APEL HRVATSKOJ JAVNOSTI: SUPROTSTAVIMO SE MEDIJSKIM MANIPULACIJAMA

Objavljujemo jedan stariji apel intelektualaca hrvatskoj javnosti, koji je danas možda i aktualniji nego prije nešto više od godinu dana, kad je poslan.

Mediji su snaga iznad hrvatskog društva

Ne polažu nikomu račune osim profitu i nevidljivim političkim centrima moći. U tu svrhu sve im je dopušteno i od gaženja ljudskog dostojanstva, do raznih oblika manipulacije i potkopavanja hrvatske države. U medijima najmanje prostora ima za argumente. S poluinformacijama i dezinformacijama hrani se publika bez odgovornosti za napisanu riječ. Vještim manipulacijama inficiraju se sve skupine. Ali dok za razne infekcije postoje službe koje o tome skrbe, za psihičke napade putem medija na osobni integritet nema ni posljedica ni sankcija. Sve je dopušteno kad su mediji u pitanju, jer oni su sila i moć, svi ih se boje. Tako nešto je trebalo da bi se lakše upravljalo hrvatskim društvom. Najprije su se okomili na vrijednosti Domovinskog rata, zatim su isključili iseljenike, koji su se bili spremni vraćati u Hrvatsku, hrvatske nacionalne institucije, koje se raznim montiranim aferama podvojilo, a što se nije podvojilo, to se “ocrnilo”, zatim obitelj, a u završnom činu hoće lažima kompromitirati Katoličku crkvu, zapravo kršćanstvo koje je održalo hrvatski narod na ovim prostorima punih trinaest stoljeća.

Preko medija se vlada Hrvatskom

Mediji se izdašno koriste za upravljanje hrvatskim društvom. Skrivenim centrima moći oni su učinkovitiji od demokratskih putova, jer protivnika eliminiraju odmah, a istodobno pridobivaju javnost za svoja stajališta, koja ne trebaju objašnjavati. Društveni pravobranitelj u posljednjih dvadeset godina nije nijednom intervenirao i pokušao zaštititi pojedince ili društvene skupine od medijskih nasrtaja? Javna stručna analiza medija, koja je napravljena u jednoj znanstvenoj instituciji, nikada nije objavljena. Koji je razlog tomu? Medijski je prostor u Hrvatskoj danas kao jednosmjerna ulica u kojoj publika bezglavo bježi pred “razjarenim bikom”. Što više “krvi i spektakla”, to mediji zadovoljnije trljaju ruke. Na taj način najdirektnije se ugrožavaju demokratski korijeni i potiču najniže strasti. Za nasilje u društvu stoga su u određenoj mjeri odgovorni i mediji. Bez medija i velikosrpski projekt izgledao bi puno drukčije. Te stvari se ne žele uzeti u obzir.

Medijska pristranost postala opasnost za državu i društvo

U dvadeset godina samostalnosti mediji su bili u funkciji promidžbe, uglavnom neskloni hrvatskoj državi, nagnuti najčešće lijevim dioptrijama. Oni ne mogu shvatiti da za medije nema ni lijeve ni desne strane, nego kritička prosudba i istina. Ali što njima znači istina? Mediji su ti koji su “kadili” bivšem hrvatskom premijeru, pravili s njime izmišljene interviewe, oni su ga pokopali, ne radi toga da kritički upozore na njegove nedostatke i štete za nacionalne interese, nego da instrumentaliziraju borbu za vlast i pokušaju ubiti svaki pluralitet stajališta i razmišljanja u hrvatskom društvu. Eliminiranje intelektulaca iz hrvatskih medija, osim onih koji misle kao i stranački vođe, jasan je znak da se u hrvatskom društvu ne razvijaju zdravi odnosi, nego da se društvo mijesi, po mjeri moćnika, koji se vješto skrivaju iza zavjesa.

Državni odvjetnik i mediji

U spregu s medijima ušao je i državni odvjetnik, koji selektivno pušta predmete u optjecaj, narušavajući demokratske stečevine i pretvarajući se u moć kojoj se treba pokoravati. Stalna stigmatizacija i kriminalizacija koja se događa svakodnevno u medijskom prostoru stvara dojam u običnih ljudi da u hrvatskom društvu ništa ne valja. Ali, ne će biti tako, jer da je  tako, ono bi već davno nestalo. U hrvatskom društvu ima pozitivnih događaja, znanstvenih uspjeha i dostignuća, gospodarskih proboja, ali ti sadržaji nemaju mjesta u medijima, budući da su odredili pokazivati domaćoj i inozemnoj javnosti kako je hrvatska država nemoguća. Na tom tragu ima onih koji već javno govore kako “nismo u stanju držati, stvarati, oblikovati i voditi državu”. Koja je poruka – treba nas vratiti u balkansku tamnicu ili rastaliti u Europskoj uniji.

Perfidna igra medija uoči izbora

Stalnim napadima na jednu političku opciju, podilaženjem drugima, želi se biračima sugerirati komu treba vjerovati, tko su nacionalni spasitelji. Ni u jednoj europskoj državi danas nisu posloženi mediji da više manje pušu u jedan rog. Čovjek dobije dojam kao da su još u crvenoj košulji s titovkom na glavi. Ali već je rečeno kako će Hrvatska biti crvena i kako je to lijepa kapa. Pojedinačni disonatni tonovi samo potvrđuju tezu o uniformiranosti medija, kojima se ravna iz jednog mjesta, pa se i afere, crne kronike prelijevaju kao po zakonu spojenih posuda.

