Rukometaši osvojili skupinu: Hrvatska pobijedila Španjolce, u Zaragozi nas čeka Bjelorusija

Hrvatska rukometna reprezentacija pobijedila je u dvoboju posljednjeg, 5. kola D skupine Svjetskog prvenstva u Madridu domaćina Španjolsku s 27:25 (15:13), te će kao pobjednik skupine igrati u osmini finala protiv Bjelorusije.

{jathumbnail off}Slavko Goluža najavljivao je da se – ne boji. Ni Španjolaca, kao niti jednog protivnika na ovom Svjetskom prvenstvu. I njegovi igrači su to i pokazali protiv domaćina, bar u prvom dijelu. Ne, nisu se bojali niti u nastavku, međutim, nastavak je ponudio sliku koja nam se nije toliko sviđala. Sliku u kojoj su dominirali Španjolci, preuzeli dominaciju iz naših ruku, ali nam nisu odnijeli i pobjedu i prvo mjesto u skupini, te Bjeloruse u osmini finala.

Dobili smo ih u utakmici za broncu prije godinu dana na EP u Srbiji, dobili smo ih na Igrama u Londonu, a dobili smo ih i i jučer, prvi put bez Ivana Balića. Koji je, kao što je i najavio, došao i sinoć u Caju Magicu bodriti svoje dojučerašnje suigrače.

Početak je pripao Španjolcima. Poveli su 2:0 preko Aginagaldea te Alberta Entrerriosa, a s druge strane hrvatsku igru obilježile su dvije pogreške, prvo probijanje u napadu, a onda i promašaj zicera Manuela Štrleka. No, početna nervoza trajala je vrlo kratko. Marko Kopljar i Ivan Čupić brzo su vratili stvari u normalu, a u 10. minuti Hrvatska dolazi i do prvog vodstva, opet preko, a koga drugoga nego Čupića. Iz minute u minutu pojačavali smo svoju dominaciju, pa je Goluža već vrlo brzo zamijenio Čupića Zlatkom Horvatom, Drago Vuković osim bitne role u obrani odmorio je i Domagoja Duvnjaka na srednjem vanjskom, a Stipe Mandalinić je ušao umjesto Damira Bičanića. No, bez obzira što smo promijenili sastav, Hrvatska nije ispuštala vodstvo.

Španjolska je uspjela izjednačiti u 20. minuti preko Rocasa, ali vrlo brzo opet Čupić iz sedmerca, te Lovro Šprem koji je ušao umjesto Štrleka, odvode našu reprezentaciju opet do +2 (12:10).

Obrana je funkcionirala odlično iako je Jakov Gojun već nakon 15-ak minuta imao dva isključenja, ali Željko Musa je odlično ispunjavao svoj zadatak. Do poluvremena istrčali smo sedam kontri, promašili samo onu početnu Štrleka, i Hrvatska je sve držala pod kontrolom.

I Rivera i Goluža su rotirali puno, ali samo do – drugog dijela. Jer, sljedećih 30 minuta počeli smo opet u startnoj sedmorci, ali, Španjolci su prebacili u višu brzinu i iako smo povećali prednost na +3 pogotkom Čupića, Španjolska je napravila seriju 6-2 i došla do vodstva 19:18 u 41. minuti.

Vrlo brzo su povećali i na 21:18 i u tim trenucima nismo izgledali dobro. Španjolska je bila poletnija, ubojitija u napadu i agresivnija u obrani.

Ipak, preko Kopljara i Vorija uspjeli smo se ponovo vratiti ‘u igru’, osam minuta prije kraja opet stigli do prednosti (23:22) i bilo je jasno da će do posljednje sekunde biti neizvjesno.

Obranili smo se i s dva igrača manje, Horvat je ukrao i zabio, Alilović je obranio zicere i da Goluža nije zvao time-out kad je Čupić zabio za naše vodstvo, već bi ranije završili sve. No, Čupić je uskoro zaradio isključenje Morrosa, a mi smo iskoristili igrača više, i poveli. Bilo je to dovoljno za našu pobjedu, prvo mjesto i odlazak na Bjelorusiju u osmini finala.

Sportske novosti

 

Odgovori

Skip to content