Karizmatske molitvene zajednice u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

Nakon mnogih upita članova zajednica pa i župnika s kojima surađujemo o tome tko pripada zajednicama Obnove u Duhu Svetome u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji (skraćeno ODS-SMN), objavljujemo listu zajednica koje su članovi ODS-a. Lista se objavljuje isključivo u svrhu jasnoće tko je zaista član ODS-a, a nikako u neku vrijednosnu ili drugu svrhu.

Naime, koordinacija karizmatskih molitvenih zajednica naziva Obnova u Duhu Svetome Splitsko-makarske nadbiskupije nastala je 2011. godine povezivanjem svećenika i voditelja zajednica, a potom i svih članova po uzoru na koordinaciju Zagrebačke nadbiskupije i sličnih koordinacija u drugim zemljama.

Karakteriziraju je zajednički projekti i formacija članova te ima svoje Teološko pastoralne smjernice predane i predstavljene našem Nadbiskupu mons. Marinu Barišiću.

Cilj ODS-a je suradnja i povezivanje molitvenih zajednica kako bi se izgradilo veće zajedništvo.
Cilj tog zajedništva je uska suradnja sa mjesnim ordinarijima pri određivanju programa djelovanja, kvalitetno formiranje članova kroz edukativne seminare i duhovne obnove, snažnije društveno djelovanje i sudjelovanje u izgradnji nacionalne koordinacije sa svim drugim molitvenim zajednicama koje žele biti povezane u ovoj koordinaciji.

Postoji manji broj molitvenih zajednica i grupa pa i pojedinaca koji imaju karakteristike karizmatske duhovnosti ali ne žele biti dio ovog zajedništva iz različitih razloga.
Primjetili smo da neki od njih smatraju kako samim time što imaju karakteristike karizmatskih zajednica automatski pripadaju zajedništvu u koordinaciji pa se tako i deklariraju kao dio koordinacije.

Neki dopuštaju da ih se smatra dijelom koordinacije kada im to odgovara pa se određuju kao zajednice u duhu ili u smjeru ili sukladno onima iz Obnove u Duhu Svetome i slično.

Svako zajedništvo znači i određenu žrtvu, posebice stavljanje svojih projekata i sebe u drugi plan kako bi se ti projekti prihvatili i izvršili od strane svih u tom zajedništvu. Zajednice ODS-a u pravilu imaju zajedničke projekte na razini Nadbiskupije, a posebno kada su u pitanju nastojanja na području evangelizacije (seminari, duhovne obnove i sl).

Koordinacija Obnove u Duhu Svetome stavlja sve svoje namjere i planove u službu poslušnosti i na prethodno vrednovanje od strane mjesnog ordinarija Nadbiskupa te je sve projekte izvršila na taj način.
Kako bi dakle, imali jasnoću u tome tko je, a tko nije dio zajedništva u Koordinaciji ODS-a ovdje navodimo sve molitvene zajednice koje su članovi:

MZ SV. IVAN OD KRIŽA – Župa sv. Mihovila – Kamen – Split
MZ MIRJAM – Župa Gospe od Zdravlja – Split
MZ GOSPA OD ANĐELA – Župa Gospe od Anđela – Trogir
MZ NOVO RAĐANJE – Župa Gospe Fatimske – Škrape – Split
MZ DOBRI PASTIR – Župe Uznesenja BDM – Klis i župa sv. Mihovila Dugopolje
MZ GOSPE OD MILOSTI – DOBRI PASTIR – Župa sv. Jeronima – Kaštel Gomilica
MZ SV. LAZAR – Župa sv. Mihovila ark. Kaštel Kambelovac
MZ KRALJICA MIRA – Župa Kraljica mira – Vepric, Makarska
MZ SV. JOSIP – Župa sv. Mihovila ark. – Kaštel Kambelovac
MZ KRALJICA ANĐELA – Župa sv. Marko – Neslanovac – Split
MZ BOŽJE MILOSRĐE – Župa sv. Petar – Priko, Omiš
MZ DAVID – župa sv. Josipa Mertojak – Split
MZ OTVORENE RUKE – župa sv. Pavla ap. – Pujanke
MZ NOVO RAĐANJE – župa Uznesenja BDM Katuni – Kreševo.

Koordinator ODS-a je Lordan Ljubenkov, a zamjenici: Petar Jurčević i Ljubica Dragojević Buble.
Dakle, sve druge zajednice i njihovi voditelji te grupe ili pojedinci nisu dio koordinacije ODS-a.

IZVOR: MISIJA

Odgovori

Skip to content