U Hrvatskoj nema slobodnog novinstva

Novine su strogo zatvoren i kontroliran prostor koji ima zadatak stvarati određen tip mišljenja i ponašanja, pohlepan za potrošnjom i ideološki obojen, da stalno mrzi svoje, preferira i divi se tuđem. Ankete kojima pribjegavaju elektronički mediji samo su način provjere kako napreduje određen projekt, kakve rezultate polučuje “pranje mozga”. Ono što je početkom prošlog stoljeća jasno uočio njemački znanstvenik K. Buecher, u Hrvatskoj je ostalo na snazi do danas, a on je tada ustvrdio kako su se “novine iz ustanove za objavljivanje vijesti pretvorile u nositelje i vođe javnog mnijenja, u borbeno sredstvo partijske politike”. Hrvatske novine to nikada nisu prestale biti – one su danas najočitije sredstvo partijske politike kojima su strane nacionalne vrijednosti i nacionalni interesi.

Zbog svega reenoga smatramo:

 – Potreban je jači i kritičniji glas intelektualaca u postojećim oazama slobode.

– Dok se ne dosegne medijski prostor za pluralitet mišljenja potrebno je koristiti se i osnivati alternativne medijske prostore.

– Tražiti od javnog pravobranitelja da stane u obranu dostojanstva pojedinaca i skupina koje su izloene nasrtajima medija, da zaštiti djecu i mlade, koja je podvrgnuta perfidnim medijskim manipulacijama.

– Budući da se javni mediji financiraju iz proraunskih sredstava, nije dovoljno traiti da budu servis javnosti, nego da budu pod svakodnevnim nadzorom javnosti.

– Privatni mediji moraju jednako služiti općim interesima i vrijednostima. Oni ne mogu biti suprotstavljeni općem i nacionalnom interesu.

– Intelektualci i nacionalne institucije trebaju odluno braniti nacionalne interese i nacionalne stečevine.

– Građani, koji svaki dan kupuju razne tiskovine, moraju biti načisto koga sa svojim novcem podupiru – lošom hranom čovjek zatruje želudac, a poluinformacijama i dezinformacijama truje svoju dušu i dušu djece i obitelji.

– Naše je temeljno opredjeljenje slobodno i kritičko novinstvo, zasnovano na općeljudskim vrijednostima, koje će otvarati demokratska obzorja, a ne stvarati uvjete za interesne i partijske pobjede.

U Zagrebu studeni, 2011.

akademik Ivan Aralica

akademik Slaven Barišić

dr. sc. Zvonimir Janko, Prof. Emeritus der Universitaet Heidelberg, dopisni član HAZU

akademik Dubravko Jelčić

dr. sc. Henrik Heger Juričan, Sveučilšte Pariz-Sorbona, dopisni član HAZU

akademik Andrija Kaštelan

akademik Josip Pečarić

akademik Stanko Popović

prof. dr. Valentin Pozaić, pomoćni biskup zagrebački

akademik Nenad Trinajstić 

dr. sc. Mato Artuković

prof. dr. sc. Vanda Babić, izv. prof.

prof. dr. sc. Ivan Bakran

dr. sc. Mladen Bandić, dipl. ing. građ.

doc. dr. sc. Josipa Barić, Split

dr. sc. Osor Barišić

dr. sc. Zlatko Begonja

dr. sc. Mirko Belak, geolog

dr. sc. Ivana Benzon

prof. dr. sc. Mihovil Biočić, KBC Split, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu

dr. sc. Srećko Botrić, Sveučilište u Splitu

prof.dr. sc. Zdravka Božikov, Split

doc. dr. Ivica Čatić, KBF Đakovo

prof. dr. sc. Marin Čikeš

dr. sc. Ambroz Čivljak, predavač i znanstveni suradnik

doc. dr. sc. Alojzije Čondić, KBF Split

prof. dr. sc. don Josip Čorić

prof. dr. sc. Vera Čuljak  

prof. dr. Ante Čuvalo

prof. dr. sc. Vladimir Ćepulić

prof. dr. fra Šimun Šito Ćorić

prof. dr. dr. h. c. Nikola Debelić

dr. Josip Delić, sveuč. prof. u m., Split

prof. dr. sc. Slavica Dodig, Zagreb

prof. dr. sc. Serđo Dokoza, Zadar

dr. sc. Žarko Domljan

prof. don Ilija Drmić

prof. dr. sc. Andrej Dujella

prof. dr. sc. Krešimir Galešić, Zagreb

prof. dr. sc. Danica Galešić Ljubanović, patolog, Zagreb

dr. sc. Martinia Ira Glogar, doc.

prof. dr. sc. Ana Marija Grancarić

doc. dr. sc. Mario Grčević

prof. dr. sc. Damir Grgičević

prof. dr. Vinko Grubišić

prof. dr. sc. Stjepan Hranjec, Čakovec

doc. dr. sc. Zdeslav Hrepić

dr. sc. Slavica Ivelić Bradanović

dr. sc. Borka Jadrijević, izv.prof.

dr. sc. Julije Jakšetić

dr. sc. Zvonimir Janović , umirovljeni sveučilišni profesor

dr. sc. Dubravko Jelić, znan. sur., Galapagos istraživački centar, Zagreb

prof. dr. sc. Vlado Jukić

prof. dr. sc. Ivan Karlić, KBF Sveučilišta u Zagrebu

prof. dr.sc. Damir Kalpić

prof. dr. sc. Vladimir Katović, Wright State University, Dayton, OH, USA 

prof. dr. sc. Milica Klaričić Bakula

prof. dr. sc. Ivan Kordić

dr. Slavko Kovačić, sveuč. prof. u m., Split

dr. sc. fra Smiljan – Dragan Kožul, duhovni ravnatelj Pokreta Krunice za obraćenje i mir

