HHO REAGIRAO NA SKANDALOZNU IZJAVU ALEKSANDRA STANKOVIĆA: ‘Temeljem kojih kriterija Stanković tvrdi da u Hrvatskoj ima desetak proustaških medija?’

Urednik i voditelj emisije Nedjeljom u 2, Aleksandar Stanković, gostovao je na Al Jazeera Balkans u emisiji Kontekst, a tema je bila novinarstvo u Srbiji i Hrvatskoj. 

Tom prilikom izjavio je da u Hrvatskoj ima desetak proustaških medija koji lišo prolaze ispod radara i šire mržnju. Na njegovu izjavu reagirao je Hrvatski helsinški odbor. 

Pismo Hrvatskog helsinškog odbora prenosimo u cijelosti:

‘Prema važećem Etičkome kodeksu Hrvatske radiotelevizije „Novinari i kreativno osoblje odgovorni su za istinitost iznesenih navoda u svojim javnim istupima i djelovanju i istupima na društvenim mrežama te ne smiju kršiti odredbe ovoga Kodeksa ili drugih općih akata HRT-a“ (članak 48), te „ moraju biti vjerodostojni i odmjereni u javnim istupima te moraju izbjegavati sve istupe u javnosti, objektivno neprimjerene poslu koji obavljaju. Novinari i kreativno osoblje moraju (članak 47)

Zahtjevamo da Aleksandar Stanković hrvatskoj javnosti i vama odgovori na pitanje koji su to proustaški mediji u Hrvatskoj. Temeljem kojih kriterija i zakona je on utvrdio da su to proustaški mediji. Tko je on da govorom mržnje optužuje, za sada neidentificirane medije u Hrvatskoj da su proustaški. Zahtjevamo da vama i hrvatskoj javnosti kojih je to desetak medija navodno proustaški orijentirano. Da obrazloži na temelju čega on procjenjuje da su proustaški. Da nam definira što to znači proustaški mediji i da nam obrazloži na temelju kojih kriterija baš on određuje koji je to proustaški medij i da nam definira što je to proustaški medij.

Konačno, mislimo da bi on sve to trebao obrazložiti i vama Etičkom povjerenstvu koje bi na temelju tih njegovih iskaza javnosti uputili svoj pravorijek.

Temeljem njegovog iskaza može se procijeniti je li Aleksandar Stanković u međunarodnom mediju s visokim stupnjem kredibiliteta oklevetao vlastite kolege novinare, je li njegov nastup bio vjerodostojan, je li se ogriješio o etički kodeks’, stoji u pismu HHO-a upućenom Etičkom povjerenstvu HRT-a.

Odgovori

Skip to content