OBAVIJENO VELOM TAJNE: Uskoro ćemo letjeti na posao!

RAZVOJ LETEĆIH AUTOMOBILA – USKORO ĆEMO LETJETI NA POSAO Larry Page razvija letjelice koje stanu na parkirno mjesto

Čitava stvar bila je toliko tajna da su zaposlenicima podijelili malene kartice koje stanu u novčanik, sa savjetima kako izbjegavati upite novinara. Šefa su znali samo pod kodnim imenom GUS (skraćenica od “guy upstairs”), a rijetki sretnici koji bi vidjeli njegov ured čudili su se skupim slikama na zidovima i motoru SpaceX rakete koju je tamo držao.

Tako je s radom prije šest godina počeo startup Zee.Aero, u ružnoj industrijskoj hali veličine tri tisuće kvadrata, smještenoj odmah pokraj sjedišta Googlea u kalifornijskom Mountain Viewu. Od početka su tvrdili da nisu dio Googlea ni Alphabeta, a kad su ih novinari počeli ispitivati je li točno da rade na tajnom projektu letećih automobila, jednostavno su prekinuli sve kontakte s medijima.

Osnivač Zeeja je Ilan Kroo, legendardni profesor sa Stanforda čiji je životni san da napravi prvi leteći automobil na svijetu.

Međutim, sada je otkriveno kako iza Zee.Aera cijelo vrijeme svojim privatnim novcem stoji suosnivač Googlea Larry Page, miljarder i filantrop koji je u ovaj startup već uložio više od sto milijuna dolara.

I da – točno je da GUS, kako ga tamo zovu, želi razviti projekt malenih električnih letjelica koje mogu vertikalno polijetati i slijetati te biti dovoljno malene da stanu na parkirališno mjesto između dva automobila.

No, posebno je zanimljivo što Page vlastitim novcem ne financira samo Zee.Aero. Lani je, naime, osnovao tvrtku koja se također bavi razvojem letećih automobila, i to blizu Zeeja i zaposlenicima je dao jednostavan zadatak: napravite isto što i Zee, ali još brže i još bolje.Ideja je jasna: Page je namjerno sam sebi stvorio konkurenciju kako bi što prije završio posao. Pretpostavlja se da bi za od 5 do 10 godina leteći automobili mogli postati stvarnost.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content