prof. dr. sc. Šimun Križanac

prof. dr. sc. Mario Krnić

dr. sc. Nikša Krstulović, Institute of Physics, Zagreb

prof. dr. sc. Stipe Kutleša

dr. sc. Ante Lauc, sveuč.profesor u mirovini

dr. sci. Srećko Listeš, Split, viši savjetnik AZOO

prof. dr. Maja Lukac-Stier, sveučilišni professor, Buenos Aires, Argentina

prof..dr. sc. Mate Ljubičić

prof. mr. Ivanka Madunic-Kuzmanović

prof. dr. sci. Ivan Malčić

dr. sc. Ljubo Marangunić, sveučilišni professor u mirovini

dr. sc. Zvonimir Marić, sveučilišni professor, Zagreb

dr. sc. Ivica Martinjak, Zagreb

prof. dr. sc. Marko Matić, Split

dr. sc. Josip Matjan, die

dr. sc. Miroslav Međimorec, redatelj, hrvatski branitelj, diplomat

dr. sc. Stijepo Mijović Kočan, književnik

prof . dr. don Josip Mužić, KBF Split

prof. dr fra Andrija Nikić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Mostaru

dr. sc. Tado Oršolić, Zadar

dr. ing. Marijan Papić

prof. dr. sc. Mladen Parlov, KBF, Split 

prof. dr. sc. Davor Pavelić

prof. dr. sc. Davor Pavuna

prof. dr. sc. Ivan Perić

prof. dr. sc. Nedjeljko Perić

doc. dr. sc. Ante Periša

prof. dr. sc. Mladen Petravić, Sveučilište u Rijeci

prof. dr. sc. Ivan Petričević, liječnik

prof. dr. sc. Ivan Petrović

dr. sc. Dora Pokaz

prof. dr. sc. Tanja Pušić

dr. sc. Stjepan Razum, povjesničar i archivist

prof. dr. Adalbert Rebić, sveučilišni profesor u mirovini

prim. dr. sc. Darko Richter, Zagreb

prof. dr. sc. Sven Seiwerth, Zagreb

prof. dr. Andjelko Simic, HELP University Kuala Lumpur
dr. sc. Zvonimir Šeparović, profesor emeritus, član Europske akademije znanosti i umjetnosti, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva

dr. sc. Drago Šimundža, Split

prim. dr. sc. Tatjana Šimurina, dr. med., Županijska bolnica Zadar

Đuro Tikvica, pijanist, sveučilišni profesor

prof. dr. sc. Zdravko Tomac

prof. dr. sc. Miroslav Tuđman

prof. dr. sc. Nikica Uglešić

prof. dr. sc. Darko Ujević

prof. dr. sc. Kosta Urumović

prof. dr. sc. Mirko Valentić, znanstvenik emeritus

dr. sc. Hrvoje Valpotić, dr. med. vet.

dr. don Mile Vidović, Split

dr. sc. Petar Vučić

dr. sc. Zlatko Vučić, Zagreb

prof. dr. sc. Tomislav Živković

prof. dr. sc. Darko Žubrinić

Antun Abramović prof. Zagreb

Duško Abramović , Toronto, Canada 
Nevena Abramović, Toronto Canada
Katica Amidžić Peročević, dipl. oec., Zagreb

Nikola Andačić, prof., ravnatelj škole, Makarska

Grgo Tomislav Antičić

Martina Antunović  

Josip Anušić, vjeroučitelj

Stjepan Asic, dizajner, predsjednik Australsko-hrvatskog kongresa

Marko Aščić, dipl. ing. el.

don Miljenko Babaić

Ante Babić

Ivana Babić, prof. književnosti, Zagreb

Katica Babić 

Ankica Babin, prof., Kaštel Stari

Ante Babin dipl. ing. brodogradnje, Kaštel Stari

Ante Babin, Eichstätt

Petar Bacic

mr. sc. Zlatko Bacinger, predsjednik Bratovštine Petra Zrinskog – Časni stol Čakovec

prim. dr. med. Stjepan Bačić

ing. Miljenko Bađun, dragovoljac Domovinskog rata

Zdenko Badurina-Dudić, blagajnik

dr. Ilija Bagarić, patolog, Požega

prim. dr. med. Željko Baklaić

Andrija Baltić, dipl.ing., Zagreb

Vicko Baraban, Luzern/CH

Lucija Barac, Adelaide, Australia

Milenko Barbir, Toronto Canada

Perica Barić, prof., ravnateljica gimnazije

Ivica Barišić

Marica Barišić, nastavnica, Ausrija

Krešimir Barković, Pariz
Sevda Barković, Pariz

Đurđica Bastjančić, prof., Zagreb
Iva Bastjančić, stud., Zagreb

Ivan Bastjančić, dipl. ing., Zagreb

Daran Bašić, Mostar

Đivo Bašić, Dubrovnik

Nikola Bašić, pisac, Vis

Stanko Bašić, Split
Dinko Batur, umirovljeni bojnik Hrvatske vojske, HRVI Domovinskog rata

Dragutin Bauman, ing.kem., član Predsjedništva Hrvatskog žrtvoslovnog društva

Darko Belović, kap., Rijeka

Mate Bekavac, geodetski tehničar

dr. med. Tatjana Bekić, Zagreb

dr. med. Zdenka Benzon

Joan Beram, Sydney, Australia

Marijana Beram, Melbourne
Marko Beram, Melbourne, Australia

Sime Beram, Melbourne, Australia

Sime Beram, Sydney, Australa

Tomislav Beram, Predsjednik Hrvatskog medjudruštvenog odbora za zajedničku suradnju, Australija

