Globalni podatci o spolnom (kondomskom) odgoju

O čemu se radi kod kompenzacije rizika? Svodi se na to da se ljudi, koristeći neku zaštitnu tehnologiju, upuštaju u veće rizike nego bi to činili kad te tehnologije ne bi bilo.

{jathumbnail off}Povećano rizično ponašanje time poništava svaki evenutalni zaštitni učinak kojeg ta tehnologija pruža, ne podrazumijevajući time da je učinak stvaran. Dojam 100%-tne zaštite dovodi do promjene ponašanja i većem izlaganju riziku. Na primjer, mnogi će se zbog upotrebe kreme za sunčanje duže izlagati Suncu nego bi to činili bez kreme, ne vodeći računa o tome koliko su zaista zaštićeni. Promocija kondoma kao pouzdane zaštite dovodi do slobodnijeg seksualnog ponašanja, posebice učestalijeg mijenjanja seksualnih partnera.

U afričkim zemljama se promocijom kondoma postiglo jedino da više ljudi obolijeva od HIV-a i umire od AIDS-a. Paralelno s velikim reklamama kondoma zaraza se u nekim dijelovima Tropske Afrike toliko proširila da je već zaraženo preko polovine stanovnika mlađe dobi. SAD već 40 godina promiče kondom i umjetnu kontracepciju kao zaštitu, i što je rezultat? Danas svaki četvrti Amerikanac ima neku spolno prenosivu bolest! Godišnje se u Americi zabilježi oko 19 milijuna novih slučajeva zaraze spolno prenosivim bolestima, od čega su polovica osobe između 15 i 24 godine. Oko 65 milijuna Amerikanca ima najmanje jednu spolno prenosivu infekciju, najčešće je to genitalni herpes. Svake godine oko 750 tisuća Amerikanki mlađih od 20 godina zatrudni te otprilike 200 tisuća tinejdžerica godišnje napravi pobačaj.

Navodi nam se anglosaksonski i skandinavski model kao uzor u izradi Kurikuluma, pred čime bismo jadni, inferirorni mi valjda trebali samo šutke pognuti glave i ne pitati dalje. No Švedska je uz Veliku Britaniju zemlja s naviše tinejdžerskih pobačaja u Europi (19,8 pobačaja na svakih tisuću djevojaka), sa značajnim porastom spolno prenosivih bolesti među tinejdžerima, osobito klamidije, s velikim porastom spolno rizičnih ponašanja. Velika Britanija već 30 godina ima nepromjenjenu stopu maloljetnički trudnoća, ali konstantan rast tinejdžerskih pobačaja, unatoč intenzivnim državnim naporima da se broj trudnoća smanji. Napori se oslanjaju isključivo na upotrebu kontracepcije, dakako.

U Nizozemskoj 60% svih trudnoća kod žena mlađih od 20 godina završi pobačajem. Finska ima značajan porast spolno prenosivih bolesti poput klamidije, gonoreje i sifilisa među mladima. A izvješće o induciranim pobačajima za 2010. godinu govori o 13,7 pobačaja na svakih tisuću djevojaka mlađih od 20 godina. Izvješće navodi i činjenicu kako je kondom najuobičajenija kontraceptivna metoda korištena kod pacijentica koje su napravile pobačaj. Ukraina je zemlja u kojoj se već više od 20 godina možda najagresivnije i najsistematičnije, od svih europskih zemalja, reklamira kondom. Paralelno s takvom “edukacijom” postali su najzaraženijom zemljom u Europi AIDS-om, ali i mnogim drugim zaraznim bolestima. Milijun i pol stanovnika Ukraine danas boluje od tuberkuloze. Mnogi od njih zaraženi su rezistentnim, neizlječivim tipom tuberkuloze. Osim toga, zbog velikog nemorala, B i C hepatitisima, u nekim sredinama je kod njih zaraženo već 15 – 17% stanovništva, a negdje i 40%.

1987. godine Tajland je imao stotinjak zaraženih HIV-om. Tajlandska vlada tada pokreće kampanju za 100%-tnu upotrebu kondoma, dijeleći ga u svakom zakutku zemlje. Rezultat? 15 godina kasnije Tajland ima 755 000 zaraženih HIV-om, od čega je 65 000 umrlo. U deset godina u Španjolskoj je upotreba kontracepcije porasla za čak 60%, no broj pobačaja se više nego udvostručio u istome razdoblju!

A ovi nam sole pamet o njihovom zdravstveno-kondomski odgoj…

Pogledajte snimku TV Kalendara… hoće li YuTV ukinut i TV kalendar!?

{youtube}BTsiTXU-Ufg{/youtube}

eu-je-prijevara

Odgovori

Skip to content