Astronomi pronašli tri planeta nalik Zemlji

Astronomi pronašli tri planeta nalik Zemlji udaljena od nas svega 40 svjetlosnih godina

Sva tri planeta imaju zaključane faze noći i dana, što bi značilo da bi se na dva najbliža planeta moglo živjeti samo u ‘zoni sumraka’ dok bi se na najvećem planetu moglo živjeti praktički blio gdje zbog potencijalnog dugačkog vremena kruženja.

Astronomi su pronašli tri planeta Zemlji sličnih dimenzija unutar tzv. naseljive ‘Zlatokosine’ zone obližnje zvijezde, prenosi Daily Mail. Nisu pretopli, nisu prehladni i mogli bi čovjeku ponuditi uvjete za održavanje života. Znanstvenici vjeruju da je najmanje jedan od tih planeta ‘medvjeda’ bio pogodan za život, što daje poticaj traganju za potencijalno naseljivim planetima u ostatku svemira.

Zvijezda, imena 2MASS J23062928-0502285, poznata i pod imenom Trappist-1, puno je hladnija i crvenija od Sunca i samo neznatno veća od Jupitera te se nalazi u sazviježđu Vodenjaka. Takve su zvijezde jako česte na Mliječnom putu i u pravilu žive jako dugo, međutim ovo je prvi puta da su u blizini jedne pronađeni planeti.

‘Planeti koji kruže oko Trappista-1 su 20 do 100 puta bliže svojoj zvijezdi nego što je Zemlja blizu Suncu’, objašnjava Michaël Gillon sa Sveučilišta u Liègeu. Tim koji je locirao zvijezdu i planete koristio je 60-centimetarski teleskop iz Čilea kako bi ih pronašao. Astronomi vjeruju da bi se na sva tri moglo živjeti te će ih sada pobliže pogledati s većinim i sofisticiniranijim instrumentima.

U članku koji je objavljen u časopisu Nature, astronomi su objasnili da dvama planetima koji su najbliže zvijezdi treba jedan i pol te 2,4 dana da naprave puni krug dok je kruženje trećeg teže odrediti pa mu može trebati od samo četiri do čak 73 dana da napravi puni krug oko zvijezde. Sva tri planeta imaju zaključane faze noći i dana, što bi značilo da bi se na dva najbliža planeta moglo živjeti samo u ‘zoni sumraka’ dok bi se na najvećem planetu moglo živjeti praktički blio gdje zbog potencijalnog dugačkog vremena kruženja.

Znanstvenici kažu da bismo zbog blizine planeta mogli detektirati imaju li atmosferu te bismo čak mogli detektirati i znakove života, ako ih na planetu ima.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content