Matematičar izračunao životni standard u svakoj članici EU: Evo kako stojimo

ČEŠKI lingvist i matematičar Jakub Marian izradio je infografiku koja prikazuje kakav je standard u pojedinim zemljama Europe.

Jakub Marian postavio si je cilj – izraditi kartu koja će pomoći ljudima da saznaju koliko je zemlja u koju odlaze živjeti skupa ili jeftina za život u usporedbi s domovinom. Upravo to pokazuje prva karta. Primjerice, ukoliko selite u inozemstvo kako biste studirali ili pak uživali u mirovini, pa imate konstantan izvor novca koji primate u Hrvatskoj, informacija o tome kakav je standard u usporedbi s domovinom dosta je korisna.

cost_of_living_marianKako objašnjava Marian, bit je zamisliti da u ovom trenutku živite u Njemačkoj, prema kojoj je lingvist i matematičar izradio ovu mapu i čiji je indeks 100 te tamo trošite dvije tisuće eura mjesečno na sve što vam je potrebno za normalan život. Ukoliko biste selili u Norvešku, čiji je indeks 153, morali biste potrošiti 53 posto više novca, odnosno 3060 eura mjesečno kako biste zadržali isti standard življenja. Ukoliko biste pak odlučili preseliti u Moldaviju, čiji je ineks 37, za iste biste stvari mjesečno trebali potrošiti tek 740 eura.

Kad biste se primjerice preselili u drugu državu u namjeri da se u istoj i zaposlite, morali biste uzeli u obzir i cijenu rada, budući da je ona glavna stvar koja se mijenja i o tome ovise vaša buduća primanja, objasnio je Jakub Marian. Ipak, problem su troškovi na koji trošite svu istu plaću.

cost_of_living_purchasingpower_marianNa primjer, ako svakog mjeseca u Njemačkoj trošite dvije tisuće eura te se preselite u Bugarsku, morat ćete trošiti samo tisuću eura kako biste kupovali stvari na koje ste naviknuli u Njemačkoj, kao što prikazuje gornja karta. Međutim, donja mapa pokazuje omjer primanja i troškova.

Prosječna plaća u Njemačkoj iznosi oko 2600 eura (stoga potrošiti 2000 eura na životne troškove ne izgleda problematično), dok je u Bugarskoj prosječna plaća oko 400 eura (što je 6.5 puta manje nego u Njemačkoj). Zbog toga si prosječni Bugarin ne može priuštiti trošenje tisuću eura mjesečno kako bi živio standardom kojim živi prosječan Nijemac. Upravo zato je indeks kupovne moći, odnosno standarda u Njemačkoj 183, dok je u Bugarskoj indeks 73. Jednako tako, sve države u kojima je indeks kupovne moći manji od 84, imaju gori standard od Hrvatske.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content