Imenovana Komisija za proces beatifikacije don Jurja Gospodnetića

Biskup Štambuk imenovao Pavu Gospodnetića i Juru Martinića članovima Istraživačke komisije na molbu banjolučkoga biskupa Franje Komarice koji je pokrenuo proces za toga svećenika inkardiniranoga u Banjolučkoj biskupiji

Hvar, (IKA) – Hvarski biskup Slobodan Štambuk imenovao je za članove Komisije u procesu beatifikacije svećenika don Jurja Gospodnetića iz Postira na Braču dvojicu biskupijskih svećenika, župnika župe sv. Jeronima u Pučišćima Pavu Gospodnetića kao voditelja i župnika župe sv. Ivana Krstitelja u Postirima Juru Martinića. Biskup Štambuk imenovao je te svećenike za članove Istraživačke komisije na molbu banjolučkoga biskupa Franje Komarice koji je pokrenuo proces za toga svećenika inkardiniranoga u Banjolučkoj biskupiji. Biskup Komarica u molbi je pojasnio kako bi ta komisija trebala ispitati sve moguće svjedoke koji su poznavali svećenika Jurja Gospodnetića ili o njemu imali bitna saznanja. “S Božjom pomoću želimo zajedno ispuniti našu kršćansku i crkvenu dužnost na slavu Božju i na duhovnu korist Kristovih vjernika – prvenstveno u naše dvije biskupije, koje je na jedinstven, svjedočki način povezala žrtva Kristova svećenika don Jurja Gospodnetića”, istaknuo je mons. Komarica u molbi mjesnome biskupu iz čije je biskupije bio svećenik Gospodnetić.

Biskup Štambuk u odluci o imenovanju potiče svećenike da redovito budu povezani s Banjolučkom biskupijom, osobito tamošnjim biskupom Komaricom u svezi istraživanja života i djela svećenika Jurja Gospodnetića. “Nadam se da će vam braća svećenici naše Biskupije biti na usluzi. Unaprijed Vam zahvaljujem za izvršenje toga odgovornoga zadatka uime naše Biskupije”, ističe biskup Štambuk u odluci o imenovanju.

Svećenik Juraj Gospodnetić rođen je 9. siječnja 1910. godine, a svećenički red primio je 26. lipnja 1938. godine. Kao vjeroučitelj i župnik Bosanskoga Grahova za četničkoga oružanoga ustanka je zarobljen, okrutno mučen i ubijen u trideset i prvoj godini života, 27. srpnja 1941. godine. Biskup Komarica je 2014. godine, nakon savjetovanja s konzultorima i članovima svećeničkoga vijeća, odlučio započeti pripravu za početak postupka za proglašenje blaženim i svetim nekoliko ubijenih svećenika iz doba Drugoga svjetskoga rata, i to za četvoricu župnika, među kojima je i don Juraj Gospodnetić. Nadležna kongregacija pri Svetoj Stolici dala je 21. prosinca 2014. dopuštenje za službeni početak kanonskoga procesa za beatifikaciju mučenika Jurja zajedno s još trojicom svećenika Banjolučke biskupije. Tim povodom banjolučki biskup boravio je od 26. do 29. studenoga protekle godine u rodnoj župi postirskoga svećenika s ciljem prikupljanja saznanja o životu i djelu toga mučenika.

IKA

Odgovori

Skip to content