Sud u Münchenu u posjedu dokumenata koji terete nekadašnji partijski vrh

U Münchenu je nastavljeno suđenje bivšim djelatnicima jugoslavenske Službe državne sigurnosti Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, optuženim za ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Suci Višeg zemaljskog suda ispituju svjedokinje koje su početkom 80-tih godina kao učenice pomagale i radile u garaži tiskari u kojoj je Udba ubila hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

U tijeku je 104. ročiste u procesu u kojem su dvojica bivših dužnosnika Udbe optuženi za pomaganje u ubojstvu Đurekovića. Sudac Dauster koncentrirao se prilikom ispitivanja svjedoka na pitanja o ključevima garaže. Jedno od bitnih pitanja je jesu li Udbini ubojice imali ključeve prostorije u kojoj je emigrant ubijen i jesu li te ključeve dobili preko Josipa Perkovića i njegova tadašnjeg doušnika Krunoslava Pratesa, koji u zatvoru Landsberg na Lechu prema pravomoćnoj prijašnjoj presudi služi doživotnu kaznu.

U kuloarima bliskim Sudu u Münchenu, HRT doznaje kako je sud navodno došao u posjed novih dokumenata iz Udbinih arhiva koji teško terete okrivljenike, a pokazuju da je širi krug Udbinih šefova planirao operacije u inozemstvu.

Spomenuti kuloarski izvori u Münchenu tvrde kako u dokumentima stoji da je tadašnji savezni sekretar unutarnjih poslova Stane Dolanc izdavao odobrenja za operacije u dogovoru i suradnji s političkim vrhovima, republičkim ministrima unutarnjih poslova te dužnosnicima Udbe iz nekadašnjih jugoslavenskih Republika.

Tijekom sutrašnjeg dana trebao bi svjedočiti i Budimir Lončar, nekadašnji jugoslavenski ministar vanjskih poslova pod čijim je patronatom djelovao SID – obavještajna organizacija koja je djelovala u sastavu tadašnjeg Saveznog sekretarijata za vanjske poslove.

Videovezom iz Italije svjedočit će 20. i 21. lipnja bivši Udbin agent Vinko Sindičić, potvrdio je sudac Dauster.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content