Tribina o uređenju žnjanskog platoa: sanirati kanalizaciju, dovesti u red ugostiteljske objekte, zasaditi drvored…

Na platou Žnjana treba poduzeti neke mjere kako bi taj prostor koliko toliko sličio na nešto. Prije svega treba sanirati kanalizacijski priključak i spriječiti izlijevanje fekalija na šetnicu, dovesti u sklad plažne ugostiteljske objekte, zasaditi drvored uz šetalište, urediti prostor za bicikliste, kazao je to arhitekt Ante Lijić, na tribini pod nazivom “Privremeno uređenje žnjanskog platoa”, koju je organizirala Hrvatska udruga Benedikt u sklopu Vidik festa.

On je također istaknuo kako je sramota što je veliki dio tog područja obrastao travom, te se upitao zašto Parkovi i nasadi, za početak, ne vode računa o tome.

Odgovorio mu je Pave Zaninović, zamjenik prvog gradskog komunalca Špira Cokarića. On se odmah ogradio da on nije predstavnik Grada, već da govori u svoje osobno ime.

– Tvrtka Splitska obala vodi računa o plažama, one su sređene i to nitko ne može osporiti. Nije istina da se taj prostor komunalno ne održava, ali slažem se da bi trebali još više. Evo, zamolit ću ja “Parkove i nasade” da dodatno obiđu taj prostor.

Po pitanju planova za to područje, Grad je još uvijek nemoćan, jer je taj prostor još uvijek u vlasništvu Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Trebaju se i katastarski rasčlaniti granice pomorskog dobra i dok se sve to ne napravi, većih pomaka na području Istočne obale nema, kazao je Zaninović.

Na okruglom stolu bio je i Niko Mrčić, ravnatelj Županijskog Zavoda za prostorno uređenje, koji je ostao začuđen lošim i ružnim stanjem na Žnjanu, budući, po vlastitom priznanju, u tom dijelu Splita nije bio godinama. Odlučan je u nakani da se jednog dana taj prostor namjeni na način da Gradu donese dobit.

– Nama trebaju projekti od kojih ćemo imati koristi, a ne se fokusirati na šetnice za pse i rekreiranje. Grad treba donijeti razvojnu strategiju tog područja, a takve odluke nema i to je problem”, kazao je on, a pohvalio je i prijedloge studenata Građevinskog fakulteta, koji su prezentirali svoje vizije žnjanskog teritorija.

Split, 08.04.2016 - U hotelu Bellevue odrzan okrugli stol o privremenom uredenju znjanskog platoa

Što se tiče komentara okupljenih, njih su najviše “žuljali” tamošnji ugostiteljski objekti.

Goran Jugović iz gradskog kotara Meje upitao se kome paše takav nered na Žnjanu, zašto se novac od koncesijskog odobrenja ne vraća natrag u ulaganje Žnjana, tko su korisnici i pod kojim uvjetima dobivaju dozvole, izražavajući svoj bojazan kako je riječ o pogodovanju.

Isto tako je pozvao i Splitsku obalu da povede malo više računa o tom prostoru. Na upit mu nije imao tko odgovoriti, budući je Zaninović napustio skup prije njegova okončanja.

Na silne probleme istočnog gradskog kotara upozorio je i predsjednik GK Žnjan Nino Vela, kojemu ponajviše smeta što se Grad, kada su računi za komunalnu naknadu u pitanju ponaša kao da je riječ o elitnom kvartu prve kategorije, dok pojedini iz tog naselja nemaju ni kanalizaciju.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content