3. svibnja 1992. Slavonski Brod – masakr nad djecom u Domovinskom ratu

Samo u Slavonskom Brodu u vrijeme Domovinskog rata poginulo je 33 djece, a ranjeno 107. Uglavnom, to su bile nasumični napadi srpskog dalekometnog topništva, ali i zrakoplova, koji su sijali smrt na dječjim parkovima, igralištima i ulicama grada.

Na današnji dan 1992. u Slavonskom Brodu poginulo je od srpskih bombi 6 djece. Uz njih je taj dan ubijeno još 10 stanovnika ovog slavonskog grada, a ranjeno 60.

Početkom svibnja 1992. na Slavonski Brod su bačene 94 bombe „krmače“ svaka teška 250 kg, te je preko 100 zrakoplova napalo ovaj grad radi odsijecanja pomoći bosanskim Hrvatima u Posavini, ali i odmazdi zbog uspjeha hrvatskih snaga u Bosni tih dana.

Bačene su i 4 kazetne bombe Bell 755 i 60 raketnih projektila tipa Munja. Spomenik “Djevojčica”, rad akademskog kipara Antuna Babića, na inicijativu udruge Hrvatska žena podignut je 2000. u znak sjećanja na 33 djece, koliko ih je u Slavonskom Brodu poginulo tijekom Domovinskog rata. Postavljen je ispred OŠ “Hugo Badalić”, jer je samo iz te škole tijekom rata poginulo ukupno 16 učenika.

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj je poginulo ukupno 402 djece u dobi od 6 mjeseci do 18 godina. 42 mališana koja su poginula još nisu krenula ni u školu. Za stradanje ove djece do sada nitko nije odgovarao.

Ovaj članak je napisan kao spomen na nevinu hrvatsku djecu koja su ubijena, ranjena ili postala invalidima za vrijeme Domovinskog rata.

Izvor: narod.hr/kamenjar.com

Odgovori

Skip to content