SUMNJE U REGULARNOST REFERENDUMA:

Britanija ima rok od dvije godine za ‘Sporazum o napuštanju’, a nakon toga prestaje biti član

Izvor iz EU je pojasnio što će sada slijediti u postupku izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU. Najprije bi Britanci trebali službeno obavijestiti Europsku uniju o odluci o napuštanju Unije. Od trenutka te obavijesti počinje teći vremenski rok od dvije godine tijekom kojega države članice u Vijeću konsenzusom donose odluku o početku pregovora o ‘sporazumu o izlasku’ s državom koja napušta uniju. Dvije godine nakon obavijesti, ako dotad ne bude dogovora, UK se više neće smatrati članicom Europske unije. To znači da će zapravo za dvije godine, sa ili bez sporazuma o napuštanju, Velika Britanija prestati biti članica EU.

Zato su iz Bruxellesa poslali poruku britanskoj vladi da što prije krene s procedurom kako bi se izbjegla dodatna nepotrebna neizvjesnost i jer će Britanci možda sada namjerno htjeti odugovlačiti. Isto tako, iako ne pojašnjavaju, dojam je da Bruxelles neće htjeti paralelno voditi pregovore i o sporazumu o izlasku iz EU i o sporazumu o budućim odnosima.

Pristaše izlaska Velike Britanije iz EU kažu da će i dan nakon izlaska bez problema moći nastaviti slobodno trgovati s EU. No, to nije sigurno jer EU želi najprije dogovor o uvjetima razlaza, a zatim pregovore o nekom budućem sporazumom s Ujedinjenim kraljevstvom kao sa trećom državom. Jedno od pitanja koje će se rješavati jest i sudbina EU agencija koje su na tlu Velike Britanije.

Izvori iz EU su napomenuli da Velika Britanija ostaje država članica, sa svim pravima i obvezama, sve dok sporazum ili pravni akt o izlasku iz EU ne stupi na snagu. Zanimljivo je i tumačenje iz Unije da Velika Britanija neće moći sudjelovati u raspravama Vijeća u kojima se odlučuje o procesu napuštanja Unije. Može i dalje nastaviti sudjelovati na svim drugim sastancima sve dok napuštanje Unije ne stupi na snagu.

Ono što je također zanimljivo iz perspektive odluke britanskih građana o izlasku iz EU je i to da bi u drugoj polovici sljedeće godine Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo preuzeti predsjedavanje Europskom unijom. Kako je odluka o tome već ranije donesena, redoslijed predsjedavanja se može promijeniti samo jednoglasnom odlukom u Vijeću. U praksi se može dogoditi da država koja je u procesu napuštanja Europske unije isto vrijeme predsjedava Europskom unijom.

Do trenutka dok izlazak iz EU ne stupi na snagu, Britanci će i dalje imati svog povjerenika u Europskoj komisiji gdje je zadržan princip da svaka država članica ima jednog člana Europske komisije. Što se tiče EU službenika koji su državljani Velike Britanije oni su, kako kažu izvori, ‘EU službenici’ i ne postoji pravilo prema kojima bi oni trebali prestati biti službenici EU u slučaju da njihova država napusti Uniju.

Postavljeno je i pitanje ostanka engleskog jezika kao službenog jezika Europske unije. To je važno jer je upravo engleski i glavni radni jezik Unije. Iz EU su potvrdili da sve dok postoji i jedna članica gdje je taj jezik službeni, to ostaje službeni jezik EU: dakle s obzirom da je engleski službeni jezik i u Irskoj, a drugi službeni i na Malti, on će i nakon Brexita ostati službeni jezik Europske unije.

Pojavile su se opravdane sumnje vezane uz to je li referendum bio u skladu sa zakonom i je li on pravno obvezujuć jer bi odluku o napuštanju trebao usvojiti i britanski parlament. Iz Europske unije kažu da oni ne interpretiraju ustavne odredbe vezane uz referendum jer je to pitanje zakonskih odredbi države koja je odlučila napustiti Europsku uniju. EU želi da taj postupak samo bude u skladu s Ugovorom Europske unije.

I Europski će parlament također morati dati pristanak za ‘Sporazum o napuštanju’. Dok UK ostaje u EU, što znači do trenutka dok ne stupi na snagu pravni akt o napuštanju, zastupnici Europskog parlamenta iz Ujedinjenog Kraljevstva ostaju zastupnici, a nakon tog čina to više neće moći biti.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content