KOLIKO JE NESREĆE OVAJ ČOVJEK DONIO HRVATSKOJ?! Jovanovićeva korumpirana piramida i dalje radi k’o sat!

I nakon više od sto dana nove vlade u Hrvatskoj golema piramida državnih službenika koje su uhljebili Milanović i drugovi je neokrnjena. Ta korumpirana piramida ishodište je gotovo svih hrvatskih problema, a to se ponajbolje vidi na katastrofalnom stanju u Ministarstvu znanosti obrazovanja i športa, koje je – i kadrovski i koncepcijski – ustrojio „slavni“ crveni ministar Željko Jovanović

I drugih sto dana nove vlasti u Hrvatskoj protječe u istom tonu. Iz dana u dan se povećava kriza i rasulo tzv. suradnje između Domoljubne koalicije i Mosta. U medijima se zaglušujuće razbuktavaju nove i stare afere u koje su upetljani čelnici stranaka Domoljubne koalicije i Mosta, ili i njihovi ministri. Sve su veće prijetnje da će novu vlast uskoro smijeniti još novija stara vlast, koristeći se tzv. preslagivanjem ili prijevremenim izborima. Milanović i njegovi već glasno trube o svojem prijevremenom povratku u vladajuće sinekure s navodnim ciljem nastavka spašavanja Hrvatske.

Uostalom, ni nakon više od sto dana nove vlade u Hrvatskoj uopće se ne primjećuje da se radi o novoj vlasti, jer su nedorasli domoljupci i mostovci, u međusobnom čerupanju za ministarska mjesta i javna poduzeća, neokrnjenom ostavili golemu piramidu državnih službenika, koje su temeljito i sustavno ranije uhljebljavali Milanović i njegovi. Ova korumpirana piramida ishodište je gotovo svih hrvatskih problema, kao i mnogih problema sadašnje vlasti, i to se ponajbolje prepoznaje na katastrofalnom stanju u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta, koje je u svakom pogledu – kadrovskom i koncepcijskom – ustrojio „slavni“ crveni ministar Željko Jovanović.

Jovanovićevi crveni kadrovi i nadalje upravljaju Ministarstvom, te ih nitko ne propitkuje za niz očiglednih protuzakonitosti koje su počinjene. U tom smislu posebno su sablažnjiva iskustva koja se godinama događaju u Upravi za inspekcijske poslove, koja je sada organizirana kao Samostalni sektor za inspekcijski nadzor u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta (MZOS).

Jovanovićeva uzdanica – Mihaela Adamović Radolfi

Glavna Jovanovićeva uzdanica, kao i uzdanica SDP-ove vlasti, bila je i ostala svemoćna Mihaela Adamović Radolfi, ravnateljica u Upravi za inspekcijske poslove, a sada (nakon reorganizacije) načelnica u Samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor MZOS-a. Zanimljivo je i tipično što je gđa Adamović Radolfi u Upravu zaposlena bez odgovarajućeg radnog iskustva koje je potrebno za rad u sustavu obrazovanja. Odnosno, gđa Adamović Radolfi je postala ravnateljicom Uprave protivno odredbama članaka 40. i 41. Zakona o državnim službenicima, i odredbama tada važećeg Pravilnika o unutarnjem redu MUOS-a, koji je 2. svibnja 2012. donio sam resorni ministar Jovanović.

Prije dolaska u MZOS diplomirana pravnica gđa Adamović Radolfi je bila zaposlena na radnom mjestu pomoćnice općinskog državnog odvjetnika u Zagrebu. Vjerojatno je ta „užarena“ stolica, u kojoj je potreban sustavan i kontinuiran stručni rad, bila prezahtjevna, pa ju je gđa Adamović Radolfi po nekom tajanstvenom jovanovićevskom ključu zamijenila ležernijom i financijski izdašnijom stolicom u MZOS-u.

Ležernost u MZOS-u očitovala se i u nizu protupravnih radnji ravnateljice Adamović Radolfi, koja nije postupala sukladno odredbama članaka 15., 16. i 18. Zakona o državnim službenicima, a koji je obvezuju da svoj rad mora obavljati u skladu sa zakonom, bez zlouporabe ovlasti i neopravdanog nagrađivanja drugih državnih službenika koji se nalaze u njezinom krugu ovisnosti. Suprotno navedenom pozitivnom zakonskom okviru, gđa Adamović Radolfi je protupravnosti činila za određene osobe iz njezinog osobnog interesnog kruga, kao i za potrebe bivše, esdepeovske vlasti.

Stvarno u Zagrebu, a fiktivno u Osijeku

Jedan od nesankcioniranih slučajeva skandaloznih protuzakonitih postupanja odnosi se na zapošljavanje Ire Bušelić u Samostalni sektor za inspekcijski nadzor MZOS-a. Ponajprije, u vrijeme mandata ministra Ž. Jovanovića, gđa Adamović Radolfi je bez normativne osnove zaposlila Iru Bušelić, tj. zaposlila ju je na nepostojeće radno mjesto stručne savjetnice. I prije toga je Ira Bušelić u tom ministarstvu radila protuzakonito i nepotrebno, na osnovi ugovora o djelu.

