DR. HASANBEGOVIĆ ‘U SRIDU’: Bolest precizno dijagnosticirana, paraziti podivljali

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović iznenadio je žurnom odlukom o raspuštanju Povjerenstva za neprofitne medije, kojemu su mnogi kritičari i urednici portala spočitavali neobične kriterije dodjeljivanja sredstava iz proračuna. 

Naime, povjerenstvo je iz godine u godinu državni novac davalo istim, lijevim portalima udruga poput Mufa, Libele, H-altera, Forum.tm i sl. Evo što o tome na facebooku kaže podpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Igor Peternel:

“U to povjerenstvo treba izabrati ljude koji će to raditi nepristrano neideološki i koji će na temelju predloženih projektnih prijava neideološki i neostrašćeno ocjenjivati vrijednost i relevantnost, prioritetnost i na temelju toga dodjeljivati sredstva. U kulturi i nevladinim udrugama bilo je svega samo ne transparentnosti. Ja sam za to, ali to ne znači da jednu priču treba zamijeniti drugom i dodijeliti novce samo ‘svojima’. Ako će se ići uređivati po nekim kriterijima onda to pozdravljam. Ako ima raznih mladih antifašista, bilo bi mi zamiljivo vidjeti čime se bave, koji je njihov program. Transparentnost mora postojati, jer je to ipak javni novac u situaciji kada za zakladu za znanost izdvajamo koliko je proračun jednog osrednjeg njemačkog ili švedskog sveučilišta”. Peternel se zatim osvrnuo na rad ministra kulture zaključivši da je svojim zadnjim potezom pogodio točno u srž problema. “On revidira financiranje neprofitnih i neovisnih udruga i medija. Ljevica je podivljala, što je izuzetno bitno. Slično kao i u medicini – simptomi su ključni za dijagnozu. Češeš se gdje te svrbi. U Hrvatskoj je neprofitnost i neovisnost ozbiljna bolest. Što pojedinci više galame i jauču, to je doktor bliže pravoj dijagnozi i terapiji”, napisao je Peternel na svom facebook profilu.

3 comments

  1. yelka2013

    BOGU HVALA SVE POMALO DOLAZI NA SVOJE. IMAMO NASU LIJEPU,PRELIJEPU DOMOVINU , MORAMO JE CUVATI KAO ZJENICU OKA SVOGA. HVALA MINISTRU KULTURE ZA NJEGOV POZRTVOVNI RAD ZA DOBRO MILE NAM HRVATSKE .

  2. tata-mata

    na koncu nešto pametno od peternela. Inače se njegove priče svode na mužnju ovna u rašeto

  3. Dubica Dobrinic

    Drago mi je što se i ovdje može primijeniti ona stara: Tko dobro razlikuje, dobro i naučava.
    Bogu hvala na našem novom ministru kulture, dr. Zlatku Hasanbegoviću!
    Bog ga poživio i blagoslovio!

Odgovori

Skip to content