NIJEMCI IMAJU MOĆNO NOVO ORUŽJE ‘Laserom ćemo obarati bespilotne letjelice i projektile’

Njemačka tvrtka MBDA Deutschland predstavila je u Berlinu svoj novi laserski sustav predviđen za obranu od dronova i drugih letjelica bez posade, piše portal Janes.com.

Riječ je o oružju koje ima mogućnost okretanja za 360 stupnjeva i koje može biti instalirano na različite platforme na zemlji ili moru – iako bi mu osnovna funkcija trebala biti obrana od dronova, nije isključena upotreba i protiv različitih projektila.

Direktor tvrtke za sustave budućnosti dr. Markus Martinstetter za Janes je otkrio da je sustav u razvoju od 2007. godine:

– Ideja da se laseri koriste u vojne svrhe prilično je stara, ali se uglavnom kretala oko kemijskih lasera koji su preveliki i neefikasni. Oko 2007. smo shvatili da novi vlaknasti laseri daju interesantne razine snage između 2 i 5 kW koju možemo koristiti.

Osim snage jednako je važna i postojanost laserske zrake koja će u konačnici presuditi može li laser postati učinkovito oružje. Ovaj novi sustav koristi zrcalnu optiku kako bi skupio veće razine snage i usmjerio laser u zraku koja će poremetiti elektro-optički sustav drona ili ga uništiti na mjestu.

Ovaj sustav bi metu trebao locirati, identificirati, pratiti i uništiti mete koje dolaze iz raznih smjerova i to sve u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Domet sustava bio bi između 3 i 5 kilometara.

Za razliku od prikazanog modela, kompanija u svojem sjedištu na jugu Njemačke trenutno testira prototip jačine 40 kW.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content