ZNANSTVENICI SVE BLIŽE PRAVOM ODGOVORU kako nastaju crne rupe?

Čini se kako znanstvenici približavaju pravom odgovoru na pitanje – ‘kako nastaju crne rupe?’. Nova teorija sugerira da crne rupe nisu ostaci mrtvih zvijezda već da se stvaraju raspadanjem plinskih oblaka.

Masa supermasivne crne rupe je ekvivalent za oko milijun Sunca. Ovaj međugalaktički fenomen ima toliko jaku gravitaciju da može ‘progutati’ čak i svjetlost ili bilo koju zvijezdu koja joj se previše približi.

Kao takve, crne rupe je vrlo teško otkriti, a njihova točna formacija je još uvijek predmet rasprava.

Tim stručnjaka vođen znanstvenikom Fabiom Pacuccijem iz Instituta u Pisi proučava crne rupe koristeći podatke koje je prikupio svemirski teleskop Hubble, NASA-in Chandra opservatorij X-zraka i svemirski teleskop Spitzer.

Rezultati istraživanja o ranom formiranju svemira koji će uskoro biti prezentirani javnosti dodaju novu teoriju o tome kako su nastale crne rupe nakon ‘velikog praska’.

Studija ispituje jesu li crne rupe možda nastale raspadanjem plinskih oblaka, a ne kako se do sada vjerovalo, uništavanje ili umiranjem zvijezda, izvijestila je NASA.

‘Naše otkriće, ako se potvrdi, objašnjava kako su nastale te monstruozne crne rupe’, kazao je dr. Pacucci. ‘Pronašli smo dokaze da mogu nastati izravno iz kolapsa divovskog oblaka plina’.

Planiraju koristiti NASA-in svemirski teleskop James Webb kako bi dodatno istražili ovu teoriju i proučili manje, udaljenije crne rupe.

‘Kao znanstvenici, ne možemo u ovom trenutku reći da je naš model ‘taj’, ali mi zaista vjerujemo da je u stanju reproducirati opažanja bez potrebe za nerazumnim pretpostavkama’, kazao je dr. Pacucci.

https://youtu.be/nRK0qO6Qgz0

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content