Kauboji uništili Sloveniju za treću rukometnu broncu u nizu!

Hrvatski rukometaši pobijedili su slovenske 31-26 te se po treći puta u nizu u samo godinu s velikih natjecanja kući vraćaju s brončanim odličjima. Beograd, London i Barcelona donijeli su riznice tri vrijedna odličja. Istovjetno kao i u Srbiji i Velikoj Britaniji, naši su i u Barceloni preboljeli poraze u polufinalu odlučni da se kući ne vraćaju praznih ruku i sa najgorim četvrtim mjestom. To su „zadovoljstvo“ prepustili Slovencima koji su ipak bili najugodnije iznenađenje turnira.

{jathumbnail off}Iako su obje reprezentacije u ogled za broncu ušle nakon osam iscrpljujućih utakmica i brojnih ozljeda koje su im desetkovale redove, treće mjesto bilo je velik izazov i ulog te su Hrvati i Slovenci vrlo angažirano otvorili susret. Inače su ogledi za bronce na velikim natjecanjima često negledljive utakmice u kojoj se obje strane muče da uopće zaborave poraze u polufinalima, a istovremeno jedva čekaju odlazak kućama na zasluženi odmor.

Ipak, igralo se obostrano brzo, no vrlo čvrsto u obranama te je izostala kreacija u napadima koja bi donijela atrakciju. Goluža je, nažalost, igrao samo sa 15 igrača u zapisniku jer Drago Vuković nikako nije mogao nastaviti turnir jer je iskrenuo nogu na zadnjoj utakmici. Čovjeka zaista nije pratila sreća u Španjolskoj nakon što je s Francuzima isključen u prvoj minuti turnira.

Mirko Alilović bio je na početku susreta opet u elementu te je slovenskim napadačima skinuo nekoliko odličnih udaraca kojima je otvorio mogućnost odvajanja na veću razliku, no više od dva pogotka razlike u dva navrata nije se moglo. Borisu Deniču i njegovim dečkima je mogućnost osvajanja medalje vjerojatno puno više značila zato jer su naši sjeverni susjedi u pobijesti osvojili samo jedno srebro i to na svom terenu na Euru 2004. U utakmicu su ušli sa mišlju da mogu pobijediti favoriziranog suparnika kao što su to napravili njihovi prethodnici te, za slovenski rukomet, slavljeničke godine. Vjerojatno im je negdje u podsvijesti odzvanjalo i povijesno prisjećanje na 2000. kada je Slovenija usred Zagreba na Euru pobijedila Hrvatsku u utakmici za peto mjesto koja je donosila plasman na Olimpijske igre u Sydneyju. To je ujedno najveća mrlja na svijetoj povijesti hrvatskog rukometa jer je to jedino natjecanje na kojem Hrvatska nije sudjelovala.

Početak je obilježilo međusobno odmjeravanje snaga, Slovenci su držalo po jedan pogodak razlike, no zatim su Duvnjak, Čupić i Ninčević postigli tri gola u nizu i otad je Hrvatska držala blagu prednost koja do poluvremena nije ipak ostala izraženija (14-13). Kao i u utakmici Francuskom, Duvnjak je opet dobro vukao, Čupić je ulazio u sredinu, križalo se po nekoliko puta prije udarca iz izražene prilike. Iako mu je Prost skinuo jedan sedmerac, Čupić je postigao ukupno šest pogodaka.

Prije utakmice je bivši zagrebaš Gorazd Škof rekao kako je sa Zoranom Gopcem dogovorio podjelu brončanih medalja. Nažalost po Slovence, sve su ipak otišle u Hrvatsku. Naši su se dečki razigrali u drugom dijelu i trajalo je samo sedam minuta kad se prednost popela na pet razlike. Slovenski je izborik bio u drami, pozvao je time-out, no to nije pomoglo i igra njegove momčadi praktično se raspala.

U grču traženja priključka Slovenci su i dalje nastavili griješiti, a Duvnjak i suigrači nemilosrdno puniti mrežu nesretnog Prosta. Brojni hrvatski navijači na tribinama rano su počeli slavlje, slovenski su utihnuli. Zadnjih petnaestak minuta bila je čista rutina, naši su pokazali da su objektivno jači od Slovenaca.

Bravo za hrvatske rukometaše i ukupno 12 medalju na SP-ima, Eurima i Olimpijskim igrama u dvadesetak godina nastupanja pod vlastitom zastavom. Od toga ih je čak devet u zadnjih deset godina, devet sjajnijih Červarovih, i, evo, već treća Golužina bronca.

Nažalost, opet su naši odigrali turnir u kojem je osam pobjeda – i samo jedan poraz – bilo dovoljno tek za broncu. Prokletstvo polufinalnih utakmica morat će pokušati poništiti za godinu dana na Euru u Danskoj.

Adiós Espańa, velkommen til Danmark…

HRVATSKA: Alilović, Ivić, Vuković, Čupić 8 (3), Vori, Horvat 1 (1), Duvnjak 8, Bičanić 5, Gojun, Kopljar 4, Musa, Marić 1, Šprem, Stepančić, Mandalinić, Ninčević 4.

SLOVENIJA: Škof, Prost, Bilbija, Dobelšek 3, Pucelj 1, Kavtičnik 4, Bezjak, Dolenec 2 (1), Skube 3, Bundalo, Miha Žvižej 3, Gaber 1, Luka Žvižej 3, Zorman 1, Marguč 3, Mačkovšek 2.

ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta, Slovenija 6 minuta.

SEDMERCI: Hrvatska 4-4, Slovenija 1-1.

SUCI: Načevski, Nikolov (Makedonija)

Sportske novosti

Odgovori

Skip to content