PAPA FRANJO: Bog pobjeđuje u poniznosti

Najveći među ljudima, pravednik i svetac koji je pripremio narod na dolazak mesije, a njegov život je završio odrubljivanjem glave u mračnom zatvoru – sam, osuđen zbog osvetljive mržnje jedne kraljice i kukavičluka jednog podložnog kralja. No svejedno Bog pobjeđuje – rekao je papa Franjo, komentirajući na jutrošnjoj misi u Domu sv. Marte evanđeoski odlomak koji govori o smaknuću sv. Ivana Krstitelja.

Posljednji prorok
Isus u evanđelju naziva Ivana Krstitelja „najvećim među rođenima od žene“. Unatoč tome, Ivan je završio u zatvoru, odrubljene glave, a posljednje riječi koje su o njemu napisane čine se – napomenuo je Papa – gotovo rezigniranima: „Kad za to dočuše Ivanovi učenici, dođu, uzmu njegovo tijelo i polože ga u grob.“ Tako je završio najveći među rođenima od žene, veliki prorok; posljednji prorok. Jedini kojemu je bilo dano vidjeti utjehu Izraelovu.
Muka najvećega
Papa Franjo se pitao kako je bilo Ivanu Krstitelju u njegovoj ćeliji, kakvo je bilo stanje duše „glasa koji viče u pustinji“, a koji je sada sam i zatvoren ne samo u verigama – smatra Papa – nego i vjerojatno u ponekim nesigurnostima koje mu dolaze unatoč svemu.

Podnosio je u zatvoru i – recimo to tako – unutarnju muku sumnje: „Jesam li možda pogriješio? Ovaj mesija nije onakav kako sam ja zamišljao da bi mesija trebao biti…“ Zbog toga – primijetio je Papa – šalje svoje učenike da Isusa pitaju: „Jesi li ti onaj koji ima doći?“. Ta mu je sumnja bila izvor muke. Pitao se: „Jesam li pogriješio u naviještanju? Jesam li zavarao narod?“
Smanjivati se sve do kraja
Smanjivati se, uvijek se smanjivati – to je bio život Ivana Krstitelja – istaknuo je Sveti Otac. Bio je „velikan koji nije tražio vlastitu, nego Božju slavu“, a čiji je život završio tako „prozaično, u anonimnosti“. Ali tim svojim stavom – napomenuo je Papa – pripremio je put Isusu, koji će na sličan način umrijeti u muci, sam, bez učenika.

Bilo bi nam dobro čitati danas taj odlomak evanđelja, vidjeti kako Bog pobjeđuje: Božji stil nije čovjekov stil – napomenuo je Papa i potaknuo: Molimo Gospodina za milost poniznosti poput sv. Ivana, da se ne kitimo tuđim zaslugama i slavom. Iznad svega – dodao je – molimo za milost da u našem životu bude uvijek mjesta kako bi Isus rastao, a mi se smanjivali – sve do kraja.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content