mr. Jozo Bešlić, teolog i obiteljski savjetnik

ing. Ivan Bićanić, Zagreb

Marija Bićanić, umirovljenica, Zagreb

mr. sc. Nikola Bićanić, prof. phil., Zagreb

Stanko Bielen, dipl. ing. strojarstva

Mihovil Bilać

Vlatko Bilić, dipl. ing. arh., Zagreb

Vladimir Biondić, magistar prava

Igor Bjelik

Josip Blažević, hrvatski branitelj iz Odžaka

Ljerka Bogner, prof., Zagreb 

Tomislav Bolanča, dipl. oec, Zadar

Iva Boras

Vanda Boras-Podravac

Gojko Borić, novinar i publicist, Köln, Njemačka

Damir Borovčak, dipl. ing., publicist, Zagreb

Blaženka Bošnjak dipl. iur., Zagreb

Marjan Bošnjak

Lovre Botica, prof., predsjednik Ogranka Matice Hrvatske Korčula

Ivan Bradvica, dipl. ing. građ., pjesnik

Branko Bralić, fotograf, Stobreč

Žarko Brkić odvjetnik, Zagreb

Janko Bučar, književnik i novinar

Leonardo Budimlić Majnarić, akademski slikar član HDLU Zagreb

mr. sc. Dražena Bule, dipl. oec

Gordan Bule, poduzetnik

prof. Jadranka Burazin, Split

kap. Jozo Burazin, Split

Denis Burcul, student na Sveučilištu u Hamburgu

Josip Bušić, predsjednik Udruge studenata Imotske krajine

Jasna Butković

Hrvoje Caha, Zagreb

Dubravka D. Ceković, Sisak 

Vladimir Cettolo, dipl. ing. elektrot. u mirovini; Buenos Aires, Argentina. 

Aleksandra Marija Chwalowsky, dipl. anglist i romanist, prevoditeljica

Milan Ciliga, dipl. ing. elektrotehnike

Danica Cirjak, Canberra, Australia

Šime Cirjak, Canberra, Australia

Katica Crljen

Šimun Crljen

Vinko Cujic, dipl. ing. strojarstva, Hamburg

Josip Cuk

Jozo Cuk, Taylors Lakes , Vic., Australia

Nada Cunjak, Opatija

Vjekoslav Cunjak, dipl.oec., Opatija

Marko Curać, novinar

dipl. inž. Marija Cvelbar

Davor Cvitanić, dipl. ing. Zagreb

Fanika Cvitanić, dipl. ing. Zagreb

Krešimir Cvitković, ing.

Veronika Cvitkovic, profesorica, Buenos Aires, Argentina

Ante Čarapina, dipl. oec.

Marija Čatlak, Zadar

Ante Čavka

Joško Čelan, novinar i publicist, Split

Ankica Čenić-Dadić, dipl. oecc. 

Ante Čizmić, prof. u mirovini, Zadvarje

Šime Čolak, dipl. oec., Zadar

Geard Čujic, referent marketinga, München

Marina Čujić, prodaja, München

Ivanka Čuljak, prof.

Srećko Čuljak, dipl. oec.

Tihomir Čuljak, dip. eoc.

Jadranka Čuljak-Duvnjak, odvjetnik  

Domagoj Čunko, ing.

Berislav Čuvalo, Hrvatski radio sat, Cleveland, USA

prof. Ivana Čuvalo

Mate Ćavar, hrvatski pjesnik i publicist

Ružica Ćavar, dr. stom. i dr. med., predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj

Ružica Ćavar, oec.

Ivan Ćelić, dr. med., glavni tajnik HKLD-a

don Marko Ćubelić, Split

Marija Ćulap, Imhof / Brig / CH

dr.med.Ivanka-Janka Debenjak Magas, u mirovini, Pariz, Francuska 

Lucas Dela Torre Damianović, engleski i knjizevnost, Punta Arenas, Chile

Mladen Deletis

don Ivan Delić, Omiš

Andrija Depolo

Tereza Depolo

Zlata Derossi, prof.

Mirko Dijanek

Davor Dijanović, novinar i publicist

Renata Dobrić

Ankica Domitrović, građevinski tehničar, Ogulin

Ivan Domitrović, student, Zagreb

Ivica Domitrović, autoprijevoznik, Ogulin

Josipa Domitrović dipl. ing., Zagreb

Zvonimir R. Došen    

Vesna M. Došen

Franjo Dragaš, teolog

don Jakov Dragušica, Split

Ante Drmić, Švicarska

Anka Drnasin, dipl.oec., Split

Antun Drndelić

Tomislav Držić, urednik Hrvatskog lista

Kristina Dugan, računovođa, Sesvete

Ivana Dugandžić Grković, dipl.iur.

fra Tomislav Dukić, München

Malkica Dugeč, prof., hrvatska pjesnikinja

Božena Dugi Popović, prof.

mr. sc. Danijel Dugonjić, dr. vet. med.

Stipe Ćipa Dukić, kat. svećenik

Viktor Dukić, elektrotehničar, Košute, Trilj

Drago Duvnjak, dipl.ing. građ.

Krešimir Duvnjak

Ivo Dužević, dr. med. psihijatar i psihoterapeut

dr. med. dent. Dragutin Dvojković

s. Klaudija (Ana) Đuran, OSU

Zvonko Erceg, Zagreb

Niko Eres, član predsjedništva Hrvatskog Svjetskog Kongresa Njemačke

Suzana Fanjek, Melbourne, Australia  

Mirna Filipović-Koscec, dipl. ing. kemije u mirovini

Damir Findrik, dipl. ek.

Stjepan Fiolić, Buenos Aires, Argentina

Hilda Marija Foley, SAD

Ivica Fonti, Croatian Radio Melbourne, Australia

Ante Francetić

Štefanija Francetić

Katica Franjić

Šime Franjić

Šimun Franjić

Francisco Frkovic, Student, Buenos Aires

Tomislav Frkovic, školski ravnatelj, Buenos Aires, Argentina

Vladimir Fuček, dipl.iur., sudac županijskogsuda u.m., doživotni počasni predsjednik HRVATSKOG DOMOBRANA Udruge ratnih veterana.

 Marica Fučkar Marasović, prof., dipl. bibl. 