Tek nakon intervencije Upravne inspekcije, u svibnju 2014., Ira Bušelić je prestala raditi na nepostojećem mjestu stručne savjetnice i napustila je Samostalni sektor za inspekcijski nadzor. Naravno da Upravna inspekcija ništa nije poduzela protiv Mihaele Adamović Radolfi za zloupotrebu položaja i ovlasti te zapošljavanje osobe na nepostojeće radno mjesto i to u Samostalnom sektoru za inspekcijski nadzor, tijelu koja treba skrbiti o zakonitosti i postupanju. Nezakonitosti su i dalje nastavljene, pa je Ira Bušelić već u rujnu 2014., protuzakonito zaposlena u Upravi za znanost Ministarstva.

U nizu protuzakonitosti u slučaju Ire Bušelić glavni operativac ravnateljice Adamović Radolfi bila je Jasna Galić Minarik, koja je Iru Bušelić fiktivno vodila da radi u Službi prosvjetne inspekcije – Područni ured Osijek, iako je Ira stvarno sjedila i radila u uredu Mihaele Adamović Radolfi – u Zagrebu. Jasna Galić Minarik pokrivala je takav nezakonit rad, jer je formalno-pravno bila neposredno nadređeni službenik Iri Bušelić, a stvarno je bila osoba od velikog povjerenja svoje šefice Adamović Radolfi.

Sve navedeno je bjelodano i iz Plana za godišnji odmor za 2012., 2013. i 2014. godinu Samostalnog sektora za inspekcijski nadzor, MZOS-a, gdje je vidljivo da se u Službi prosvjetne inspekcije – Područni ured u Osijeku na mjestu stručne savjetnice vodi Ira Bušelić.

Fiktivnim vođenjem Ire Bušelić u Osijeku, navedene gospođe su – između ostalih – oštetile i Proračun Grada Zagreba, gdje je izostao porez i prirez na dohodak, koji je znatno veći u Zagrebu nego u Osijeku. Ovdje je riječ o nedopuštenom izbjegavanju plaćanja poreza (fiskalna evazija) koje za sobom povlači i kaznenu odgovornost prijevare (čl. 236.) i kaznenu odgovornost utaje poreza (čl. 256.) Kaznenog zakona.

Nezakonita pogodovanja SDP-ovima kadrovima u Splitu i Rijeci

Sličan scenarij provela je gospođa Adamović Radolfi i u Splitu, gdje je protuzakonito omogućila umirovljenici, stručnoj referentici Mariji Plosnić da radi u Službi prosvjetne inspekcije – Područni ured u Split i nakon što je po sili zakona morala otići u mirovinu 31. prosinca 2011., jer je imala više od 65 godina života i više od 45 godina radnog i mirovinskog staža. Ravnateljica je ostavila Mariju Plosnić da radi po ugovoru o djelu. Svakoga dana je Marija radila po osam sati u istoj kancelariji i na istim poslovima, te je istovremeno ubirala mirovinu i ugovornu rentu po naslovu ugovora o djelu za poslove tajnice, koji po prirodi posla u MZOS-u ne mogu obavljati umirovljene osobe.

Dakle, Marija Plosnić je dulje od dvije i pol godine radila po naslovu ugovora o djelu u Splitu, gradu koji ima veliku stopu mladih nezaposlenih i stručnih ljudi, koji svakodnevno odlaze u inozemstvo na privremeni rad s kojega će se rijetki vratiti. Pored mirovine od tri tisuće kuna, gospođa Plosnić je mjesečno primala ugovornu naknadu od tri i pol tisuće kuna, a da apsurd bude veći u prosincu 2013. kao umirovljenica je primila čak i godišnju nagradu od sedam tisuća kuna kao izvrsna službenica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Ova skandalozna protuzakonitost bila je u više navrata putem medija prezentirana hrvatskoj javnosti. No, umirovljenica je idalje nastavila raditi u MZOS-u do intervencije Upravne inspekcije.

Krajem 2012. Jurica Botić je, kao politički kadar SDP-a, došao na radno mjesto voditelja Službe prosvjetne inspekcije – Područni ured Split, te je bio upoznat s nezakonitim radnim angažmanom gospođe Plosnić, ali ništa nije poduzeo do upravnog nadzora Upravne inspekcije. Nakon toga je na slobodno mjesto zaposlio SDP-ova aktivista profesora Nediljka Kuića.

Kadrovska križaljka u organizaciji ministra Jovanovića i gospođe Adamović Radolfi nije prošla bez njihove intervencije ni u Službi prosvjetne inspekcije – Područni ured Rijeka, gdje je za voditelja imenovan SDP-ov aktivist i ministrov intimus Damjan Miletić, bivši ravnatelj Ugostiteljske škole u Opatiji. Mjesto ravnatelja kasnije je napustio zbog poremećenih međuljudskih odnosa u Ugostiteljskoj školi.

