Kovač će raskrinkati štetočinsku politiku Pusić i sanirati posljedice

Prava je blasfemija izjava Vesne Pusić da je ona branila hrvatske nacionalne interese te da nije popuštala kako će to, navodno, činiti novi ministar Miro Kovač.

Ministar vanjskih poslova Miro Kovač pred sobom ima dug i težak posao – rješavanje posljedica katastrofe koju je ostavila njegova prethodnica Vesna Pusić. Njezina politika u odnosu na BiH i Mađarsku nanijela je velike štete hrvatskim nacionalnim interesima.

Zato je njezina izjava kako je branila hrvatske nacionalne interese prava blasfemija, smatra politički analitičar Zdravko Tomac, koji je za direktno.hr usporedio njezinu vanjsku politiku s novom platformom koju je već na samom početku svog mandata predstavio Miro Kovač.

Podsjetimo, Pusić je u jučerašnjem Dnevniku 3 govorila o svom nasljedniku, novom ministru vanjskih poslova Miri Kovaču, koji je rekao da je u misiji popravljanja onog što je pokvarila politika bivše vlade.

“Ne daj Bože da bi nešto popravljao jer, naravno, pristojne odnose smo i mi imali s mađarskom stranom, ali ne na štetu hrvatskih interesa. Ljubaznost uvijek, ali hrvatski interesi nam moraju uvijek biti na prvom mjestu, to ne smijemo prodavati, bez obzira na to što je premijer iz te stranke napravio”, rekla je Pusić.

“Politika Vesne Pusić od Hrvatske i Mađarske napravila je neprijateljske države”

Inače, za početak svog mandata, kao prvi potez, Kovač je otputovao u Bosnu i Hercegovinu, a potom u Mađarsku, gdje je s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom složan u razvijanju prijateljskih odnosa i promjeni načina komunikacije.

“Nikada kao u nedavnoj prošlosti nisu bili tako otežani razgovori između Hrvatske i Mađarske. Doživjeli smo neprihvatljive i neprimjerene napade. Moram reći da sam zadovoljan da je njihova opcija pobijedila u Hrvatskoj, zato i tebi Miro posebno čestitam kao svojem kolegi i svim članovima nove hrvatske vlade”, rekao je mađarski šef diplomacije čime je dokazao tvrdnje kako je Vesna Pusić svojom politikom nanijela štetu prijateljstvu Hrvatske i Mađarske

Nakon “neprihvatljivih i neprimjerenih” riječi izrečenih u nedavnoj prošlosti, nema nikakve dvojbe da će novi ministar dr. Miro Kovač imati dug i težak posao kako bi ispravio sve krive “drine” vanjske politike svoje prethodnice Vesne Pusić.

“Mislim da nije slučajno što je on odmah krenuo da to učini što je moguće prije i zato nije slučajno da je najprije otišao u BiH i Mađarsku. Tu je bio vrlo jasan i u jednoj i u drugoj državi rekavši da Hrvatska želi biti prijateljska država i s jednom i s drugom”, rekao je Tomac.

Politika Vesne Pusić nije bila prijateljska niti prema BiH niti prema Mađarskoj, čak dapače.

Tomac podsjeća kako je Pusić više puta izjavila, a onda je i vodila politiku u skladu s tim izjavama da je Hrvatska bila agresor na BiH, da ustvari nije bilo Domovinskog rata nego da je to navodno bio dogovorni rat Tuđmana i Miloševića, hrvatskog i srpskog nacionalizma radi komadanja BiH.

“Vesna Pusić je više puta ustvrdila suprotno istini da je Oluja bila udruženi zločinački pokret, a i vodila je politiku amnestiranja velikosrpskog nacionalizma kao krivca za sve zlo što se dogodilo, kao agresora te agresorski osvajački, velikosrpski rat pretvarala u građanski rat s podijeljenom krivnjom. Pusić se posebno podcjenjivački odnosila prema Hrvatima u BiH i njihovu borbu za nacionalnu ravnopravnost pretvarala u nacionalizam”, nastavlja dodajući kako su pred Mirom Kovačem i novom Vladom veliki zadaci.

Novi ministar će s Vladom trebati utvrditi istinu o ratovima koji su se odvijali i kako na istini graditi novo prijateljstvo. Zato nije slučajno, smatra Tomac, što je Kovač prvo otišao u BiH i što je ponudio novu platformu hrvatske politike koja je potpuna negacija politike koju je vodila Vesna Pusić.

