VIDIK FEST: ‘Zdravstveni sustav je neodrživ i nepravedan, ali ključni problem pacijenata je nedovoljna informiranost’

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt u okviru Hrvatskog aktivističkog festivala VIDIK fest, održan je okrugli stol „Postojeći zdravstveni sustav RH i održivost istoga“.

Živimo u nezrelom društvu gdje se svaki pokušaj sređivanja stvari shvaća kao napad na određenu skupinu. Osnovni problemi hrvatskog zdravstva su nebriga za kadar i potrebe koje nisu objektivno sagledane!

Floskule koje udruge pacijenata plasiraju u javnosti, samo potiču neodrživost sustava koji bi čak i financijski bio održiv da država konačno prestane s nenamjenskim trošenjem novca u zdravstvu.

U cijeloj ovoj priči o poskupljenju dodatnog zdravstvenog osiguranja, o nepodmirivanju duga države u iznosu od 450 milijuna kuna, nitko ne govori! No, javnost treba znati da ono što će odrediti perspektivu hrvatskog zdravstva nisu financije već kadar! – poručio je dr. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore na okruglom stolu održanom u utorak u Splitu.

O gorućoj temi uoči Svjetskog dana zdravlja, progovorili su uvodničar dr. Marko Jukić, Silvana Ganza, predsjednica splitske podružnice Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, te Jasna Karačić, čelnica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata. Svi su se složili da je zdravstveni sustav u Republici Hrvatskoj neodrživ, neorganiziran i nepravedan, ali i da je ključan problem pacijenata nedovoljna informiranost.

20160405_111639 2

– U silnim reformama pacijenti se lako pogube. Idealan sustav, koji može garantirati sve u zdravstvenoj zaštiti ne postoji, uvijek će biti problema, no javnosti treba objasniti što pacijenti točno dobivaju za tih 19 kuna više? Onda bi možda i dobili odgovor na pitanje je li problem baš u dodatnom iznosu ili se samo radi o nedostatku pravih informacija – kazala je Karačić.

Nepoštivanje liječničke struke u sustavu u kojem onaj koji ne izdvaja ništa ima ista prava koji izdvaja mnogo, dovest će do neodrživog stanja, ustvrdio je dr. Jukić.

– Saborska zastupnica u veljači ove godine imala je plaću od 34.451 kunu, plus dodaci od po tri tisuće kuna za stanarinu i putne troškove. Neto plaća anesteziologa s deset godina radnog staža taj isti mjesec iznosi 9689 kuna. Odgovornost ne treba ni uspoređivati, a posebna priča je liječnički standard u splitskom KBC-u.

Nemam sobu, policu za knjige, računalo, samo 45 centimetara širok ormar. Knjige i časopise plaćam sam, što je u redu, ali kada uzmemo u obzir plaću, to je čisto ponižavanje struke – kazao je dr. Jukić.

Dr. Goluža je naglasio kako će sustav puno bolje funkcionirati ako se konačno uzme u obzir da Hrvatskoj nedostaje najmanje 2500 liječnika.

– Ako uzmemo u obzir europski standard, trebalo bi nam i četiri tisuće liječnika specijalista. U Europi je maksimalni broj prekovremenih sati 180 sati godišnje, dok ih hrvatski liječnici odrade 60 do 80 sati mjesečno!

Najugroženiji su anesteziolozi, radiolozi, internisti, ginekolozi i kirurzi, a od ulaska u EU više od 1100 liječnika prikupilo je dokumentaciju za odlazak iz zemlje. Zato će sve češće biti situacije u kojima anesteziolozi iz recimo Rijeke, odlaze na rad vikendom u Ljubljanu.

Od 40 liječnika kojima je to bilo ponuđeno, 20 ih je prihvatilo, a kako i ne bi kada se u Sloveniji za 24-satno dežurstvo dobije 1250 eura, što je više od dvije trećine mjesečne plaće u Hrvatskoj. To je slika našeg zdravstva, a umirovljene liječnike od 80 godina koji dežuraju na hitnoj službi ili rade na pedijatriji, ne treba ni spominjati – tvrdi

Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content