Prije prelaska na novu dužnost, Miletiću je vrlo često u posjete dolazio dragi mu gost – resorni ministar Jovanović – koji je uspješno provjeravao praktična iskustva učenika Ugostiteljske škole koja su se ogledala u gastronomskim delicijama spravljenim od kvalitetne morske ribe i drugih plodova mora uz bogatu lokalnu vinsku kartu. O karakteru ministrovih i Miletićevih susreta svjedoče i brojni fotozapisi koji su dostupni na društvenim mrežama.

Obračun s ravnateljicom škole u Vukovaru

U povijesti izgradnje hrvatske demokracije i pluralnog društva naročito će biti zabilježen slučaj gospođe Marije Budimir, HDZ-ove saborske zastupnice i bivše ravnateljice Osnovne škole „Siniše Glavaševića“ u Vukovaru. Gospođa Budimir se usudila dokazati i svjedočiti o „demokratskim“ metodama Željka Sabe, bivšeg SDP-ovog gradonačelnika u Vukovaru, koji se prema njegovim riječima, kao teolog, u svakodnevnom političkom životu navodno rukovodio riječima Svetoga pisma. Međutim, Marija Budimir je snimila Željka Sabu u pokušaju podmićivanja, te je na temelju toga Sabo i sudski procesuiran.

Nakon izbijanja afere „Sabo“, Marija Budimir postala je za SDP-ovsku vlast persona non grata te obračun s njom predstavlja eklatantan primjer političke rekonkviste. Smijenjena je s mjesta ravnateljice škole nizom skandaloznih postupaka unutar MZOS-a. U operaciju smjenjivanja Marije Budimir uključio se izravno i ministar Željko Jovanović, a njegov glavni operativac opet je bila gospođa Mihaela Adamović Radolfi, dok je glavni egzekutor bila Jasna Galić Minarik.

Što čeka nova vlast?

Samo u ovdje naznačenih tek nekoliko slučajeva gospođa Adamović Radolfi je primanjem SDP-ovih uhljeba oštetila državni proračun za približno sedamsto tisuća kuna. Za vrijeme vlasti SDP-a i koalicijskih mu partnera, u sankcioniranju ovih protuzakonitosti i šteta zakazala su sva nadzorna tijela u MZOS-u, ali i u drugim nadležnim državnim institucijama, poput Ministarstva financija i Ureda državne revizije.

Čak je i svim građanima RH poznata u proteklih nekoliko godina često isticana činjenica o restriktivnim mjerema zapošljavanja u javnom sektoru. Međutim, pravila koja su važila za obične smrtnike nisu se primjenjivala na mnogobrojne stranačke uhljebe SDP-a, HNS-a i drugih kukurikavaca koji su protuzakonitim načinima utrpavani u državnu upravljačku piramidu – od vrha do dna. To je sigurno i jedan od uzroka golemih dugova s kojima je bivša vlast opteretila buduće hrvatske naraštaje.

Ipak, u svemu tome je najzagonetnije što se i nova vlast pravi potpuno gluhom i slijepom prema korupcijskom naslijeđu prethodne vlasti. Znači li to da nova vlast neće izlaziti iz ovih utabanih kriminalnih stranputica?

Opstanak gospođe Adamović Radolfi i njene koruptivne suradničke mreže na iznimno odgovornim rukovodećim mjestima u MZOS-u nakon izbornih promjena ne potiče optimizam u Hrvatskoj te bitno narušava vjerodostojnost ne samo upravljačke strukture MZOS-a nego i svih političkih čimbenika koji sudjeluju u novoj vlasti. Navedeni primjeri nepravilnosti gospođe Adamović Radolfi samo su dio ledenog brijega koji će izviriti iz vode, kao i njezinih suradnika kojima nije bitna zakonitost već isključivo sinekura uz dobru plaću, privilegije i vrlo upitnu količinu rada i stručnosti. Dokle god insitucije pravne države ne poduzimaju zakonom predviđene mjere prema protuzakonitostima koje čine gospođe i gospoda tipa Adamović Radolfi, pravna država će trpjeti poraz za porazom.

Kako u takvoj situaciji mladima koji bježe iz svoje Hrvatske jamčiti da ostanu i da će napokon na javnom natječaju dobiti posao koji im pripada po svim stručnim i zakonskim kriterijima? Kako očajnim braniteljima i njihovim obiteljima poslati poruku da njihova žrtva nije bila uzaludna? Kako hrvatskim građanima vratiti povjerenje u institucije i pravnu državu te vratiti nadu u bolju hrvatsku budućnost?

Odgovor je jednostavan u slučaju gospođe Adamović Radolfi, kao i u svim mnogobrojnim sličnim slučajevima: institucije pravne države su na potezu.

Autor: Adam VINKOVIĆ/dnevno.hr

1 comment

  1. dubrava

    gdje su mostoveproklamiirane reforme odstupite gamadi izdsjniçka

Odgovori

Skip to content