“Nije slučajno što je, nakon BiH, otišao u Mađarsku. Mađarski i hrvatski narod imaju zajedničku povijest. Mađarski narod je bio važan čimbenik u našoj borbi za slobodu jer nam je pomagao na sve moguće načine uključujući i nabavku oružja. Politika Vesne Pusić i Zorana Milanovića potpuno je prekinula sve prijateljske veze i od Mađarske i Hrvatske kao prijateljskih država napravila neprijateljske države. Miro Kovač i mađarska strana dali su do znanja da žele promijeniti te odnose. I u jednom i u drugom slučaju, i u odnosu na politiku prema BiH i prema Mađarskoj, politika Vesne Pusić nanijela je ogromne štete hrvatskih nacionalnim interesima. Zato je prava blasfemija izjava Vesne Pusić da je ona branila hrvatske nacionalne interese te da nije popuštala kako će to, navodno, činiti novi ministar Miro Kovač. Novi ministar Kovač doktorirao je na Sorboni, na teškoj temi francuske politike prema Jugoslaviji. Doktorat je napisao na francuskom jeziku i vrhunski je intelektualac. Bio je i uspješan veleposlanik u Njemačkoj. Bio je u početku rata i u uredu predsjednika Tuđmana. Vrlo je cijenjeni diplomat u Europi i sigurno ima puno više znanja i kvalifikacija da bude uspješan ministar vanjskih poslova, za razliku od Vesne Pusić, koja je to postala na bazi političkih kriterija, bez ikakvih stručnih i političkih pretpostavki da bi to mjesto mogla obnašati”, istaknuo je Tomac.

“Kada Kovač ode u Srbiju neće se tri puta ljubiti i prihvaćati srpske krivotvorine”

Novog ministra Miru Kovača čekaju još neki veliki zadaci – da riješi posljedice katastrofe u odnosu na Sloveniju i Srbiju, koju je izazvala politika Vesne Pusić.

“I u odnosu na Srbiju, zajedno s Milanovićem i Josipovićem, Vesna Pusić vodila je protuhrvatsku politiku prihvaćajući i podržavajući srpske tvorevine kojima su Srbi pokušali osvajački agresivni rat protiv Hrvatske i hrvatskog naroda pretvoriti u navodni građanski rat s podijeljenom krivnjom. Kada uskoro, novi ministar ode u Srbiju, za razliku od svoje prethodnice, on se neće tri puta ljubiti i prihvaćati srpske krivotvorine, nego će vrlo brzo postaviti nove temelje hrvatsko srpske politike”, objasnio je.

Podsjetimo, Vesna Pusić je do zadnjeg trenutka, kao ministrica vanjskih poslova, pokušala povući tužbu Hrvatske protiv Srbije za učinjeni genocid pred Međunarodnim sudom pravde, odnosno da je tu tužbu omalovažila na stotinu načina. Međutim, presuda Međunarodnog suda pravde srušila je politiku i Vesne Pusić, jer je dokazano da nije bilo građanskog rata, da Hrvatska nije udruženim zločinačkim pothvatom istjerala Srbe iz Hrvatske te da je krivnja za rat na agresoru.

Miro Kovač već je u prvih sedam dana bio odlučan i jasan. On neće samo popravljati greške Vesne Pusić, nego je ponudio potpuno novu koncepciju hrvatske vanjske politike, koja je u cjelini suprotna politici Vesne Pusić po svim bitnim načelima i ciljevima.

“Nema nikakve dvojbe da će se u ostvarivanju nove vanjske politike morati do kraja raskrinkati štetočinska politika Vesne Pusić. Zato je po mom mišljenju velika pogreška što joj u Saboru nije uskraćeno povjerenje da bude potpredsjednica sabora, jer je vodila politiku koja nije u interesu hrvatskog naroda. Osobno mislim da će se vrlo brzo pokazati u punom svjetlu štetočinska politika Vesne Pusić i da će na bazi utvrđenih činjenica radi obrane hrvatskih nacionalnih interesa hrvatska vlada morati argumentirano obrazložiti zašto povlači njenu kandidaturu, koju je poslala bivša Vlada, na mjesto glavnog tajnika UN-a”, rekao je.

Na bazi onoga što je učinio u prvih sedam dana, uvjeren je Tomac, Hrvatska će konačno dobiti velikog ministra vanjskih poslova, koji će i u odnosu na susjede i prema Europskoj uniji i NATO-u i prema uspravnici Jadran – Baltik i prema hrvatskoj dijaspori i Hrvatima u BiH, ne samo sanirati strašne posljedice loše politike Vesne Pusić, nego i hrvatsku pozicionirati kao strateškog partnera Njemačke, SAD-a i Izraela te od Hrvatske učiniti snažnu i uvažavanu demokratsku državu koja će davati veliki doprinos u rješavanju svjetske, moralne, političke i gospodarske krize.

“Siguran sam da će gospodin Miro Kovač u provođenju te politike dobiti podršku hrvatskog naroda. Mislim da je pogreška nove vlasti što nije srušila na izborima Vesnu Pusić kao potpredsjednicu Hrvatskog sabora jer ima dovoljno argumenata zbog čega je nacionalna sramota da ona bude potpredsjednica hrvatskog sabora. To se može donekle popraviti, ako se ubrzo povuče njena kandidatura za glavnu tajnicu UN-a i ako se argumentirano obrazloži zašto ona ne može biti kandidat Hrvatske”, navodi Tomac te zaključuje kako je Kovač u pravom smislu džentlmen i gospodin.

“Gospodin Kovač neće ni na koji način osobno napadati Vesnu Pusić, ali će argumentirano osporiti njenu politiku i zato bi bilo i za gospođu Pusić pametnije da ne napada novog ministra s apsurdnom tezom kako je ona štitila hrvatske nacionalne interese, a kako on iste ne štiti”.

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content