BROJEVI SVE GOVORE: Kako su dvije peticije razotkrile stvari

Kada su u Povjerenstvu sjedile osobe koje su dodjeljivale novac portalima u čijim se impressumima i sami nalaze – jasno je da ministar nije napadan zbog nekakvih izjava o antifašizmu

Polako se kristalizira slika oko ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Napadi na njega počeli su i prije nego što je stupio na dužnost, a čim su se pojavile indicije da će se dio neprofitnih medija morati početi mijenjati – počeli su i prosvjedi, peticije…

Već nakon što je razriješeno Povjerenstvo za financiranje neprofitnih medija, javile su se optužbe o ‘sumraku demokracije’, ministrovim stavovima (iako ne vidimo kakve bi veze oni mogle imati s primjerice – glumom), stoga je pokrenuta peticija inicijative Kulturnjaci 2016. Ista grupa ljudi, odnosno njih petnaestak, pred zgradom Vladom tražila je smjenu ministra.

Ne treba biti genij da bi se shvatilo zašto – ministar je na jučerašnjem Odboru za medije utvrdio da je spomenuto Povjerenstvo primjer klijentelizma, ideološke uskogrudnosti, nepotizma i sektaštva. Kada su u Povjerenstvu sjedile osobe koje su dodjeljivale novac portalima u čijim se impressumima i sami nalaze – jasno je da ministar nije napadan zbog nekakvih izjava o antifašizmu.

U svakom slučaju, peticiju koju su pokenuli u nekoliko je dana potpisalo 2914 osoba (u vrijeme pisanja ovog teksta). S druge strane, pojavila se peticija potpore ministru Hasanbegoviću, koju je za vrijeme pisanja ovog teksta potpisalo 12.595 osoba. Prilično jasna slika oko potpore Zlatku Hasanbegoviću.

Dodajmo i upitnu vjerodostojnost prve peticije. O tome svjedoči slučaj glumice Ornele Vištice koja je na društvenim mrežama kolegama glumcima poslala apel da je se makne s tog popisa.

“Ne tražite od mene da idem na čovjeka, ne tražite od mene da idem protiv institucije, tradicije, trenutne vlasti ili bilo koje druge vlasti! Ne tražite od mene da idem protiv države. Ja to ne mogu i ne želim. Stoga vi koji ste me potpisali, bez mog znanja i protiv moje volje uklonite me”, napisala je mlada glumica i neizravno postavila pitanje – koliko je tu još lažnih potpisa? Što se peticije potpore ministru, još se nitko u javnosti nije javio s takvim zahtjevom, pa nema tazloga za sumnjati u njenu vjerodostojnost.

Dodajmo i da dio stanovništva smatra da je druga peticija nepotrebna jer je ministar izabran legitimnim putem. No, u svakom slučaju, usporedbe ovakvog tipa – nikada ne škode.

Peticija protiv ministra

Peticija za ministra

Izvor: direktno.hr

Odgovori

Skip to content