Dizanje kredita isto je kao uzimanje otrova

Zamislite prehrambeni proizvod koji sadrži tri tvari koje svaka zasebno nije toksična, ali njihovim kombiniranjem nastaje toksičan proizvod.

Kad se radi o prehrani imate instituciju koja će reći da takav proizvod ne smije na tržište, a ako je (spletom nesretnih okolnosti i propusta) već dospio na njega bit će interventno povučen. Na taj način ste zaštitili potrošača koji ulaskom u trgovinu ne razmišlja uopće o mogućnosti da je bilo koji proizvod na polici toksičan – objašnjava Branka Lukačević Gregić.

Ekonomistica i savjetnica Udruge Franak u tužbi protiv banaka te bivša zaposlenica Hypo banke, Branka Lukačević Gregić, u intervjuu za Net.hr izjavila je kako smatra da je korištenje neznanja dužnika bilo protuzakonito te poteže i niz drugih pitanja oko banaka koja bi trebala zainteresirati državne organe.

– Banke se pozivaju na činjenicu da ste ugovor potpisali, kao da to znači i da ste ga u cijelosti razumjeli. A vi ste dovedeni u zabludu, jer ugovori o kreditu su uglavnom tako koncipirani da vas ne informiraju o svim potencijalnim opasnostima koje iz njih proizlaze. I tu je onaj najveći grijeh Hrvatske narodne banke jer svojom postojećom regulativom nije inzistirala na transparentnosti kreditnog posla, a kroz nadzor je propustila utvrditi neusklađenost kreditnih ugovora sa Zakonom o obveznim odnosima i Zakonom o zaštiti potrošača. Valutna klauzula, promjenjiva kamata i obračun u anuitetima su dozvoljeni, kada ih promatramo odvojeno, ali iskombinirate li sva tri parametra u jednom kreditnom ugovoru, vi ste trajno egzistencijalno ugrozili potrošača korisnika kredita, a da on toga nije svjestan. On nije financijski stručnjak i ne mora poznavati međuodnose tih parametara – govori Lukačević Gregić te pojašnjava:

– Zamislite prehrambeni proizvod koji sadrži tri tvari koje svaka zasebno nije toksična, ali njihovim kombiniranjem nastaje toksičan proizvod. Kad se radi o prehrani imate instituciju koja će reći da takav proizvod ne smije na tržište, a ako je (spletom nesretnih okolnosti i propusta) već dospio na njega bit će interventno povučen. Na taj način ste zaštitili potrošača koji ulaskom u trgovinu ne razmišlja uopće o mogućnosti da je bilo koji proizvod na polici toksičan. On ne kupuje na cesti, već u trgovini i vjeruje da su svi ponuđeni proizvodi prošli sanitarnu i ostale kontrole te da nije moguće kupiti otrovan proizvod u legalnoj trgovini koja ima sve potrebne dozvole za rad. S bankarskim proizvodima to nije tako. Recimo da imate ugovoren iznos glavnice sa valutnom klauzulom u švicarskom franku za koji HNB nema mehanizme kontrole i imate ugovorenu promjenjivu kamatnu stopu i način vraćanja kredita u anuitetima. Tečaj CHF raste za 40-60 posto, banka povećava kamatu za 30-50 posto. Istovremena primjena ta dva mehanizma zaštite dugoročnih kreditnih plasmana povećava iznos anuiteta za 60-100 posto – izjavila je za Net.hr bivša zaposlenica Hypo banke dodajući kako se radi o pomno smišljenim i planiranim bankarskim proizvodima.

Autor: K.K./dnevno| benedikt

Odgovori

Skip to content