Uzbuna oko teologije u Zagrebu besmislena je i ideološki obojena

Dok na zagrebačkom Filozofskom fakultetu zadnjih mjeseci vrije zbog najave moguće suradnje toga fakulteta s Katoličko-bogoslovnim, a dio studenata i profesora FF-a javno se i žestoko protivi bilo kakvoj mogućnosti njihova povezivanja te traži smjenu dekana FF-a Vlatka Previšića – sličan model mirno se već treću akademsku godinu provodi na Sveučilištu u Zadru.

U Zagrebu je suradnja dvaju visokih učilišta zamišljena kao zajedničko izvođenje dvopredmetnih studija, a ne klasična integracija. Tako bi studenti teologije s KBF-a na Filozofskom mogli kao drugi studij upisati, na primjer, antropologiju ili neki od jezika (i obrnuto), ali protivnici ne žele ni čuti za bilo kakvu mogućnost “spajanja nespojivog”, “znanstvenog i neznanstvenog”.

U Zadru, međutim, nisu tako razmišljali. Te 2013. godine, nakon gašenja Visoke teološko-katehetske škole, odgojno-obrazovne ustanove Zadarske nadbiskupije, Senat Sveučilišta u Zadru jednoglasno odlučuje odobriti joj dopusnicu za daljnji rad, i to na način da postaje sastavnim dijelom Zadarskog sveučilišta, odnosno Teološko-katehetski odjel ZS-a. Kako pojašnjava rektorica Zadarskog sveučilišta prof. dr. Dijana Vican, to je akreditirani visokoškolski dvopredmetni studij, što znači da student teološko-katehetskog studija može, kao i svaki drugi student dvopredmetnih studija, kombinirati taj i neki od preostalih 16 dvopredmetnih studija – od povijesti, povijesti umjetnosti, stranih jezika do pedagogije, filozofije, sociologije, geografije.

Kandidati ga upisuju preko položene državne mature, a upisna kvota je 25 studenata godišnje (plus dva mjesta za strane državljane). Zasad je teološko-katehetski studij ustrojen na preddiplomskoj razini, a prvi prvostupnici upravo ove akademske godine završavaju tu razinu. Međutim, ne moraju se brinuti jer od jeseni se za taj studij uspostavlja sljedeća, viša, odnosno diplomska razina. Tako će, za najranije dvije godine, sa Zadarskog sveučilišta izići prva generacija (po “bolonji”) magistara vjeroučitelja/sociologa ili filozofa, odnosno što već izaberu kao drugi studij.

– Uzbuna oko teološko-katehetskog studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je u najmanju ruku besmislena. Situacija koju je stvorio određeni broj djelatnika zagrebačkog FF-a neugodno je iznenadila velik broj znanstvene, stručne i ine javnosti. Ostali su, kao i ja, osupnuti samo jednim – količinom prezira prema Katoličkoj crkvi. Količina prezira im je, na žalost, toliko zablokirala samokontrolu da su se plenumski strovalili na običan studij bez suvislog argumenta – kritična je rektorica Vican.

Naglašava kako je visokim učilištima u Hrvatskoj zakonom omogućeno da ostvaruju zajedničke i združene studije, pa se tako zajednički odnose na povezivanje dviju ili više ustanova u Hrvatskoj u cilju realizacije studijskih programa, dok se združeni odnose na povezivanje domaćih i inozemnih visokih učilišta.

Na zadarskom katehetsko-teološkom studiju, kaže, tri četvrtine nastavnika su s različitih odjela, a najmanje ih je iz crkvenih struktura.

– Kreiranje sveučilišnih studija ne smije biti predmet politiziranja i vjerskih ukusa. U slučaju suradnje KBF-a i Filozofskog fakuteta u Zagrebu nekako se otišlo tim smjerom. Otišlo se i malo dalje, a zaboravilo se na studente. S kojim pravom i kojim to valjanim razlozima ne omogućiti ili priječiti studentima ovakvu studijsku kombinaciju, i to na dvije javne visokoškolske ustanove? – pita se profesorica Vican, dodajući kako na inozemnim sveučilištima student može studirati kombinaciju s tri studijska programa i nitko u tim državama ne dramatizira. Naprotiv, kaže, to im je službeni pokazatelj kvalitete.

– Nije bilo nikakvih problema ni otpora kada smo uspostavljali taj studij. U Zagrebu je riječ o nepotrebnim ideološkim prepucavanjima. Nema govora o “teologizaciji” našeg sveučilišta, jer sve što vrijedi za jedan odjel, vrijedi za sve. Na primjer, svi nastavnici moraju proći proceduru izbora u zvanja, pa tako i oni s Teološko-katehetskog odjela – kaže prof. dr. Ante Uglešić, bivši rektor Sveučilišta u Zadru iz vremena kada je ustrojen taj odjel u sklopu Sveučilišta, danas pročelnik Odjela za arheologiju.

Zadarski studenti nemaju pritužbi

– Nismo dosad imali nikakvih pritužbi studenata ili loših iskustava s teološko-katehetskim studijem. Kod nas nije bilo problema poput onih u Zagrebu – kaže Štefan Štivičić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zadru. Dodaje tek kako su događanja na zagrebačkom FF-u njihova interna stvar, ali i da je u Zadru bila nešto drukčija situacija budući da je Teološko-katehetski odjel ustrojen od strane Sveučilišta, koje je manje i funkcionira kao integrirano. U Zagrebu je riječ o (mogućoj) suradnji dvaju fakulteta u sastavu Zagrebačkog sveučilišta.

Autor: Marijana Cvrtila/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content