Stjepan Furdek, Sydney, Australia

Ružica Gabriel, umirovljenica, Zagreb

Dragan Galić, hrvatski branitelj, Široki Brijeg

Gordana Galić, Split

fra Klement Galić, Tomislavgrad

Ivan Galić, dipl. ing. građ., Mostar

Ivan Galić, Toronto
Marija Galić,Toronto
Marijan Galić, Toronto

Mladen Galić, umirovljeni bojnik HV, Split

Marijana Galinovic, umirovljenik, Buenos Aires, Atgentina

Dinko Ganić

Dino Ganić

Dean Ganza, Zagreb

Dunja Gaupp, Verkaufsmanager, Švicarska

Osvin Gaupp, dipl. ing., Švicarska 

Zdravko Gavran, književnik i publicist, Zagreb

Ante Gavranić, Sydney, Australia

Petar Gelo, urednik i voditelj Hrvatskog radio programa Melbourne

Anđelo Glavan

Danica Glavaš

Vlado Glavaš

Mato Glavić, liječnik u mirovini

Ana Glavioć, viša med. sestra u mirovini

Krunoslav Gliha

Boris Glogar, dipl. ing.

Mladen Glowatzky, dipl. ing.

Ante Gnjec

Danica Gnjec

Vjeran Grabant

Jozo Granić, Toronto

Ana Grbavac

Frano Grbavac, poduzetnik, Zagreb

Grgo Grbavac

Ivan Grbavac

Josip Grbavac, student, Zagreb

Ljubica Grbavac

Ljubo Grbavac

Mate Grbavac, student, Zagreb

Slava Grbavac

Tomislav Grbavac

Tony Grbavac, industrijalac, Cleveland ,USA

Josip Grgić, dipl. oec.

mr. Josip Grilec, dipl. inž.

 mr. sc. Marko Grubišić, predsjednik Hrvatskog drustva politickih zatvorenika, podruž. Zagreb 

Gordana Hanžić, Split

Branko Haubrich, Mostar

Alemka Hazler, Prevoditeljica/Japanolog, Zagreb; 
Dragan Hazler, mr. farm. sc.& dipl. ing. biokem. predsjednik HAZUD-a, CH-Basel 

mr.sc. dr. Renata Heinzl, Zagreb

Petar Hinić, Stuttgart, Njemačka

Stjepan Hodak  pogonski električar

Ljiljana Hodak ekonomistica

Martina Hodak apsolvent ekonomije

Mateja Hodak student KIRT

Anđela Hodžić, profesor 

Elamer Hodžić, student

Branko Hrkač, samostalni likovni umjetnik 

mr. sc. Karino Hromin Sturm, diplomat, ekonomist, politolog, pisac prve Političke Biblije u svijetu

Mladen Ibler, dr. med., bivši veleposlanik RH 

Katarina Iskra, medicinska sestra, Stuttgart

Marija Ivček

Helena Ivić

Marija Ivković, pravnica, Osijek

Kornelija Ivos, službenica  
Šime Jakelić, Zageb, inženjer elektrotehnike

Zora Janko

Branko Jazić, Sydney, Australia

Draženka Jelić, Grude, Herceg-Bosna

Zlatko Jelinic , voditelj-urednik radio programa, Kanada

Mirjana Juricic, Zürich / CH 

Ante Juričev-Sudac, dipl. ing. elektrotehnike, Zagreb

Josipa Juričev-Sudac, dipl.ing. med. biokemije, Zagreb 

Ivanka Jurić, Mostar

Radoslav Jurić

Boris Jurišić, dipl. ing. stroj., Zagreb

Branko Jurisić, Toronto

Smiljana -Lada Jurišić, dipl. oec., Zagreb
Andelko Jurun, predsjednik Hrvatskog Doma, Buenos Aires, Argentina

Mira Jušić

don Anđelko Kaćunko

s. Monika Anita Kajić

Damir Kalafatić, Omiš, dipl. ing. kem., u mirovini

Marija Kalafatić, Omiš, dipl. ing. kem., u mirovini

Ilija Kapetanović, Sydney, Australia

Ljiljana Katičić, dipl .ing. MLD

Ivan Katić, industrijalac, Cleveland, USA

Slavko Katić, industrijalac, Cleveland, USA

Ante Kelić

Dana Kelić

Hrvoje Kelić

Ivana Kelić

Ivana Kelić

Jelena Kelić

Marija Kelić

Mirko Kelić

Ruža Kelić

Jolanda Kenyeres-Pavlinić, inženjer

Dragica Kipre

Katarina Kipre

Kate Kipre

Maro Kipre

Niko Kipre

Pavo Kipre

Eva Kirchmayer Bilić

Ivan Klarić, dipl. ing. građ. u m.

Nikola Knez, President, iFilms LLC

Branislav Knežević, grafičar, Sarajevo

Josip Kocijan, Varaždin

ing. Mile Mijo Kokan

Stipe Kokotović, Sydney, Australia

Siniša Kolaric, Hrašće Turopoljsko, Novi Zagreb

 Darko Kolić, Hrvatska kulturna zajednica, Švicarska

Marica Kolić, referent, Drežnik Grad

Nikola Kolić, poljodjelac, Drežnik Grad

Nikša Koncani, dipl.ing., Vodice, Srima

Mate Kovač, predsjednik Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata

Stjepan Kovač, prevoditelj

Mate Kovačević, novinar i publicist

Matko Kovačević, dipl. ing. stroj., Omiš

Milica Krakan, Švicarska

Tomislav S. Krčmar

Tatjana Kren, prof.

