R. LELJAK: Slovenija je najveće stratište Hrvata u cijeloj povijesti

Roman Leljak: Nadam se da ćemo ove godine otvoriti rudnik Pečovnik u kojemu su kosti 12 tisuća Hrvata koje su pobili Titovi komunisti i partizani

Održali ste niz promocija svoje knjige Huda jama u Hrvatskoj i BiH na koju je publika odlično reagirala? Jeste li zadovoljni?

Moram reći da sam zadovoljan s predstavljanjima knjige po Hrvatskoj i BiH. Do sada je bilo 20-ak predstavljanja, posjeti su bile dosta dobri, veliko je zanimanje za temu, posebno oko filmova koji se vrte na tim predavanjima. Namjera mi je da problem Hude jame predstavim jer ga želim riješiti. Želim da žrtve koje su u Hudoj jami što prije nađu svoj grob, da budu pokopane.

Je li to s Hudom jamom danas nekako ispalo iz fokusa, za razliku od prije nekoliko godina kada se svijetu otkrilo što se ondje skriva?

Kada se 2009. jama otvorila, tada su svi svjetski mediji o tome pisali. Iste godine napravljen je ugovor između Hrvatske i Slovenije oko zajedničkoga rješavanja problema poslijeratnih stratišta, ali ostalo je samo na tome. Ništa se nije radilo.

Tko u tom smislu oteže, Hrvatska ili Slovenija? Kome nije u interesu riješiti ovaj problem?

Ne znam. U interesu nije ni jednoj ni drugoj strani. U Hrvatskoj se tada pojavio problem oko premijera Sanadera. U Sloveniji je na vlasti bio Borut Pahor, lijeva je opcije vodila politiku tako da se vjerojatno u tome pravcu ništa nije moglo riješiti. Danas imamo jednu drukčiju situaciju.

Postoji li mogućnost da se to sada riješi?

Riješilo se toliko da smo prošle godine, kada sam počeo s projektom Hude jame, u Austriji, Hrvatskoj i u Sloveniji osnovali Udrugu ‘Huda jama’. Rezultat toga je da je prije deset dana Republika Slovenija donijela odluku da se ove godine Huda jama iskopa i da se sve žrtve pokopaju u grobnici u Mariboru. Znači, napredak je napravljen.

Na žalost, Huda jama nije jedino stratište. Tu je i rudnik Pečovnik kod Celja, gdje je ubijeno oko 12 tisuća Hrvata. Nadam se da ćemo ove godine uspjeti otvoriti Pečovnik. Naime, kod njega je sam ugljenokop na više od 60 metara zakopan i potrebno je nekoliko mjeseci rada, što znači mnogo novca.

Jesu li Vlade obiju zemalja zainteresirane da to rješavaju?

Slovenija sigurno ne, dok iz Hrvatske nismo dobili nikakve signale bi li ju to zanimalo, odnosno da bismo to riješili. Danas teško vjerujem da ćemo s nekim privatnim sredstvima na taj način riješiti ovaj rudnik. Prije nego što riješimo Pečovnik, htjeli bismo otvoriti Matjaževu jamu kod Crngroba u blizini Škofje Loke, gdje je krajem svibnja 1945. likvidirano 250 djece od 1 do 14 godina. Odlučili smo stoga da sav novac od prodaje knjige Huda jama ide za otvaranje te jame gdje su ubijena djeca.

Dakle Slovenija je golemo stratište Hrvata?

Slovenija je najveće stratište Hrvata u cijeloj povijesti. Nikada nije bilo toliko stratišta, toliko grobova Hrvata kao što je u Sloveniji, gdje je zakopano preko 100 tisuća Hrvata, danas pokopanih u raznim rudnicima, na livadama, močvarnim područjima. Na žalost, nitko se za to ne brine.

Jesu li tu veliki problem i hrvatske strukture u kojima se danas nalaze potomci onih koji su ta ubojstva i naručivali?

Iz ugovoru između dviju država 2009. godine proizlazi da to nije problem samo Slovenije nego i Hrvatske. Bilo bi potrebno da obje Vlade sjednu i taj problem zajedno riješe. Bojim se kako je između Slovenije i Hrvatske veći problem vala ili Piranski zaljev, žica, migranti, gospodarstvo, nego ove jame. Za Piranski bih zaljev donio rješenje u jednome danu, vrlo jednostavno. Na 50 bih godina zamrznuo taj problem i bilo bi sve u redu.

Radite i na novoj knjizi?

O svim stratištima Hrvata radim na knjizi ‘Slovenija – najveće stratište Hrvata’ u kojoj će biti popisana pojedinačno sva stratišta s približnim brojem žrtava. Radim na tome već 25 godina, pola svoga života. Planiramo već u rujnu da knjiga bude pripremljena i cilj mi je njome potaknuti nekoga da konačno riješi taj problem. Svaki čovjek zaslužuje grob, nadam se da smo u Sloveniji i u Hrvatskoj toliko pijetetni i civilizirani da ćemo te ljude uskoro i pokopati.

Svakodnevno mi stižu prijetnje

Gdje Vas više ‘vole’, u Hrvatskoj ili Sloveniji?

Nigdje. Imam problema u Sloveniji, u Hrvatskoj za sada ne. U Hrvatskoj o meni piše i govori samo desna opcija. U Sloveniji sam malo više poznat, bilo je prijetnji i kaznenih prijava, svega pomalo. Nije se ništa smirilo. Evo, i danas mi je stigla jedna prijetnja. Pitaju me bojim li se. Ne. Idem dalje, do kraja, koliko budem mogao.

Andrea Černivec/Hrvatski tjednik/hkv.hr

Odgovori

Skip to content