JANICA UJEDINILA HRVATSKE ŠPORTAŠE

‘Bolju ne možemo naći!’ ‘Mogu samo reći – ‘Janica kraljica’!’

Imenovanje Janice Kostelić na mjesto pomoćnice za sport u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta dočekano je među sportašima i sportskim dužnosnicima s jednoglasnom aklamacijom.

Sugovornici koje je Jutarnji list anketirao ističu da će Janica kao prekaljena olimpijka znati detektirati probleme u hrvatskom sportu i pokrenuti promjene koje već dugo stoje na dnevnom redu. “Pravi čovjek na pravom mjestu”, “atraktivan i privlačan potez”, “odlična ideja”, riječi su kojima sportska obitelj pozdravlja novo pojačanje u hrvatskoj Vladi.

Josip Čop, glavni tajnik HOO-a

“Ako Vlada RH potvrdi ovi imenovanje, mi u HOO-u bit ćemo prezadovoljni. Najveće je zadovoljstvo vidjeti pravog čovjeka na pravom mjestu. Janica je naša najtrofejnija olimpijka i idealna je osoba za to mjesto. HOO će joj uvijek biti na dispoziciji u zajedničkom traženju što boljeg statusa sporta u našem društvu.”

Tomislav Paškvalin, bivši pomoćnik za sport

“Angažiranje Janice Kostelić dobar je potez Vlade i ministra Predraga Šustara. Kao njezin prethodnik na ovoj dužnosti i bivši olimpijski pobjednik znam koliko će joj biti teško, jer u sportskoj areni vrhunski sportaši ovise o sebi, dok u politici vrijede malo drugačija pravila. Janici želim svu sreću i dajem joj punu potporu. Navijat ću za nju kao što samo i navijao dok je na skijaškim stazama osvajala medalje, a vrijeme će pokazati je li to za nju bio dobar potez.”

Davor Šuker, predsjednik HNS-a

“Siguran sam da će svaki hrvatski sportaš, svaki klub i svaka sportska organizacija dati apsolutnu podršku Janici Kostelić kao doministrici za sport. Janica je jedna od najvećih hrvatskih sportašica svih vremena, osoba koja je prošla cijeli sportski put do olimpijskog vrha i dobro zna što je potrebno sportašu za uspjeh. Kostelići su kao obitelj postigli nevjerojatne rezultate i pokazali koliko je važan timski rad, a to je ono što treba i hrvatskom sportu. Njeno iskustvo je dragocjeno i sjajno je što će sada biti u službi našeg sporta. Bivši sportaši mogu dati puno sportu, a Janica je više puta pokazala da je osoba koja voli sve sportove i navija za sve hrvatske sportaše i momčadi. Posebno me veseli što znam da će se najviše fokusirati na mlade i njihovo uključivanje u sport, odnosno osiguravanje uvjeta za njihov kvalitetan budući razvoj, a to je ono što želi i Hrvatski nogometni savez.”

Ivana Brkljačić, bivša atletičarka i olimpijka

“Želim joj puno sreće, mislim da će nas sve iznenaditi. Ona će zaista stajati iza toga, napravit će promjene u resoru koji je već dugo zanemaren. Vjerujem da će to sjajno odraditi i da nije ovaj posao prihvatila tek toliko, već da zna što treba učiniti. Vjerujem da je upoznata sa stanjem u sportu, koje nije najbajnije.”

Ivica Tucak, izbornik vaterpolske reprezentacije

“Janica je to sigurno zaslužila, nadam se boljitku cjelokupnog sporta. Mislim da može doći do iskoraka u sportskom dijelu, ona sigurno ima kompetencije i osoba je koja bi mogla uvesti promjene. Ne znam ima li već plan kako to sve odraditi, ali siguran sam da ako je prihvatila posao, zna što se mora popraviti.”

Aleksandar Petrović, izbornik košarkaške reprezentacije

“Na prvu zvuči veoma atraktivno i privlačno. Ukoliko se okruži kvalitetnim ljudima i sastavi tim koji ima kompetencije i zna što treba napraviti, mislim da može doći do promjena. No, vrijeme će pokazati, pretpostavljam da nije samo tako prihvatila te da ima plan i zna što treba i mora napraviti kako bi se stanje popravilo. Ponavljam, zvuči dobro, treba pričekati pa vidjeti kako će se to rasplesti.”