Ante Krišto, Split

Branko Križanac, vozač, Zagreb

Ilija Križanac, dipl. kriminalist, Sesvete

Jakov Križanac, dipl. ing., Sesvete

Marija Križanac, prof., Sesvete

Vesna Križanac, umirovljenica, Sesvete

Mladen Križanić, dipl. ing., Karlovac

Marija Kruhek, prof. engleskog i ruskog

Petar Kružić, dr.st., Stuttgart

fr. Ante Kukavica

Stipe Kulas, Sydney, Australia

Ante Kunek, dr. vet., Australija 

Vesnica Kušar, geograf

Ada Kuvačić

Krešimir Landeka

fra Vjekoslav Lasić, dominikanac, Zagreb

Silvija Lažeta, dipl. iur., Zagreb

Mladen Leko, Accountant, Bachelor of Business, Ngunnawal, Australia

  mr. sc. Šime Letina

Sanja Lipnjak, prof., Zagreb

Ive Livljanić, veleposlanik u miru

Ankica Lojkić, Sirač, socijalni radnik

Mladen Lojkić, Sirač, publicist i nakladnik

 Fabijan Lovoković

Anđa Lovrić, prof.

Marinko Lovrić, učitelj , Zagreb

Angie Luburić

Franjo Lučić, prof.

Ivica Luetić. Novinar

Agustin Lukanović, Sydney, Australia

Ilija Lukanović, teolog i diplomat, Krk

Krunoslav Lukenda, diplomirani ekonomist, Zadar

Jozo Lukenda, umirovljenik, Zadar

Ivo Lukić, Sydney, Australia
Roza Lukić ,Sydney, Australia

mr. sig. Ivan Lulić

Martin Lulić, Sydney, Australia

Vlado Lušić, bivši novinar i urednik na australskoj državnoj/javnoj televiziji

Ivica Ljubanović, autoprijevoznik, Hrvatski Leskovac

Matija Ljubanović, geodetski tehničar, Hrvatski Leskovac

Mato Ljubanović, cestar, Tounj

Ružica Ljubanović, ekonomski tehničar, Tounj

Ružica Ljubanović, čistačica, Hrvatski Leskovac

Damir Ljubičić, ing. telekomunikacija, Zagreb

Mate Ljubičić, dipl. oec.

Zoran Ljubić, prof., Split

Melita Mađer, dipl. oecc., Zagreb

Ivana Madunić, oec.

Mira Magaš, prof

Blažena Magdić, umirovljenica

Ivan Magdić, umirovljeni časnik HV-a

Goran Majić

Nikola Mahin

Mirjana Majnarić, oec računovođa u mirovini, Zagreb

Marijan Majstorović, novinar, publicist i izdavač

Melita Majstorović, prof.

Mr. Bogdan Malešević

Mijo Maljković, obrtnik-inovator 

Ankica Mandarić, dipl. oec. u mirovini, Mostar

Ivo Marcinko, Dubrovnik

Antun Margaretić, diplomirani ekonomist

Terezija Margaretić, prof.

Ivan Margit, dipl. ing. el., Osijek

Andrija Marić, poduzetnik, Cleveland, USA

dr. Radoslav Marić, M. D.,  (retired), ACOG, FLEX, ECFMG, LMCC, Founder and CEO of AMCRO ENTERPRISES, Inc., ANSONIA, CT, USA 

Dragica Marjanović, Zagreb

Iva Marjanović, dramska prvakinja HNK

Vjekoslav Marjanović, iur., Zagreb

Marija Markic, CTC, Toronto, Canada

Slobodan Markic, P. Eng., Toronto, Canada 

Branimir Josip Markotić, dipl. oec.

Ankica Markulin, profesor

Ivo Markulin, kap. d. pl.

Josip Maršić

Zdenka Maršić, domaćica, Nuštar

Željko Maršić, satnik HV u mirovini, Nuštar

Anita Martinac, dipl. iur, Mostar

Ana Maslać, referent, Velika Gorica

Andrijana Maslać, diplomirani novinar, Velika Gorica

dr. Branka Maslać, spec. pedijatar, Zagreb

Cvjetko Maslać, ugostitelj, Zagreb

Đurđica Maslać, cvjećarica, Zagreb

Đuro Maslać, student, Zagreb

Filip Maslać, student, Velika Gorica

Gordana Maslać, kućanica, Velika Gorica

Ivan Maslać, ugostitelj, Velika Gorica

Ivana Maslać, student, Velika Gorica

Jakov Maslać, poduzetnik, Zagreb

Lucijan Maslać, stručni suradnik, Velika Gorica

Luka Maslać, diplomirani pravnik, Velika Gorica

Marija Maslać, kuharica, Velika Gorica

Marijana Maslać, trgovac, Zagreb

Marinko Maslać, ugostitelj, Zagreb

Marko Maslać, student, Zagreb

Mato Maslać, student, Velika Gorica

Mato Maslać, ugostitelj, Velika Gorica

Mirjana Maslać, profesor, Zagreb

Mirko Maslać, ugostitelj, Velika Gorica

Miško Maslać, umirovljenik, Cleveland, USA

Nedjeljko Maslać, referent, Zagreb

Pero Maslać, ugostitelj, Velika Gorica

Senka Maslać, referent, Velika Gorica

Tomislav Maslać, dipl. ing., Zagreb

Vide Maslać, poduzetnik, Zagreb

Stipe Marušić, ing. telekomunikacija, Split

Ivan Matarić, profesor, Austrija

Hrvoje-Srećko Matanović, ing. elektronike

Ivanka Matanović, umirovljenica
Ivo Matanović, publicist

Nives Matijević, Split

Antun Mateš, akademski slikar

Marko Matić, dipl. pravnik, književnik i publicist

Margarita Matković, diplomirana uciteljica, Zadar

Mirko Matuško, odvjetnik, Zagreb

Milena Matuško, dipl oecc., Zagreb

Mira Matuško, odvjetnica, Zagreb

Duje Mazić, inženjer nautike

don Pavao Medić, Split

Svemirka Meštrović Bralić, ekonomist, Stobreč

Zoran Meter, nastavnik

Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila

Renato Milić, Zadar

Cvjetko Milanović, Adelaide, Australia

mag. pol. Roko Milković, Zadar

Luka Mimica, student kiparstva, Split

Mario Mimica, dipl. ing. geografije, Split

Ivica Mintas

Pero Mioč, književnik, Šibenik

Ilija Miškić, prof., Zagreb

Milivoj Mlikota, građ. tehničar, Split

Ante Mlinarević, Tihaljina, Zapadna Hercegovina.

