NA POMOLU JEDNA OD NAJVEĆIH AFERA BIVŠE VLASTI

Novi ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović odlučan je u namjeri da preispita financijsku učinkovitost preseljenja Ministarstva i ostalih institucija za okoliš u privatni zagrebački poslovni neboder Zagrebtower.

On je, kao jedan od svojih prvih poteza, naručio analizu koja bi trebala pokazati kolika je stvarna cijena najma i ostalih troškova u Zagrebtoweru, i je li ona veća ili manja od cijene koju su prije preseljenja plaćali na svojim prethodnim lokacijama.

Analiza bi, prema neslužbenim informacijama, trebala biti gotova već idući tjedan, a zatim poslana na provjeru kod nekog od vanjskih stručnjaka. U Ministarstvu su svjesni da se u proteklome mandatu dosta manipuliralo brojkama, pa uoči konačne odluke o sudbini ugovora sa Zagrebtowerom žele znati točno i potpuno realno stanje.

“Slobodna Dalmacija” je prije više od godinu dana objavila tajne ugovore Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša sa Zagrebtowerom, iz kojih je već tada bilo jasno da je za obje institucije financijski puno jeftinije bilo ostati u postojećim besplatnim državnim ili povoljnim gradskim prostorima nego unajmljivati privatne prostore.

To je koncem prošle godine izrijekom potvrdio i nalaz državnih revizora, koji su nedvosmisleno iznijeli stav da su Ministarstvo i srodne institucije trebale naći državni prostor za svoje potrebe.

Zanimljivo je da je ministar Dobrović ovih dana odbio produljiti ugovor o podnajmu više od tisuću metara četvornih koje Ministarstvo koristi, a koje je nominalno od Zagrebtowera unajmio Fond za zaštitu okoliša.

Dio djelatnika Ministarstva uvjeren je da se ovakav aranžman sklopio jedino kako bi se u konačnom izračunu troškovi Ministarstva prikazali manjima nego što realno jesu.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom dao je svoju suglasnost na sklapanje ovog ugovora samo na godinu dana – ostali prostori unajmljeni su na rok od pet godina. Suglasnost je nedavno istekla, a Dobrovićevi prethodnici nisu uspjeli isposlovati novu suglasnost, pa je novi ministar čitav predmet ostavio na čekanju, dok se ne donese kompletno rješenje u vezi sa Zagrebtowerom.

Ako analiza potvrdi da Zagrebtower uopće nije ni za državu ni za porezne obveznike najpovoljnije rješenje, pred Ministarstvom će biti nekoliko opcija. Prva uključuje raskid ugovora o najmu, pri čemu se moraju platiti iznimno visoki penali: čak milijun i pol kuna ako se otkazuje tijekom prve dvije godine najma.

Čak i ako se to pokaže financijski potpuno neisplativim, prilično je izvjesno da bi Mostov ministar mogao pokrenuti traženje novog, trajnijeg rješenja. Bilo da je riječ o nekom državnom prostoru, ili, uz pomoć sredstava GEF-a, globalnog ekološkog fonda, gradnji potpuno nove zelene niskoenergetske zgrade.

Neboder ima energetsku \’C\’ kategoriju

I dok je u Europi postala ustaljena praksa da se ministarstva zaštite okoliša nalaze u tzv. zelenim, niskoenergetskim zgradama, u Hrvatskoj je ono smješteno u poslovnom neboderu koji ima “C” kategoriju energetskog certifikata. Gotovo pa jednaku, po prilici, obiteljskoj kući izgrađenoj 1969. godine bez termofasade. Ovlašteni cetrifikatori Zagrebtoweru su, a o tome svjedoči i certifikat ovješen nedaleko od ulaza u zgradu, dali ozbiljne primjedbe na kvalitetu fasade i izvedbu dijelova oko prozora, te preporučili sanaciju koja bi dovela do bolje energetske učinkovitosti.

Ministar razdvaja Agenciju i Zavod

Agencija za zaštitu okoliša i Državni zavod za zaštitu prirode postat će ponovno, čini se, zasebne institucije. Suočen s upornim odbijanjem dvaju ravnatelja AZO-a – Nevena Voće i njegova nasljednika Renea Vukelića – da potpišu financijski nepovoljan ugovor o podnajmu kojim bi se ova institucija preselila u Zagrebtower, bivši ministar Zmajlović pribjegao je spajanju AZO-a s DZZP-om u novu instituciju, Hrvatski zavod za okoliš i prirodu, iako je Vladin Ured za zakonodavstvo dao negativno mišljenje o spajanju.

Za v.d. ravnatelja nove agencije Zmajlović je postavio svoju pravnu savjetnicu Milicu Bjelić, inače djelatnicu Ministarstva, koja je na koncu, u vrijeme tehničke Vlade, i samo koji dan prije parlamentarnih izbora, 26. listopada potpisala ugovor o selidbi u Zagrebtower. U novoj garnituri koja je došla na čelo Ministarstva zaštite okoliša prevladava mišljenje da je ovdje bila riječ o neprirodnom spajanju dviju potpuno različitih institucija, provedenom samo kako bi se AZO prisilio da se preseli u Zagrebtower, pa je ministar Slaven Dobrović pokrenuo postupak razdvajanja tih dviju institucija.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content