Dubravko Šimenc, bivši vaterpolist i olimpijac

“Odlična ideja, ima moju veliku podršku. Očekujem da vrati sport mladima, kao što je i najavila. Sigurno da je to kroz svoju bogatu karijeru zaslužila. Nadam se da će joj prvi sastanak biti s Klubom olimpijaca, ta eminentna skupina sportaša čvrsto stoji iza imenovanja Janice. Prekrasna ideja, mogu samo reći, ‘Janica kraljica’!”

Zoran Primorac, predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca

“Pozdravljam ovu odluku i drago mi je da je olimpijac na čelu takvog resora. Janicu znam privatno, super je cura, inteligentna i sigurno ima znanja i kapaciteta za ovaj posao. Vrhunski sport ima u svom džepu i znat će iskoristiti resurse u ministarstvu i okružiti se kvalitetnim suradnicima i kolegama. Sigurno će imati podršku Kluba olimpijaca i mene osobno, a trebat će joj i dosta hrabrosti. Da je ima i da je spremna donositi važne odluke, pokazala je u svojoj sportskoj karijeri. Bitno je da joj sport bude vodilja. Ona sigurno nije ničiji pijun i znat će razmišljati svojom glavom. Dobrobit sporta i sportaša bit će joj jedini cilj. Važno je dati joj dovoljno vremena, jer ovakve funkcije zahtijevaju prilagodbu. Iako mislim da će Janica vrlo brzo pohvatati konce. Nama sportašima nije lako prijeći iz sportske karijere u političku, ali opet – tko bolje poznaje sport nego sami sportaši.”

Samir Barać, bivši vaterpolist i olimpijac

“Bolju ambasadoricu sporta teško možemo pronaći, no mislim da je pred njom vrlo zahtjevan posao. Njeno poznavanje realnog sektora, odnosno stanja na terenu vrlo je bitno. Hrvatski sport opterećen je brojnim problemima. U prvom redu je to nedostatak financija, ali tu su i druge prepreke koje samo osoba koja je upoznata s njima može razumjeti. Hrvatska država generalno gledano mora odlučiti što želi učiniti sa sportom. Svi bi htjeli da amateri postižu profesionalne rezultate, ali to nije realno. Janici želim sreću i nadam se da će uspjeti u svojim namjerama i ostvariti motive koji su je nagnali da uđe u Vladu. Vjerujem da će se boriti za sport kao što se svojedobno borila na skijama.”

Ivica: moja sestra voli izazove, bit će dobra

Janičin brat Ivica dao je punu podršku sestrinoj odluci da se nakon bogate sportske karijere okuša i u sportsko-dužnosničkim ‘vodama’, kao pomoćnica ministra za sport:

– Janica je stvarno dugo razmišljala, ‘vagala’ je hoće li prihvatiti ponudu o ulasku u plotiku. I ja sam s njom dosta ‘razglabao’ o toj temi, složili smo se da bi bilo dobro prihvatiti tu funkciju. Ona to doživljava kao novi izazov u životu, siguran sam da to može jako dobro obavljati. Ne samo zato što je cijeli život u sportu, to je ipak drugačije. Radi se o tome da je tip osobe koja se potpuno posvećuje onome što radi i to je osnovni preduvjet da čovjek bude uspješan u bilo kojoj djelatnosti. Nadam se samo da će naići na grupu ljudi s kojima će moći surađivati na dobrobit hrvatskog sporta.

Ivica je, inače, trenutačno u bazi u Daruvaru, poslije toga odlazi na skijanje te nakon boravka na glečeru ide na odmor na more. Nakon skijanja pronašao je novu ljubav u jedrenju. Potom slijede pripreme za novu sezone jer je odlučio nastaviti skijati barem do Snježne kraljice.

Izvor: jutarnji.hr

Odgovori

Skip to content