Pedro Modric, fabricante, Buenos Aires  Argentina

Ninoslav Mogorović

Vladimir Mrkoci, profesor povijesti

Tvrtko Andrija Mursalo, veleposlanik RH u m.

Miro Mucić, ekonomist, Makarska

Nikola Mulanović, umirovljenik, Mokošica

Jadranka Mustac, Salzburg

Miljenko Mustac, Salzburg

Ankica Nakić, Split

Božena Nevistić, mr. phil., Zagreb

Helena Nevistić, dipl. oecc., Zagreb

Ivan Nevistić, mr. phil., Zagreb

Krešimir Nevistić, dipl. ing., Zagreb

Mate Nevistić, poduzetnik, Zagreb

Zoran Nevistić, dipl. ing. brodogradnje, Rijeka

Vladimir Novak

Alfred Obranić, predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika

Darko Omrčen, dipl.ing.elektrotehnike, Osijek

Josip Opat, svećenik, Split

Ana Orlović

Martina Orlović

Mate Orlović

Zrinka Orlović

Sibijana Oršolić, prof., Zadar

Marijan Osmak

Vinko Ostojić, publicist, bivši dugogodišnji politički robijaš

Mato Ozanić

Branko Ozretić

Ivica Pacarek, hrvatski branitelj,Toronto
Melita Pacarek, laboratory technician,Toronto

Michael Pack, Engleska

Mirta Padovan Nakić, prof.

Dragica Palada  

Sebastijan Palić

Zvonimir Pandžić, dipl. inž., Zadar

Marko Panov

Mladen Panjako, kap., Rijeka

Hrvoje Papić, dipl.oecc., Velika Gorica

Marija Papić, umirovljenica, Velika Gorica

Marija Papić, dipl. ing., Sesvete

Mate Papić, poduzetnik, Velika Gorica

Stojan Papić, poduzetnik, Zagreb

Zdravko Papić, komercijalist, Zagreb

mr. sc. Josip Papković, dipl. ing.

Marija Papković, dipl. iur.

don Vjekoslav Pavlinović, Split

Davor Parlov, ing. el.

Elza Parlov

Ivana Parlov, prof.

don Josip Pavić, Split

Vinko Pavić, pjesnik

Drina Pavković

Gojko Pavković

Mladen Pavković, novinar i publicist

Milan Pavlinić, arhitekt

Alojz Pavlović, mag. ing. kibernetike, Zadar

 Marija Peakić-Mikuljan, književnica

Ankica Pečarić, prof. 

Mario Pehar, Essen

Juraj Peresin, umirovljenik, Port Moody, British Columbia, Canada

Nadaja Peresin, umirovljenica, Port Moody, British Columbia, Canada

Nevenka Perica, prof., Zagreb

Demokrita Perić

Marija Perić, dipl. oec.

Martina Perić, dipl.oec.

Petar Perić, prof. Kaštel Gomilica

Stipan Perić, dipl. oec.

mr. Ante Perković, prof fizike i vjeronauka

Marija Perković, dipl. iur.

Katarina Peročević, mag. iur., Zagreb

Ljiljana Petrak-Gaberščik, prof.

Domagoj Ante Petrić, publicist i novinar, bivši doministar u Ministarstvu povratka i useljeništva, bivši doravnatelj Hrvatske matice iseljenika

Jagoda Petrušić

Damir Piljac, dipl. inž. stroj.

Marijan Pinhak, dipl. ing. el.

Zlatko Pintaric, predsjednik PRO CROATIA-e SCHWEIZ

fra Mićo Pinjuh, St. Gallen
Tomislav Pipunić, Melbourne, Australia

Nenad Piskač, književnik

Jelena Ples

don Bernardo Pleše

Ilija Pločkinjić, Deutschland
Zdenka Pločkinjić, Deutschland
Tomislav Pločkinjić,student na Sveučilištu Stuttgart

Tomislav Popović, dipl. oecc., Zadar

Stjepan Poropatic, dipl. inz., Stuttgart, Njemacka

mr. sci. Boris Posavec

Marija Predrijevac, prof.

Katica Pribanić, ekonomski tehničar, Tounj

Nikola Pribanić, strojarski tehničar, Tounj

Katarina Pribanić, studnet, Tounj

Valentina Pribanić, studentica, Zagreb

Ivica Primorac, prof., dragovoljac Domovinskog rata i časnik HV-a u miru

don Vinko Puljić, Siegen Deutschland

mr. sc. Andro Purtić, Beč, Austrija

Nada Putica

Mira Radičević, dipl. oec, Zagreb

Ivan Radoš, Velika Gorica

Marinko Raguž, dipl. iur., Stolac

Vid Raguž, inž., dragovoljac Domovinskog rata

Ivana Raič, mag.oec.

Vlaho Raič, dipl.oec.

don Dragan Rajković, Split

prim. mr. sc.Miljenko Raos, dr.med. Zagreb

Slavko Rašić, mg. Medjunarodnih odnosa, Bs. As. Arg.

Tomislav Rašić, namjestenik, Bs. As. Argentina

Milko Rašić, Informaticar, Bs. As. Argentina

Nedjeljko Ražov, poduzetnik, Cleveland, USA

Branko Reić, d. i. građ.
mr. Neda Rosandić Sarić, bivša veleposlanica RH u Argentini

Ivo Roso, Geelong, Australia

Zdravko Roško, dipl. eoc.

