamil Syprzak 1, Michal Daszek 4, Maciej Gebala, Jakub Lucak, Michal Szyba 3, Piotr Chrapkowski 1

Hrvatska: Mirko Alilović, Ivan Stevanović (13 obrana), Manuel Štrlek 10, Antonijo Kovačević, Ivan Čupić 4, Zlatko Horvat 5, Marino Marić 7, Marko Kopljar 3, Domagoj Duvnjak 1, Igor Karačić, Luka Cindrić, Marko Mamić, Ivan Slišković 4, Jakov Gojun, Luka Šebetić 2, Krešimir Kozina

Čudesna večer u Krakowu! Hrvatska je napravila ono u što je vrlo malo ljudi vjerovalo, pregazila je domaćina s čak 14 razlike i plasirala se u polufinale Europskog prvenstva! Dva uvjeta trebala su biti ispunjena, oba uvjeta teško ostvariva, ali pokazalo se ne i nemoguća. Prvo je Norveška trebala svladati Francusku, što je i učinila, a zatim je Hrvatska trebala svladati Poljsku s najmanje 11 razlike.

Trebalo je čudo, čudo se i dogodilo. I Norvežani i Hrvati odigrali su kao u transu i ispunili tražene uvjete. Hrvatska je u poljske redove ubacila nesigurnost sjajnim prvim poluvremenom, a Poljaci su se potpuno raspali na ulasku u drugi dio kada su ušli u hrvatski mlin.

Željko Babić povukao je odličan potez stavivši na vrata Ivana Stevanovića umjesto dosad neraspoloženog Mirka Alilovića, a Stevanović je to vratio na fantastičan način i bio je jedan od najzaslužnijih za plus pet na poluvremenu i buđenje nade u čudo.
Nakon odličnih prvih 30 minuta Hrvatska je vodila s 15:10, a moglo je biti i više. Nekoliko 50:50 odluka koje su otišle na poljsku stranu plus nekoliko ishitrenih hrvatskih napada i bilo je “samo” pet razlike.

No i tih pet razlike bilo je dovoljno da samopouzdanje hrvatskih igrača skoči u nebo i da u drugo poluvrijeme uđu epski. Prvih 15-ak minuta drugog dijela najboljih je 15 minuta koje je ova generacija uopće odigrala, obrana je funkcionirala fantastično, Poljaci niti slučajno nisu mogli do čiste pozicije za šut i kako je vrijeme prolazilo, sve više su tonuli.
Hrvatska je u drugi dio ušla s 8:0 i već u 40. minuti imala je sanjanih i željenih plus 11.
Bilo je i za očekivati da će Poljaci početi brzati u napadu i tražiti što ranije poziciju za šut, dovodilo je to do ogromnog broja pogrešaka i Hrvatska je to kažnjavala serijom kontri za bijeg na čudesnih i nevjerojatnih 30:13.

Pa i kada su se Poljaci spustili na 12 razlike, nije bilo nekog velikog straha, bilo je jasno da su razbijeni i da je samo pitanje kada će Hrvatska ponovno podići ritam i odjuriti do visoke pobjede. Do kraja je rutinski održavala prednost i upisala veliku pobjedu.
Ovo je definitivno pobjeda koja će ostati upisana zlatnim slovima u povijest hrvatskog sporta. U rukometu se vrlo rijetko viđa da netko nadoknadi takav zaostatak, stariji će se prisjetiti dvoboja rukometaša Zagreba i CSKA kada je u paklu Doma sportova ruski velikan pao.

Hrvatska je u polufinalu i ide na Španjolsku. U ovom trenutku samo to je važno.

Izvor: hrsportnet

Odgovori

Skip to content