Uspjela prva tužba protiv Ljubljanske banke: Hrvatska dobila 250 eura, ali i presedan

Sutkinja Iva Žutelija Krešić je precizno objasnila kako država na banke nije prenijela sam dug, nego tek obvezu njihove naplate, odnosno kako je riječ o ‘ugovoru o cesiji’, banka je ovlaštena naplatiti dug ‘za račun’ države, ali ne i u njezino ime.

Zaključila je kako Nova Ljubljanska banka dug mora vratiti ‘solidarno’ sa starom Ljubljanskom bankom i nije prihvatila stav kako bi dugove trebala vratiti Narodna banka Jugoslavije u sklopu sukcesije.

Općinski sud u Zagrebu u srpnju je odlučio kako Ljubljanska banka i Nova Ljubljanska banka mora Hrvatskoj vratiti glavnicu od 51 074.94 portugalskih eskudosa, danas vrijednih 254.76 eura, tu su još zatezne kamate i 15 781 kuna sudskih troškova.

Sutkinja Općinskog suda u Zagrebu, saznali su novinari Jutarnjeg lista, Iva Žutelija Krešić, donijela je odluku u korist Privredne banke Zagreb, koja je tražila je od Ljubljanske i Nove Ljubljanske banke povrat duga u portugalskim eskudosima. Punomoći su i tijekom ovog postupka bile u središtu spora.

Presuda je nepravomoćna, no mogla bi biti prekretnica, jer su sudovi godinama odbijali uopće prihvatiti tužbe u proceduru. Riječ je o tužbama za takozvanu prenesenu štednju – hrvatski štediše su štednju prenijeli na hrvatske banke i ona im je isplaćena iz hrvatskog proračuna.

Podsjetimo kako je Ministarstvo financija 1995. i 2001. godine dalo Privrednoj i Zagrebačkoj banci punomoći da ‘u ime države’ tuže Ljubljansku banku, dosad je podignuto 30-ak tužbi. To nije bilo pravno dovoljno pa je Vrhovni sud 2009. godine presudio kako su prvostupanjski sudovi pogriješili i kako jamstva ‘imaju aktivnu legitimaciju’ za zastupanje hrvatske države. To je sve tužbe vratilo na početak sudskog procesa.

Sutkinja je precizno objasnila kako država na banke nije prenijela sam dug, nego tek obvezu njihove naplate, odnosno kako je riječ o ‘ugovoru o cesiji’, banka je ovlaštena naplatiti dug ‘za račun’ države, ali ne i u njezino ime. Zaključila je kako Nova Ljubljanska banka dug mora vratiti ‘solidarno’ sa starom Ljubljanskom bankom i nije prihvatila stav kako bi dugove trebala vratiti Narodna banka Jugoslavije u sklopu sukcesije.

Imovinu nekog pravnog subjekta ne može se odvajati na način da se dijele imovinska prava, ali ne i obveze, jer bi takva situacija dovela do opće pravne nesigurnosti. Prijenos prava bez prijenosa obveza protivan je osnovnim pravnim načelima, načelima obveznog prava i moralu, ali i javnom poretku Republike Hrvatske – piše u presudi.
Nova Ljubljanska banka sada ‘solidarno odgovorna za isplatu dospjelog, a utuženog potraživanja tužitelja’.

Hrvatski pregovarač za pitanje Ljubljanske banke i stručnjak Hrvatske narodne banke, Zdravko Rogić, poziva na pronalazak riješenja.

– Ja sam Slovencima govorio, nemojte da naši sudovi na temelju presude Vrhovnog suda počinju donositi presude protiv Ljubljanske banke, jer tada će to biti i kamata i presuda će na snagu stupiti odmah, bolje je da pronađemo rješenje kako bismo taj val sudskih presuda spriječili – rekao je bivši vicepremijer HNB-a.

Autor: dnevno.hr Photo: pixsell Petak benedikt.hr

Odgovori

Skip to content