Davor Runtić, prof., Vinkovci

Berislav Rusan, profesor

Ida Rusan, studentica, Zagreb

Božidar Ručević, dipl. inž

Tomislav Sabljo, Zagreb

Darko Saraga, Melbourne, Australia

Mladen Schwartz, publicist

Joe Sirić

Darko Skokić, dipl. inž., Valpovo

Marija Slišković, urednica i voditeljica projekta “Sunčica”- iskazi žena Vukovara nad kojima je izvršen ratni zločin silovanje

Renato Smokrović

Andrija Sovulj, Alliston
Filip Sovulj, Alliston

Mijo Sovulj, Alliston
Oliver Sovulj, Alliston

Višnja Spajić, novinar

Vesna Stanković

Ante Stipić, dipl. inžinjer, Cranston, RI, USA

Miljenko Strabić, dipl. ing. građ., Zagreb

Vjera Starčević, Pakostane

Ivan Starčević, mag. ing. ele., Zagreb

Slavica Stefulić, Toronto
Vladimir Stefulić, Toronto

dr. Jadranka Stier, pedijatar u mirovini

Miljenko Stojić, franjevac, književnik i novinar

Jure Strgar, Sydney, Australia

Ante Šare , dipl. ing. elektr.

Stanko Šarić, dipl. ing. građ.

Oskar Šarunić, novinar snimatelj

Zdravko Šegregur

Ilija Šikić, pjesnik i publicist, Basel, Švicarska

Ivan Šikić, dipl ing. u mirovini, Zagreb

Marko Šimat, dipl. inž., Zadar

Marko Šimat, dipl. ing., Zagreb

Mijo Šimić, dipl. ing., Mursko Središće

Karolina Šimić, Gelsomino, Toronto

Hrvoje Šimunić, dipl. inz. strojarstva u mirovini, Buenos Aires, Argentina

Marija Šimunić, umirovljenica, Buenos Aires, Argentina

Marijana Šimunić, Buenos Aires, Argentina

Željka Šimunić,  umrovljenica, Buenos Aires, Argentina

Joso Šimurina, dipl. pravnik u mirovini

Manda Šimurina

Pavao Šindija, dipl. teol, Bibinje

Željana Škegro, nast. hrvatskog jezika i književnosti; RN

Petar Škorić, mag. nov., predsjednik Zavičajnog društva Zavelim I dopredsjednik Hrvatskog časničkog zbora Grada Splita

Karmen Škrinjarić, oecc., Pula

Darko Španić, Nova Gradiška

Ana Mary Špehar, student, Ogulin

Tomislav Špehar, dipl. pravnik, Ogulin

Marko Špiranović, SAD 

Zlatko Špoljar, dipl. ing.

Smiljana Šunde, novinarka i publicistkinja

Ivo Šušak, tajnik Hrvatskog instituta za povijest

Davor Švec

Pero Tadić, hrvatski književnik, bivši dugogodišnji politički robijaš i dragovoljac Domovinskog rata

Ante Nadomir Tadić Šutra, prof ., Knin

Darinko Tadić, Sesvete

Vice Tandara

Ivana Tanovitski, akademska glazbenica

fra Zvonko Tolić, prof., Stuttgart

Miroslav Tomac, mr. ing. el., Zagreb

Mira Tomaš

prof. Rudi Tomić, Kanada

Ruža Tomić

Mile Tominac, poduzetnik

Zvonimir Josip Tumbri, dipl. ing. građ., Zagreb

Zvonimir Trusić, Zagreb

mr. sci. Gordana Turić

Željko Turić, umirovljeni branitelj, Zadar

Vera Uglešić, prof., Zadar

Želimir Urban

Ana Uroš

Stijepo Uroš

Ivica Ursić, neovisni novinar i publicist, Split

mr. sc. Zlatko Uvanović, Slavonski Brod

Ivan Vakula, umirovljenik, Zagreb

prof. Vera Valčić Belić

Dunja Vatovac, Zagreb

don Ante Vbatović, Split

Dina Vener, Zürich, CH

Đuro Vidmarović, književnik, veleposlanik u m.

Ankica Vlaić, Sesvete

Ante Vlaić, Sesvete

Nevenka Vlaić, dipl. oec.

Zdravko Vlaić, dipl. ing.

don Ante Vojnović, Split

don Ivan Vrdoljak, Zadvarje

Stipe Vrkić

mr. sc. Carmen Vrljicak Verlichak, editor Krivodol press, novinarka i spisatelica

don Stanko Vrnoga, Split

Gordana Vučić, dipl. ing., Zagreb

mr. sc. Jerko Vukas, veleposlanik RH u Republici Irak

don Pavao Vuković, svećenik u. m., Split

Petar Vulić, književnik

don Dušan Vuković, sveć. u m., Split

Milan Zanoški, inž. prometa, hrvatski branitelj

Katarina Zeljković, Oshawa
Nicholas Zeljković, Oshawa

Miroslav Zemljak, inž.

Stjepan Zetović

Ivan Zlopaša

Tonći Zokić, Orebić
Blago Zovko, Cleveland, OH

Ljilja Zovko, dipl. oec.

Miljenko Žagar, profesor,diplomat i gospodaarstvenik

Ante Žanetić, zlato Rima i srebro Pariza, bivši igrač splitskog Hajduka

Ana Žarko, studentica

Kata Žarko, računovođa

Marija Žarko, dipl. oecc

Marko Žarko, student

Nediljko Žarko, poduzetnik

Franjo Žgela dipl.ing.arh., branitelj, Slunj

don Lovre Žuljević, svećenik, Split

Odgovori

Skip to content