Split-Trstenik: Gostovanje fizičara prof. dr. Davora Pavune

Hrvatska udruga Benedikt i Ichtis travel d.o.o. organizirali su javni intervju na temu “Odnos znanosti i religije” u srijedu 23. ožujka u prostorijama franjevačkog samostana u Splitu na Trsteniku. Svjetski poznatog fizičara dr. Davora Pavunu, kojemu je to prvi posjet Splitu, pred više od 700 slušatelja intervjuirao je dr. fra Josip Marcelić.

Tribina, kojoj je prethodilo misno slavlje u kojem je sudjelovao dr. Pavuna, započela je molitvom, a potom je sve nazočne uime organizatora pozdravio predsjednik Hrvatske udruge Benedikt Vide Popović.

 

Dr. Pavuna diplomirao je eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1977. godine. Postao je doktor znanosti u Cambridgeu 1982. godine iz područja fizike kondenzirane materije. U francuskom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja (CNRS) u Grenobleu boravio je tri godine. Jedno vrijeme istraživao je u Australiji i SAD-u. Od 1986. godine radi u Lausanneu u Švicarskoj kao sveučilišni profesor fizike, kemije kondenzirane materije te mikro i opto elektronike. Upitan o svom znanstvenom hodu i putu vjere, kazao je: “Kada sam završio studije u Hrvatskoj, otišao sam na doktorat u Englesku. U Engleskoj su ljudi govorili o Isusu kao o stvarnoj osobi, poštovala se Biblija. Premda sam iz katoličke obitelji, nisam poznavao živoga Isusa. Čitao sam Evanđelje i shvatio da je to najveća istina. Intelektualno sam shvatio da su me lagali: Tito, partija i obrazovni sustav”. U jesen 1981., nastavio je dr. Pavuna, došao sam na duhovne vježbe na Jordanovac. U grupi nas je bilo 30-ak, a svatko je pričao svoja iskustva Isusa. Na fakultetu sam bio faca, a tu sam vidio poniznoga i skrušenog fratra – fra Zvjezdana Linića. Rasparala me njegova skromnost i raznijela njegova nježnost. Raspao se moj napuhani ego. Tada sam se javno isplakao. Spontano sam rekao: Isuse, hvala ti! Bio sam iz katoličke obitelji, ali sve do 29. godine nisam bio vjernik, posvjedočio je predavač te dodao: Bio sam i u zajednici Taize mjesec dana. Tamo sam bio vozač preko dana, a noću sam mnogo molio. Htio sam čuti Isusa. Jedne večeri dugo sam sjedio u crkvi, a oko mene su gorjele svijeće. Bio sam ljut, htio sam doživjeti Krista. Oko 5 sati ujutro sam osjetio mir, blaženstvo – nešto što se ne može opisati. Susreo sam se s Duhom Svetim. Poručujem vam: morate umrijeti u svojoj egocentričnosti, morate umrijeti sebi. Od nas se traži da živimo u punini Kristovu i Marijinu ljubav. Govoreći o tome kako doživljava euharistiju kazao je: “Često je na početku euharistije moj ego velik. No, primanjem euharistije postajem dijete Božje, ‘kvantni fluid’, spajam se s tijelom Kristovim. Siguran sam 100% da dragi Bog postoji – i kao znanstvenik i kao vjernik”.

Cijela je znanost, nastavio je dr. Pavuna, proizišla iz duhovne filozofije, iz metafizike. Newton, Einstein, Ruđer Bošković su, također, bili vjernici. I ja sam vjernik. Fizičari su većinom vjernici. Ova je kreacija već inteligentnija nego mi i sama priroda, a zamislite tek Stvoritelja. Znanost je mlada disciplina, mi smo u kamenom dobu znanosti. Ona je jako dobra, prije svega jer ima kulturu neslaganja, a koju naši politikanti nemaju. Znamo se ne slagati, ali imamo i objektivnosti: znamo i što ne znamo i pošteni smo. Tako primjerice mi ne znamo što je 95% tzv. univerzuma. Radimo na tome i radimo sve bolje modele, popravljamo sebe i naše uvide; pri tomu i griješimo, ali to je ljudski. Međutim, ne kažemo da imamo konačne odgovore, a konačni odgovor je vrlo jednostavan: ljubav. Bit života je ljubav, zajedništvo i suosjećajnost. Malo hrane i vode nam treba, ali bez ljubavi ne možemo. To može shvatiti i nevjernik. A mi, ako smo u ovoj zemlji 85% katolici, zašto ne molimo? Po tomu bi već trebao biti raj na zemlji.

Dr. Pavuna objavio je brojne znanstvene radove i održao stotinjak predavanja na uvaženim svjetskim sveučilištima. Radi na projektu na sinkrotronu u američkoj državi Wisconsin, što je zajednički projekt švicarskih i američkih fondova za znanstvena istraživanja. Predsjednik je svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u. Savjetnik je poduzećima u nekoliko država. Kao savjetnika na području energetike angažirao ga je američki predsjednik Barack Obama. Jedan je od pokretača Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika održanoga u Vukovaru 2005. godine. U povodu 150. obljetnice rođenja Nikole Tesle, dobio je odlikovanje Red Danice hrvatske s likom Nikole Tesle za osobite zasluge u izumiteljstvu, 2006. godine. Američki ministar energetike Steven Chu imenovao ga je recenzentom projekta iz područja energetike. Govori pet jezika. O svojim uspjesima, koji će, kako je rekao, u travnju ove godine biti još i veći, veli da su dar Božji.

Upitan o obitelji – kao suprug Francuskinje Sylvie i kao otac Marka i Ane – upozorio je da se u globaliziranom svijetu razbija obitelj, stanica društva. Kad je obitelj jaka i dobra, onda stvari funkcioniraju. Financijska kriza nije najgora stvar u Hrvatskoj nego bijela kuga. U zapadnim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, tomu je mnogo pridonijela kontracepcijska pilula, kada je 1955. g. ženama dana sloboda izbora. Danas se rađa 1,1 dijete po ženi – to je u Hrvatskoj 40.000 djece godišnje, a toliko imamo mjesta na visokom obrazovanju. Dr. Pavuna je veoma živo i iskreno odgovarao na pitanja, koja je u dvosatnom programu i publika imala priliku postaviti. Predavaču su u znak zahvalnosti uručeni prigodni darovi, a on je obećao Splićane i Splićanke podariti još jednom tribinom u listopadu ove godine.

Preneseno s:  www.franjevci-split.hr

Odgovori

Skip to content